10 "бомби" гърмяха по света и у нас през 2022 г.

"Джемкорп" срина Кирил и Асен, "щастлив петък" удари културата

10 "бомби" гърмяха по света и у нас през 2022 г. | StandartNews.com
  • Руската военна агресия в Украйна промени света, блондинка порази Брюксел в сърцето
  • "Джемкорп" срина Кирил и Асен, "щастлив петък" удари културата

Война, газова криза и куп криви сметки белязаха 2022 г. Скандали тресяха както света, така и България. Европа броеше куфарите с пари на красивата гъркиня Ева Кайли, у нас политици изчисляваха цената на един депутат. Световното по футбол в Катар пък счупи рекордите по скандали - от забранената бира, през хомофобските екшъни до полските премии.

1. Войната, която промени света

Случи се немислимото - война в Европа. Бруталната руска военна агресия промени света. Тя показа, че дори в 21 век мирът не е даденост, свободата не е по подразбиране.   Започналата на 24 февруари война по разпореждане на Владимир Путин предизвика най-големия прилив на бежанци в Европа от края на Втората световна война и коства живота на стотици хиляди военни и цивилни. Множество свидетелски разкази доказаха издевателствата на руската армия - убийства на цивилни, мъчения, изнасилвания. Западните държави наложиха на Русия икономически санкции, като същевременно доставиха оръжия на Украйна, която получи също статут на кандидат за членство в ЕС. Москва отвърна със заплахи за ядрено оръжие.Агресията събуди страха от енергийна криза. В резултат на войната Европа остана без газ и предприе икономии на ток и отопление. Възроди се дори страхът от продоволствена криза. През септември Путин обяви мобилизация на 300 000 резервисти и подписа документи за анексиране на четири окупирани украински територии, след референдуми, определени от международната общност като нагласени. На този фон украинската армия изуми света със съпротивата си и пораженията, които нанесе на Русия. Битката за мир и свобода продължава.

2. Гнилата ябълка на Брюксел

Красива гъркиня нанесе удар в сърцето на Брюксел. Заместник-председателката на Европарламента Ева Кайли стана гнилата ябълка на ЕС. Евродепутатката бе заловена с огромни количества пари в кеш за лъскане на имиджа на Рабат и Доха.  Обвиненията срещу нея, спътникът й в живота Франческо Джорджи още трима души са за корупция, пране на пари и участие в престъпна организация. Подозренията са за лобиране в полза на Катар и опит за влияние върху политическите или икономическите решения на европейската институция.

"Катаргейт" беляза отминаващата година, нанасяйки удар по доверието в институциите на Европейския съюз. Кайли бе отстранена, сметките й блокирани. Срещу нея тръгна разследване в Гърция, а само преди дни стана ясно, че двамата с Джорджи използвали детската количка на 20-месечната си дъщеричка, за да пренасят пачките с пари.

3. Мондиалът на скандалите

Световното първенство по футбол в Катар бе най-необичайното в историята досега. И заради провеждането му през зимата, и заради екзотичната дестинация, и заради многобройните скандали и обвинения преди и по време на срещите. Те тръгнаха още от 2010 година, когато тогавашният президент на ФИФА Сеп Блатер и боса на УЕФА Мишел Платини бяха обвинени в участие в задкулисни игри при избора на домакин на Мондиал 2022.

Самото награждаване на новите шампиони завърши с огромен скандал, свързан с публичните неприлични жестове на вратаря на латиноамериканците Емилиано Мартинес.  

Както и с изключително грозните подигравки със суперзвездата на Франция Килиан Мбапе, който е най-добрият играч в света в момента. Така или иначе, Мондиал 22 в Катар ще бъде помнен с много емоция и немалко противоречия.

 

4. Илон Мъск подпали Белия дом и Туитър

Почти не минава ден без най-богатият човек на планетата Илон Мъск да не забърка голям скандал - от разкритата кореспонденция на сина на Байдън с непълнолетно момиче до фалита на Туитър. Купувайки социалната мрежа милиардерът уволни половината служители в могакомпанията, дни по-късно ги върна на работа.

Придобиването на Туитър пък се оказва тежко бреме за Tesla. Инвеститорите изплакаха, че иновативният гигант губи фокуса си, а поведението на Мъск заплашва да отблъсне потенциалните купувачи на Tesla.

Апетитът на Мъск към пикантните сюжети го вкара в челен сблъсък дори с господаря на ужаса Стивън Кинг. И то за 20 долара. Двамата се захапаха публично, след като стана ясно, че Мъск ще иска такса от 20 долара за "верификация" на профилите в социалните мрежи. "За една синя отметка? Майната му, вие трябва да ми плащате. Ако това е истина, аз се махам", написа Кинг. Трябва да си плащаме сметките, какво ще кажеш за 8 долара, отговори му Мъск.

5. Еколози удариха Ван Гог и Клод Моне

Еколудостта през критичната за целия свят 2022 г. все пандемични размери и започна да посяга дори на шедьоври на изкуството, каквито са "Слънчогледите" на Ван Гог и "Купите със сено" на Клод Моне.

Но не в буквалния смисъл, както биха постъпили ценителите и дори търгашите на изкуство в Националната галерия в Лондон и в музея "Барберини" в Потсдам - да ги откраднат. През октомври млади бранители на природа оклепаха шедьоврите - на Ван Гог с доматена супа, а на Клод Монес с картофено пюре. След което се залепиха до тях.

"Слънчогледите" станаха жертва на младежи с тениски, на които пише "Just Stop Oil" ("Просто спрете петрола"). А "Купи сено" - на членове на движението "Последно поколение", които смятат, че курсът на изкопаеми горива убива всички.

Разбира се, властите не проявиха разбиране към екополета на протестния креатив и арестуваха злосторниците. А Грета Тунберт  стоически замълча.

6. "Джемкорп" - аферата на годината

И у нас скандалите гърмяха като фойерверки. Аферата "Джемпорп" беляза не само властовата 2022 г., но и стана етикет на кабинета "Кирил Петков". За по-малко от година - между март и ноември 2022 г., т.нар. Меморандум за сътрудничество, подписан от тогавашния министър на енергетиката Александър Николов, представителя на IP3 Corporation Майкъл Хюит и с основателя на Gemcorp Capital Management Ltd Атанас Бостанджиев, престана да действа. Но взриви такъв скандал в държавата, че ехото му още не е заглъхнало.

Първият тътен дойде, когато лъсна истината, че това не е никакъв меморандум, а чиста проба договор с арбитражни клаузи, които действат 2 години след евентуалното му прекратяване. Вторият - когато стана ясно, че договорката предвижда две офшорки да сложат ръка на цялата българска енергетика под предлог, че инвестират 1 милиард лева. И най-вече, да закрият дейността на територията на "Марица Изток" в полза на Завод за батерии за складиране на енергия, свързан с бизнесмена Иво Прокопиев и залегнал дори в Плана за възстановяване и устойчивост.

Пет черни петна остави аферата "Джемкорп".

Първо - Тържественото подписване на документа в Гранитна зала на МС и гръмките хвалби на Кирил Петков, че спасява енергетиката.

Второ - Лъжата на Асен Василев, че меморандумът е уговарян в присъствието на представители на американското посолство у нас.

Трето - Руски олигарси в дъното на аферата. Съосновател на "Джемкорп" е руският бизнесмен Алберт Авдолян. Той е приближен на Сергей Чемезов - колега на Путин от годините му в КГБ и един от най-доверените му хора.

Четвърто - Меморандумът бе подписан на тъмно.

Пето - Секретен доклад от проверка на ДАНС установи, че ангажиментите, поети от държавата ни по този документ застрашават националната сигурност. Кирил Петков кри месеци наред доклада не само от обществеността, но и от колегите си в правителството.

Кирил Петков излъга, че меморандумът е прекратен. А разкритията предизвикаха две извънредни парламентарни комисии - в 47-о и 48-о Народно събрание. Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова отказаха да говорят пред депутатите, чакат се резултатите от проверките.

Засега родната енергетика отърва кожата. За Кирил Петков и Асен Василев - още не се знае.

7. Алъш-вериш с депутати

Колко струва един депутат? Въпросът остави отпечатък върху 47-ото НС, след като отцепниците от Слави Трифонов преминаха към "Продължаваме промяната". Шестимата от ИТН - Радостин Василев, Николай Радулов, Георги Георгиев, Иво Атанасов, Светлин Стоянов и Деян Петков, действаха досущ като 5-та от РМС - тайно, подмолно и разрушително. Първо напуснаха ПГ на ИТН, но не и сваленото правителство, в което Радостин Василев продължи да бъде спортен министър. После набедиха за всичко регионалния министър Гроздан Караджов, който скочи на Асен Василев заради парите на пътищарите.

"Най-вероятно са купени с пари и постове. То ще се види и кой какъв ще стане", изригна във Фейсбук Слави Трифонов. А в кулоарите започнаха коментари за сумите. Стигна се до разкритието, че заверата е тръгнала от апартамента на Радостин Василев, където отцепниците се сговаряли с Кирил Петков. А накрая се разкри и истинската причина за раздорите им и разцепването на ПГ на ИТН - опита за сформиране на второ правителство на ПП начело с Асен Василев. Което обаче заедно с отцепниците на Слави не събираше нужните 121 гласа. Трябваха му още 4.

Радостин Василев, Иво Атанасов и Георги Георгиев станаха депутати от ПП в 48-я парламент. А "Има такъв народ" се зае да стегне структурите си.

8. Рашков изписа веждите на Борисов

Датата 17 март 2022 г. ще остане в най-новата родна политическа история. Задържани бяха лидерът на опозицията Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Но най-гръмката акция срещу ГЕРБ се превърна в най-голямото фиаско на "Промяната".

Показанията на Кирил Петков катастрофираха без доказателства, среднощното нахлуване в домовете падна на три инстанции в съда.

Скандалът разтърси държавата много по-силно от поръчаната заря в нощта на задържането. Взриви ЕС в лицето на ЕНП, която изпрати двама емисари - евродепутатите Моника Холмайер и Йерун Ленаерс, да разследват случая. За капак Слави Трифонов разкри смс-а на Кирил Петков в нощта на ареста: "Арестувах Бойко Борисов".

Резултатът от акцията бе рестарт на ГЕРБ и консолидация на партията около лидера й.

9. "Щастливият петък" на Наско

Пожеланията от 8 април на ексминистъра на културата Атанас Атанасов за "щастлив петък" и "щастлив уикенд" му докараха такива нещастия, че последното му обещание в този, меко казано, странен монолог: "Ще се видим", явно се отлага до края на живота му.

Точно седмица след 32-я си рожден ден младият радетел за ремонтирани селски читалища,  втрещи нацията с нещо крайно некултурно. Яхнал перваза на прозореца в кабинета на ведомството си, заплитайки неудържимо език, Атанасов беше заснет от някого елейно да произнася трудно разбираема реч, в края на която дори свойски смига.

Щастливото видео роди лавина от подигравателни клипчета на актьори и зевзеци, които имитираха министър Наско. Но не успя да засенчи поразиите във ведомството. Оказа се, че за първи път пари за разкопки няма, програмите са заключени в министерските шкафове, театрите са оставени да се оправят сами, а културата върна бюджета в хазната, защото не можа да го усвои.  

10. Смъртта носи полицейска униформа

Онова, което всички знаят и дори говорят открито, наричайки палките на катаджиите "хранилки", изплува с конкретни лица и имена в две чудовищни трагедии на софийските улици по късни доби. В тях бяха отнети животите на 21-годишната Хариет Стефанович и студентката Христина Дилева на бул. "Черни връх" вечерта на 5 юли, и на френски гражданин в малките часове на 25 септември на софийския коловръстен път, чиято съпруга, също френска гражданка, бе тежко ранена.

Лицата и имената се оказаха на полицаи. Симона Радева от Първо РПУ и приятелят й Мирослав Якимов от Четвърто РПУ в София. И двама служители на правоохранителните органи - мъж и жена, ескортирали убиеца на французина. Така стана ясно, че поне в тези два адски случая смъртта носи полицейска униформа.

Това дори не беше скандално разкритие. Това беше адът, слязъл на земята. И разтърсил обществото и властта из основи. А трусовете още кънтят с нови и нови подробности, изплуващи на повърхността.

Защото извършителите на тежките престъпления, причинили смъртта на трима души и ранили общо четирима заедно с шофьора на такси на бул. "Черни връх" - в първата трагедия Георги Семерджиев, а във втората - Димитър Любенов, са физическите причинители на убийствата. Но появата им зад волана в състоянията, в които сеят смърт, не би била възможна без полицейския чадър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай