Театралният сезон ще стартира, но трябва актуализация на бюджета

Театралният сезон ще стартира, но трябва актуализация на бюджета | StandartNews.com

София. Дълго се спекулираше дали театралният сезон ще намери нужните финанси, за да започне по план, но вече е ясно, че той ще покрие недостига на пари, колкото да стартира. Уверението дойде от служебния министър на културата Мартин Иванов от ефира на бТВ. 

Той разказа, че при поемането на ведомството е намерил дефицит за сценичните изкуства, възлизащ на 4.7 милиона лева. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев допълни, че дупката се е отворила заради грешно планиране от предишните ръководства на министерството.

Министър Иванов информира, че за старта на сезона са осигурени 3 милиона лева, към които от резерви във ведомството ще се добавят допълнителни 1.8 милиона лева.

За да се състои целият сезон обаче  трябват много повече финанси - и Иванов, и Мутафчиев заявиха, че е нужна задължителна актуализация на бюджета, която трябва да бъде направена от новия кабинет.

Мутафчиев допълни още, че основната цел трябва да бъде насочена към запазване на театралната публика, защото ако бъде загубена, трудно ще бъде възстановена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай