Стивън Кинг:Няма ужас, само тръпнещо безпокойство

Световноизвестният писател признава, че напредва с новия си роман, благодарение на изолацията

Стивън Кинг:Няма ужас, само тръпнещо безпокойство | StandartNews.com

Да четем повече книги и да гледаме повече филми – това са двете големи удоволствия, от които си позволяваме в още по-голяма доза през социалната изолация. Въпросът обаче е дали да си позволим – от любопитство или защото сме фенове – от апокалиптичните романи на Стивън Кинг.  Преди броени дни самият той сподели: „Съжалявам, че хората се чувстват като в „Сблъсък“. Ето и един доста красноречив цитат от книгата: "... Никой не може да каже какво точно те превръща в друг човек. Никой не може с думи да опише онзи тъжен и самотен период от живота ти, прекаран в ада. Няма рецепти как да се промениш. Просто оцеляваш. Или умираш."

В „Сблъсък“ от 1978 година Кинг разказа за вирус, далеч по-смъртоносен от COVID-19, който унищожава голяма част от световното население. В интервю пред NPR.org писателят призна, че е наясно защо точно сега неговите читатели се идентифицират с героите му.  А дали коронавирусът е събитието, в което животът най-много се доближава до ужасите в някоя от книгите му? Самият Кинг отговаря: „Това е така и не е така. Много хора ми се обадиха, когато Доналд Тръмп беше избран за президент, за да ми кажат „Това е точно като в "Мъртвата зона". Там има герой на име Грег Стилсън, който става щатски сенатор  и след това се издига до президентството. Сега се случва за втори път. Дори две от книгите ми взаимно „се опрашиха“ - Тръмп е президент по време на пандемия. Не ми е много комфортно. Непрекъснато чувам хора да се оплакват, че сюжетите ми са оживяли. Мога да кажа само „Съжалявам“. Но като човек вече в 70-те, си спомням разказите на майка ми за Голямата депресия, оставила белези и травми. Постоянно си мисля за моята внучка - не може да се види с приятелите си освен по скайпа, затворена е вкъщи от седмици. Един бъдещ ден, когато стане майка и нейните деца й кажат: "Мамо, много ни е скучно вкъщи - не може ли да излезем?", тя ще им отговори: "Трябваше да видите как беше през 2020-а. Останахме вкъщи с месеци – беше ни страх от вируси!".

Стивън Кинг споделя още, че 20 часа в денонощието живее в споделената реалност на обществото. Но през останалите 4 нещата са различни. „И ако някога ме питате как или защо се случва това, ще трябва да ви отговаря, че за мен то е същата загадка, както и за всеки друг.  През всичките години, в които пиша - открих таланта си на 7 или 8 - все още се чувствам като в първите дни: излизам от обикновения свят и влизам в моя собствен.  И това е прекрасно, вълнуващо преживяване“. Световният автор обаче и сигурен, че, каквото и да се говори, не става дума за страх. „Това, с което живея и с което подозирам, че сега живеят много хора, е тревожното състояние, познато на всички, прекарали тежка зима в изолация – някъде, където дълго време не може да се излиза навън. Но благодарение на това, че съм си вкъщи, напредвам с новия си роман – добър начин да се измъквам от притесненията си . Изпитвам не паника, не ужас, а изтръпващо безпокойство, когато си казвам, че не бива да излизам. Ако изляза навън, може да прихвана нещо или да го предам на някой друг.“

Кинг нарича хорър интригите в книгите и филмите „сънища“. „Те могат да станат част от свят, за който знаете, че не е истински. Но ако авторът е добър - режисьорът, писателят, художникът – те са толкова реални, че може да повярваме в тях, да заживеем за кратко в тях. И въпреки това, умът разбира, че това не е истина.“

Макар и да е известен като майстор на хорър истории, Кинг е категоричен – той се интересува най-много от „навлизането на неочакваното и странното“ в живота на обикновените хора. Новият му сборник с разкази, If It Bleeds („Ако кърви”), е за Холи Гибни - частен следовател със свръхестествени способности, представена и в няколко други негови книги, включително „Другият”, по който е създаден едноименният сериал на HBO. "Щом искат, читателите могат да ме наричат хорър писател - и това е добре, стига да четат книгите ми. Но мисля, че правя много повече и се интересувам от мистерията какви сме ние и на какво сме способни”.

„Сблъсък“ вече има една адаптация, но тя е за малкия екран - четирисериен минисериал с 366 минути, заснет и излъчен през 1994-а. Очаква се и киноверсия, съобщава Hollywood Reporter. В Холивуд се знае обаче, че Кинг работи трудно с кинаджиите. Той е готов да продаде правата за символични суми, но ако не им хареса концепцията, направо реже мераклиите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай