3 бона за MasterChef по морето

3 бона за MasterChef по морето | StandartNews.com

Търсят бояджии, елтехници и продавачи за 600 лева

Битката за готвачи, аниматори и спасители по морето започна по-рано. Търсят се хора на всякакви позиции за работа през лятото, но недостигът е най-вече за главни готвачи, администратори и управители. На майстори в кухнята се дават от 1200 лева нагоре в курортите около Варна. И този сезон отличници по високи заплати в морските комплекси ще бъдат готвачите, твърдят пък по Южното Черноморие. Месечните пари за добрите кулинари тръгват от 2 бона нагоре. Най-претенциозните заведения са склонни да броят до 3000 лева месечно. По правило хотелите с ол инклузив търсят главни готвачи и помощници срещу 1000-1500 лева. Приблизително толкова вземат и управителите на хотелски комплекси.

Администраторите на север ще получават 600-800 лева, а за камериерки, чистачи, миячи, озеленители и портиери на ваканционни селища заплащането е между 400 и 600 лева. В тези пари се включват бонуси за храна, спане или безплатен транспорт от Варна и близките села, от които се наема работна ръка, до курортите. Толкова е заплатата и на сервитьорите, но те получават процент от оборота, но не са доволни да работят на масите за ол инклузив, защото не падат бакшиши. На тях разчитат пиколата в елитните хотели, които иначе твърдо получават не повече от 400 лева. Преди началото на сезона СПА центровете набират масажистки и рехабилитатори, като обявената заплата е 800 лева. За администраторите на рецепция по Южното Черноморие възнаграждението е от 500 до 700 лв. С 200 отгоре получават само рецепционистите в най-луксозните хотели. От тях се иска да имат приятен външен вид, манекенски размери и да владеят поне три езика.

Средно по 600 лв. получават продавачите по сергии, магазини и павилиони. С най-ниски заплати са камериерките и пиколата, чиито месечни възнаграждения не надвишават 400 лева.

550 лв. е стартовата заплата за бояджии и елтехници. За бармани и сервитьори заплатата е 450 лв. на месец плюс процент от оборота на заведението.

Битката за кадри ескалира и заради обявите, с които е пълен нетът, и те са за чужбина. В Анталия например се търсят аниматори със стартова заплата 900 евро. Наемат се млади хора от 20 до 35 години, с шофьорска книжка, владеене на английски език, с предимство - руски и немски. На остров Родос пък набират наши камериерки със заплата 650 евро, с безплатна храна, квартира, осигуровки и бонуси.

Все по-малко квалифициран персонал остана в туризма, казват експерти в туристическия бранш. Една от причините е, че отварянето на трудовите пазари в Европа дръпна нашите по-подготвени кадри навън, където получават много по-сериозно заплащане плюс бонуси.

Искат по два чужди езика

Почти задължително е вече тези, които искат да работят през лятото в курортите по морето, да имат познания по два езика, като единият е английски. Търсещи работа признаха, че масово работодателите тази година считат за предимство познанията по немски език.

Част от работодателите осигуряват превоз, други нощувки за хората, които са от отдалечени населени места. Почти всички дават и ваучери за храна. Сред бонусите за работещите в туристическата сфера масово работодателите осигуряват храна на работното място по време на работа.

Все още продължава търсенето за всички позиции в туристическия бранш в Добричко, показа проверка на "Стандарт". В Балчик се търсят продавачи за сезона в различни търговски обекти, има свободни позиции за администратори, камериерки, момче за поддръжка на басейн, пиколо в ресторант, спасител за басейн, готвач, сервитьор, пицар и др. В Каварна браншът още набира спасители, камериерки, администратор, сервитьор, помощник-готвач и работник по поддръжка.

Най-големият работодател в сферата на туризма в Добричка област има обявени работни места за служители на рецепция, администратори, икономи в ресторанти и отговорници на търговска зала, пикола в хотел и ресторант, бармани, сервитьори, работници за плажа и за басейните, които да извършват поддръжка. За работа през лятото в курорта се търсят маникюристи, фризьори, както и масажисти и рехабилитатори.

Наемат 15% по-малко работници в Слънчев бряг

Хотелиери и ресторантьори от Слънчев бряг трескаво набират персонал за лятото. Близо 10 000 сезонни работници се търсят в курорта, съобщиха от Съюза на собствениците. И тази година обаче се очертава дефицит на кадри. "Предлагането на работна ръка е голямо, кандидати има много, но те не са достатъчно квалифицирани. Сериозен остава проблемът с качествената работна ръка", заяви шефката на хотелиерите Елена Иванова. Хотелиерите набират в момента обслужващ персонал за всички възможни позиции - от чистачи до управители и мениджъри. Най-голям е дефицитът сред готвачите и кухненския персонал. Заради очаквания слаб сезон това лято в Слънчев бряг ще бъдат наети с 10 до 15% по-малко работници.

"Заплатите остават като миналогодишните. Не можем да ги свалим, макар че драстично намалихме цените на туристическия продукт и оттам и на печалбата", заяви шефката на Съюза на собствениците Елена Иванова.

Наемат берачи на малини с ваучери

Безработните няма да губят правото си на социални помощи

Производителите на ягоди, малини, шипки с нетърпение очакват държавата да пусне ваучерите за еднодневно наемане на берачи. С тях стопаните от общините Лозница, Попово и Опака, където има големи масиви с ароматните плодове, се надяват да решат проблемите с намирането на работна ръка за обиране на реколтата. "Наемахме надничари на парче, без договори, защото никой не знае колко дни ще вали през месеца и колко пъти ще се излиза на полето. Треперехме постоянно, когато по черния път се зададе автомобил, да не би да идват на проверка от трудовата инспекция. Работниците ни бягаха да се крият по деретата, за да отървем глобите", разказва собственик на малинови градини от Лозница.

Същите проблеми посочват и от Съюза на дунавските овощари, тъй като и тяхната работа зависи от метеорологичните условия. Често заради дъждове ангажираните работници не могат да работят точно в тези дни, за които са наети, казват овощарите и се надяват новата ваучерна система значително да улесни и регистрацията на трудовите договори на берачите пред НАП.

Според земеделските стопани възможността да се наемат работници почасово би било още по-ефектно, отколкото сключването на еднодневни договори. Така в дните, когато по обяд завали дъжд и всички се приберат от полето без време, никой няма да е недоволен. Всеки ще си получи това, което му се полага - берачът надницата, която е изкарал, а стопанинът ще плати за действително положен труд, обясняват фермерите.

Селските стопани се надяват новата схема за заплащане да стабилизира бригадите от берачи по селата. "Досега понеже плащахме на парче, много от тях предпочитаха през лятото да работят по морето или да берат ягоди в чужбина, а нашата реколта се съсипваше", посочват фермери. Те са убедени, че еднодневното ваучерно наемане ще даде сигурност на хората, защото ще им гарантират осигуровки, стаж, болнични. То ще реши и още един проблем - досега много безработни отказваха да се включат в прибирането на реколтата през летните месеци, защото това ги изхвърляше от системата за социални помощи за 6 месеца напред. С новите еднодневни трудови договори хората няма да губят правото на тези помощи, след като приключат сезонната работа.

До 100 000 на полето с еднодневни договори

Между 60 000 и 100 000 души може да бъдат наемани с новите еднодневни договори за сезонна работа на полето, прогнозират браншовите асоциации в селското стопанство. Три министерства работят по тяхното въвеждане до края на май - на труда, на земеделието и на финансите. Идеята е селските стопани, които търсят работници за прибиране на реколтата, да купуват от НАП ваучери за подневното им наемане. Книжата ще служат като трудови договори и ще струват колкото е осигуровката и данъкът на съответната подневна надница. Ваучерите ще се отчитат след приключване на сезонната работа и така селските стопани ще са освободени от задължението предварително да регистрират трудови договори.

Родопчани - овчари при комшиите

Хора от Кърджалийско от години работят като сезонни работници. Трудно е да се каже какъв е техният брой, но са стотици, даже няколко хиляди. С намаляване производството на тютюн хората търсят алтернатива. Една част от тях се трудят по тютюневите ниви или в отглеждане на животни в съседна Гърция около Комотини или в отглеждане на животни, но по-голямата част от родопчани заминават за чужбина.

Немци търсят работници в наше село

Жителите на Долни Цибър, където безработицата е над 70 процента, заминават за сезонна работа в Европа, каза за "Стандарт" кметът на селото Камен Димитров. Две групи вече работят в Испания, по една в Португалия и Италия. Всички са наети като берачи на ягоди. Те ще останат там до края на ягодобера или 3 месеца.

В момента представител на немска фирма събира група за берачи на ягоди в Германия. Групите обикновено са по 30 души, но той иска да заведе 50. За три месеца хората си осигуряват някакъв доход, с който могат да покриват разходите си поне половин година след връщането си.

В Европа от няколко години работят, но постоянно поне 300 души от Долни Цибър, допълни кметът. Те се връщат всяко лято по домовете си. Къщите им вече се различават от останалите по модерния си вид и обзавеждането вътре. Но не всички могат да заминат. За тези, които остават тук, в момента създаваме зеленчукова градина, похвали се управникът. Общината във Вълчедръм предостави безвъзмездно 50 дка общинска земя за градината. Депутатът от ДПС Петър Чобанов ни дари 6000 лв. за закупуване на семена. Семената вече са доставени и на градината се работи от сутрин до вечер.

Дават по 600 лева за хостеса

Туристите се впечатляват не толкова от категорията на базата, а от обслужването, категорични са опитните хотелиери. За това през последните две-три години вече се търсят и хостеси - млади усмихнати момичета, които посрещат любезно на входа на хотела или в ресторанта, помагат в намирането на свободна маса, в избора на меню и най-вече разведряват гостите със специално внимание към тях. Заплащането на хостесите е около 500-600 лева, колкото вземат и аниматорите в затворените комплекси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай