2242 лева трябват на семейство с 2 деца

2242 лева трябват на семейство с 2 деца | StandartNews.com

Хората под линията на бедност намаляват, увеличават се работещите с мизерни доходи

По 2 242 лв. месечно трябват на 4-членно семейство от двама възрастни и две деца за да покрива разходите си за храна, образование, здравеопазване и поддръжка на жилището. Това показва изследването на КНСБ за издръжката на живот през последното тримесечие на 2015 г. На човек от домакинство са необходими по 560,55 лв. на месец. Сумата е без промяна в сравнение с предното тримесечие на 2015 г. и намалява с 0,1% на годишна база.

Основна причина за това намаление е продължителната отрицателна инфлация през последните две години. При хранителните стоки в края на 2015 г. е отчетен само 1% ръст на цените, докато при нехранителните - има намаление от 1%. Най-много са паднали цените на транспорта, енергията, плодовете и месото. Икономиката ни все още се намира в спиралата на дефлацията, сочи анализът на КНСБ.

От синдиката изчисляват, че границата на бедност в края на 2015 г. е 295 лв., което е почти на същото ниво от преди година. Със средства под този праг живеят 30% от българите или 2,2 млн. души. В сравнение с края на 2014 г. делът им е намалял с 6 процентни пункта. Със средства между линията на бедност и издръжката за нормален живот - 295 лв. до 561 лв., пък живеят 48% от домакинствата. Делът на тази група запазва стабилност през последната година. Една трета от тези домакинства обаче са с доходи близки до линията на бедност, което предполага, че те много лесно може да изпаднат в крайна бедност - при загуба на работа, пенсиониране, болен човек в семейството. Над издръжката на живот (561 лв.) са само 22% от българите - 1,5 млн. души.

Изследването на КНСБ отчита тревожна тенденция - с нови 37 000 се увеличават нископлатените работници. Това са 462 000 работещи, чиято заплата не е по-висока от 60% от средната за страната. Все повече се задълбочават и регионалните различия в заплащането. В области като Смолян, Кърджали и Силистра средните нива на заплащане са отбелязали спад през м.г., въпреки че средно за страната средната заплата се е увеличила през м.г. със 7,8%. Една от причините за ръст е двукратното вдигане на минималната заплата през 2015 г. "През 2016 г. при колективното трудово договаряне с работодателите ще настояваме за 10-15% ръст на възнагражденията", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай