26 г. мистерии около потъналия „Естония“

Най-голямото корабокрушение в историята на европейското мореплаване

26 г. мистерии около потъналия „Естония“ | StandartNews.com

 

Точно 26 години ни делят от най-голямото корабокрушение в историята на гражданското мореплаване на територията на Европа. Фериботът "Естония" потъна на 27 септември през 1994 година в Балтийско море, а 825 души загинаха.

Повече от четвърт век мистерии витаят около трагичния инцидент, а пълната истина за инцидента остава на морското дъно.

Каква е историята?

Фериботът "Естония" бил луксозен кораб, предлагащ на своите пътници не само трансфер от едно пристанище към друго, а пътешествие, пълно с удоволствия. Няколко кафенета и ресторанти, клуб с дискотека, басейн, стая за забавления за деца, сауна е модерно кино осигурявали развлечения. Основната цел на кораба била знакова. Бившите съветски граждани, получили възможност да пътуват в чужбина със собствени автомобили, да се чувстват луксозно при запознаване с европейския живот. 460 места за коли били достатъчни за всеки, който имал пари, за да си го позволи. "Естония" изглеждал великолепно - дължина над 155 метра, ширина - 24 м, денивелация 15,5 хиляди тона, построен бил в Германия през 1980 г.

Фериботът напуснал Талин вечерта на 27 септември. Пътниците се забавлявали, а когато минавали покрай линията на Турку, хората, които още не успели да заспят, почувствали писък и силно дрънкане. Корабът започнал да се накланя. Паниката завладяла всички пътници, било невъзможно да се мине през коридорите. За минути фериботът изчезнал от екраните на радарите и потънал на дълбочина от около 80 метра.

Общо на борда са били 989 пътници и екипаж. Заради бурятя, спасителните лодки и саловете били намерени празни, повечето от хората били в ледената вода. Хеликоптерите се оказали безполезни, вятърът не позволявал изтегляне. Спасени били едва 137 души.

Никой така не успя да обясни веднага бързата смърт на един модерен кораб в сравнително безопасна зона на морето. Скоро  обаче станало ясно, че фериботът „Естония“ е потънал, защото вълните са счупили козирките (това са елементите на рампата, които при отваряне позволяват на автомобилите да влизат в товарната палуба).

Виновна се оказа германската корабостроителница "Майер". Но по-късно излязоха и други версии.

Първата беше свързана с наркотици и изхвърлянето им зад борда. Почитатели на тази версия смятат, че някой е предупредил контрабандистите за засадата, която ги чака, и те спешно се отървали от опасния товар. Втората версия бе шпионска. Бившите съветски републики, които станаха независими държави, през 90-те години на миналия век станаха собственици на впечатляващи арсенали, включващи най-нови модели. Така се появи съмнението, че фериботът "Естония" е потънал заради спецслужби, западни или източни, които искали да удавят доказателства на дъното.

Така или иначе, мистериите продължават да се подхранват от очевидци. Водолазите и спасителите така и не намериха компютъра, чийто твърд диск фиксира параметрите на кораба в режим на черна кутия на самолета. Според показанията на свидетелите двама тежки камиони на борда не били преминали митническа проверка. Капитанът на кораба, който официално бе загинал, впоследствие бил видян в една от медицинските коли, които носели спасените и дори бил заснет. След това обаче никой никога не го е видял. Няколко пътници също изчезнали след изваждането им от студените води. Всичко това обаче може да се обясни с крайно объркване, царуващо след голямото бедствие.

Факт обаче е, че въпреки многобройните призиви, корабът остана на дъното, а мъртвите продължават да са в стоманения си гроб - в "морско гробище", защитено от споразумение между Швеция, Естония и Финландия.

Миналата година, когато Швеция направи възспоменателна церемония по повод 25 годишнината от инцидента, се взе решение за независимо разследване. Дали ще има напредък?

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай