Шедьовър на Модиляни продаден за над 170 млн. долара

Шедьовър на Модиляни продаден за над 170 млн. долара | StandartNews.com

Картина за 95 милиона на Рой Лихтенщайн надскочи досегашния рекорд на художника

Швейцарски колекционер продаде в Ню Йорк шедьовъра от 1918-а "Полегнала голота"

Творба на Амедео Модиляни бе продадена за 170,4 милиона долара на аукцион на "Кристис" в Ню Йорк. Рекордната сума за работа на един от най-забележителните членове на парижката живописна школа, роден в Италия, бе платена за картината "Nu сouche" ("Полегнала голота"). Платното, завършено през 1918 г., беше оценено предварително на 100 милиона. Досегашната най-висока цена за произведение на "прокълнатия ангел" бе 71 милиона. Авангардистът рисува серия голи тела за приятеля си, търговеца Леополд Зборовски. Когато показват "Полегнала голота" на първата си и единствена самостоятелна изложба на Модиляни в Париж, скандалът е огромен. Излагана е в много големи музеи по света, но до този момент не е предлагана на търг. Сега е предоставена от колекционер от Швейцария.

Неотдавна творба на Модиляни постави рекорд и на търг на "Сотбис" в Париж. Портретът на Пол Александър, основния меценат на италианския художник, намери нов собственик за 13,5 млн. евро. Дотогава платното е притежание на семейството на Александър и за първи път се появи на пазара на произведения на изкуството. Рисувано е през 1911-1912 г., точно след смъртта на майката на Пол Александър, и много рядко е било показвано на изложби. До началото на Първата световна война през 1914 г. Пол е бил единственият купувач на картините на Модиляни и притежавал близо 500 рисунки и дузина негови платна. Модиляни умира от туберкулоза през 1920-а на 36. Следващата нощ приятелката му Жана Ебютерн се хвърля от прозореца на петия етаж. Тя е на 19 и е бременна с второто им дете.

На търга в Ню Йорк "Медицинска сестра" на Рой Лихтенщайн пък бе изтъргувана за 95,37 милиона долара. Блондинката със сексапилни червени устни в състояние на шок е считана за образец на поп арта, наред с картините на Анди Уорхол. Платената сума е рекорд и за Лихтенщайн, роден в САЩ и починал през 1997-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай