6-годишна вика "Мафия"

Кения-Лили стреля с воден пистолет, а родителите й търсят честен политик, за да гласуват за него

6-годишна вика "Мафия" | StandartNews.com

София. Семейство Манолови се откроява от множеството протестиращи по жълтите павета. Стоят един до друг: 6-годишната Кения-Лили държи воден пистолет и пръска, майката Анета внася спокойствието, а главата на фамилията Емануил се е обвил в български трибагреник и носи надпис с дребен на шрифт, но много категоричен надпис на английски - "State-mafia-nexus". Той го превежда като "Държава и мафия-сливане". До онзи ден и детето е държало нарисуван от самата нея плакат с надпис "Мафия". Като я попиташ какво е мафията за нея, тя отвръща смело "Червени боклуци". Още е малка да знае, че боклуците ги има сред всички политически цветове. Тримата викат "Оставка" и "Червените боклуци - вън", докато депутатите влизат в парламента, за да гласуват на второ четене закона за актуализация на бюджета и кога да разпуснат парламента за лятна почивка. След това около 13 ч мама Ани и малката Кени тръгват на зъболекар. Анета държи магазин за детски дрешки заедно с близначката си Анелия, но в този ден са решили да затворят и да отидат на протеста. Емануил, или както го наричат приятелите му Джеро, е управител на фитнес зала, но е оставил баща си да я наглежда и да казва, че синът му се връща всеки момент.

Емануил е на 47 години, кореняк софиянец е, завършил е немската гимназия. "Като изгоря циркът, започнахме да й викаме "втори цирк". Дисциплина и пак дисциплина, с преподаватели от бившата ГДР, в класа ни нямаше нито едно дете на партийно величие, за разлика от английската", връща лентата Емануил.

Мама Ани и близначката Анелия пък са наследници на Александър Георгиев-Коджакафалията, легендарна фигура от Бургас, крупен филантроп и дарител и на имоти, бахчи и градини на църквата. Тя обаче по-късно разпродава почти всичко, а през 1956 г. изгаря архива на съда и сега 18-те наследници не могат да си върнат нищо от имотите.

Емануил завършва ВИИ "Карл Маркс" с профил прогнозиране на икономически системи, след това е дилър във финансово-брокерска къща. Играе на международните пазари, от взиране в компютрите получава 3 диоптъра късогледство.

По времето на имотния бум управлява частни фондове на англичани. "Това, дето Орешарски се блъска в гърдите, че е негова заслуга, си беше афера на лондонските брокери - те злоупотребяваха с оценки, че след влизането в Европа квадратът от 600 ще стане 2000 евро", казва Емануил. Балонът се пукна, точно така както финансистът е прогнозирал. "На мен ми беше ясно предварително - има в теорията един вълнови принцип на Елиът. След това ми показаха книга на Робърт Прехтер, в която той развиваше моята теория", казва Манолов. Още оттогава обаче той не си пада по Станишев и Орешарски. "Много обидно бе говоренето на двамата - криза в България няма да има, това е проблем на Америка. След това - страшен проблем направиха в Америка, това се разпростря и в Европа. Още по-късно - това е проблем на Бойко. След половин година - дойде Бойко и съсипа всичко. Този тип говорене е уронване на морала", смята Емануил.

"Иначе съм заклет седесар. По протести съм от 90-а година. Аз съм от тия сините - затворихме университета с арматурно желязо и дойдохме на протеста. Синята идея ми е много близка, но никога не съм политиканствал, не съм бил обвързан с никоя партия", разказва Манолов.

През 1997 г. е бил най-малко на 20 от протестите. "Тогава бяхме същите - сини, демократи, антикомунисти. И сега сме така. И подкрепящите са си същите - 70-годишни хора, които не знам дали са в добро мозъчно здраве. Тези, горкичките, се надяват на някой лев повече - новата коалиция така извърта нещата с 5 процента ток по-малко, че за една баба с 20 лв. сметка пести 4 лв.", разсъждава Джеро.

Според него обаче това е натягане на спусъка. "Като паднат от власт сегашните, минусът ще е плюс 25 процента", казва финансистът.

"Всъщност все повече се замислям дали по-доброто не е да ги оставим още на власт. Защото през пролетта тези баби и дядовци няма да мятат както сега карамфили и рози, а камъни", убеден е Джеро.

След като свършва с финансовите консултации през 2009 г., Емануил поема в коренно различна посока - първо заминава в Лондон при леля си, където става управител на фитнес зала, след това британците правят подобна и в София, а Джеро е техен представител и управител.

"Сега ми остава повече време за социални контакти, това, което на българите много ни липсва. Вече разбрах, че в банкерството социализацията на маса с пури и уиски е социализация на вълци, които само ръмжат. Хубаво ми е да се видя с приятели, да си говорим истински, да се напием и след това да се прегърнем".

Джеро има за какво да протестира - живее в 50 квадрата плюс 10 квадрата балкон, Кения няма детска стая, не могат и да си помислят за второ дете. Самочувствие му носи образованието на немската гимназия и семейството. С Анета се познават от 10 години, не са официално женени, но знаят, че са заедно завинаги.

"Всичко е фалшиво в страната ни. Българите били спестили 35 млрд. и Станишев се блъска в гърдите колко добре живеем. Но това са пари на фирмаджии, на гурбетчии или на хора, които взимат суми от роднини зад граница. С тези кредити съм сигурен, че вървим към инфлацията от 1997 г.", казва Емануил. И добавя: "Живеем с по-малко от 1800 лв., нямаме кредити, но ако не беше леля ми в Лондон, беше невъзможно да издържим", казва Джеро. "Така че е ясно защо протестирам - заради родителите си седесари, заради гадния ни живот, заради бъдещето на детето ни. Може да е само един честния, когото припозная - за него ще гласувам", разказва мъжът.

На протестите Джеро научил страхотна история. Разказал му я човек от село. "Навремето, като избирахме шеф на ТКЗС, посочихме бай Марин - най-честния. Ама не можеше да пише, назначиха му писар, ама не можел да смята - назначиха му счетоводител. ТКЗС-то беше най-доброто в района. И аз съм си искал честния бай Марин. Не искам червените боклуци", казва главата на семейство Манолови.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай