5 стъпки за по-добър живот на село

5 стъпки за по-добър живот на село | StandartNews.com

Местни инициативни групи консултират и одобряват проекти за европари

Готвят старта на ЛИДЕР с бюджет от 131,5 млн. евро

Земеделското министерство планира да започне приема на заявления по подмярка "Помощ за подготвителни дейности" от мярка 19 - "Водено от общностите местно развитие" към Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР). Бюджетът на мярката през новия програмен период ще бъде почти двойно повече -близо 131,5 млн. евро, като целта е с тези средства да бъдат подкрепени поне 60 местни инициативни групи. Кой и с какви проекти може да кандидатства за финансиране по "ЛИДЕР", пред "Стандарт" обяснява Стефан Спасов, началник отдел "Лидер" в МЗХ.

Названието на подхода ЛИДЕР е съкращение от френски език, което означава връзки между дейностите за развитие на селските райони, обяснява Стефан Спасов, началник отдел "Лидер" в МЗХ. Основният принцип при ЛИДЕР е подходът "отдолу-нагоре". "Местната общност има в ръцете си инструмент, който да използва, за да развие силните си страни и да отговори на определени нужди населението и територията си", посочва Спасов. Важното при изпълнението на подхода ЛИДЕР е, че местната инициативна група (МИГ) консултира напълно безплатно потенциалните бенефициенти, които кандидатстват за финансиране с проекти към нейната стратегия за Водено от общностите местно развитие. МИГ е неправителствена организация, в чийто състав влиза общинската администрация, неправителственият сектор и бизнесът на дадена територия. Нито един от тези сектори обаче няма мнозинство при правото си на глас в общото събрание на сдружението. Местната инициативна група решава как да се развива територията на базата на анализи и предложения за развитие, на базата на които се разработва стратегия за местно развитие. Правят се обществени обсъждания, информационни кампании, така че населението на територията на тази местна група да се запознае с предложенията.
"Около 100 са местните инициативни групи, регистрирани досега, като 35 от тях получиха финансиране през изминалия програмен период. МИГ работят в достъпни за населението офиси и разполагат с годишен бюджет за административни дейности на сдружението, за информиране, консултиране и обучение на хората и потенциалните получатели на финансова помощ", разяснява Спасов.

По думите му, пътят от добрата идея до одобрения проект е в няколко стъпки:

1. Човекът с идея отива в МИГ.
2. Те го консултират, помогнат му да напише своя проект.
3. Кандидатът го подава за одобрение и финансиране чрез стратегията за местно развитие.
4. След одобрението на проекта от МИГ, той се изпраща в ДФ "Земеделие", където се преглежда още веднъж
5. При одобрение се пристъпва към сключване на договор.

По подхода ЛИДЕР може да се кандидатства с различни проекти в зависимост от мерките, включени в стратегията за местно развитие, изготвена от МИГ. "В предишния период 2007-2013 г. местните инициативни групи можеха да включат всички мерки от ПРСР и дори извън нея, плюс мерки, които те сметнат за необходими за местното развитие. Същото важи и за новия програмен период", посочва Спасов. По думите му сега за първи път в България се прилага нов подход за многофондово финансиране на стратегиите, като освен по земеделския фонд, ще има финансиране и по Европейския фонд за регионално развитие, по Европейския социален фонд и Еврофонда за морско дело и рибарство.

Насърчават къщи за гости, предлагащи местна храна

Успешно реализираните досега проекти по подхода ЛИДЕР са многобройни. Местните групи са сключили договори по близо 1400 проекта, като по-голямата част от тях вече са изпълнени.

Сред успешно реализираните са проекти за модернизиране на цех за производство на сладка, закупуване на оборудване на автосервиз и за оризарна на територията на МИГ "Раковски" и закупуване на оборудване за винарна "Варна" на територията на МИГ "Девня-Аксаково". Вила "Юстина" в МИГ "Тракийско-родопска яка" и мандра за производство на масло и кашкавал в МИГ "Ардино" също са модернизирани по проекти по ЛИДЕР. "Има много ремонтирани и оборудвани къщи за гости, организират се различни фестивали, празници и изложения на традиционни занаяти, фолклор и храни. Отново по подхода МИГ "Разлог" реализира международен проект за сътрудничество с местни инициативни групи от Италия, Испания, Франция и Гърция за популяризиране, рекламиране и изучаване на пет емблематични средиземноморски планини", разказва Спасов. По думите му, много местни инициативни групи виждат своята роля в развитието на териториите си чрез дейности по сертифициране на традиционни за региона продукти и работят активно по разработването на собствени запазени марки - сирена, месни деликатеси, вина. Много разнообразни са и проектите, свързани с инвестиции - за закупуване на земеделска техника например, въпреки че по ЛИДЕР са в размер до 200 000 евро, което ограничава възможностите да се закупи по-голяма техника", посочва Спасов. Успешни проекти по подхода, реализирани с евросредства, са проекти и на общините, най-атрактивните от които са свързани с подобряване условията на живот - ремонт на улици, площади, зелени площи, както и проекти за неземеделски дейности - на територията да има къщи за гости, зъболекарски кабинет, фитнес, например. "В момента са голяма рядкост къщите за гости, които са добре интегрирани и работят в услуга на местната общност, защото в повечето случаи собствениците зареждат с хранителни продукти от търговските вериги. Така на практика се получава, че в къщата за гости на село консумираме храни, които са доставени от града, а това не се харесва от туристите. За да има по-голям ефект от проектите за къщи за гости, то техните собственици трябва да насърчават и местното производство на храни и занаяти, за да се развива целият район", посочва Спасов. По думите му, за новия програмен период с приоритет ще са интегрираните проекти, като например къща за гости, която да е обвързана с консумацията на местни продукти. Защото така, освен нейният собственик, още поне 5-6 местни производители на сирене, ракия и картофи, например, ще са ангажирани и стимулирани. "Такава къща за гости има в Разлог. Нейната собственичка споделя, че не й стига продукцията за изхранването на клиентите и от съседни села произвеждат за нея", посочва Спасов.

Поне 60 МИГ-а имат шанс

Стефан Спасов издава, че през новия програмен период бюджетът по ЛИДЕР ще е по-голям - 5 на сто от средствата по ПРСР, или 131,5 млн. евро. Ще бъдат подкрепени минимум 60 МИГ. "Сега имаме подкрепени 35 МИГ, които включват 57 общини - имаме по-малко от две общини в 1 местна група, а повече от половината са само от една община. За новата програма окуражаваме МИГ да включат повече от една община, защото опитът показва, че така те ще имат по-голям потенциал за проекти и са пример са добро взаимодействие", категоричен е Спасов. Следващия месец изпълнението на подхода ЛИДЕР ще стартира с подготвителна мярка, която ще даде възможност на кандидатите да изготвят нови стратегии за местно развитие. МИГ трябва да съгласуват стратегиите с местното население чрез информационни кампании в рамките на 6-9 месеца, за което се отпускат средства в размер между между 25 30 хил. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай