Рицарят на Терпсихора

Рицарят на Терпсихора | StandartNews.com

Варна отново ще бъде световна столица на танца. От 15-и до 30 юли край брега ще се случи 26-ото издание на международния балетен конкурс, създаден през 1964-а от маестро Емил Димитров. Самият той неотдавна щеше да навърши 85, ако не беше отлетял през 2011-а към рая на артистите. Сега най-свидната рожба на властелина на олимпиадите по грация ще закръгли половинвековен юбилей. Големият радетел на българската музикална култура остави вечна следа, а състезанието във Варна е всепризнато не само като най-старото, но и като най-силното в света.

Познавам славата на професора още от 1964-а. През съзнанието ми като на филмова лента изплуват всички наши срещи и разговори преди и по време на последните четири организирани от него издания на конкурса. Тях вече гледах на живо от А до Я. При цялата си огромна натовареност, въпреки напредналата си възраст и несъмнена умора, Емил Димитров винаги намираше време и сили да те посрещне с блага усмивка. За него нямаше проблем без разрешение. Защото маестрото притежаваше невероятен опит. Още при създаването на конкурса през 1964-а на неговата сцена заблестява звездата на Владимир Василиев. Страхотният руски танцьор е първият и единствен засега лауреат на гран при в старшата възраст (19-26). Тази година живата легенда ще оглави международното жури на 26-ото издание. Именно от подиума на потъналия в зеленина Летен театър високо към балетния Олимп като от мощен трамплин полетя и цяло съзвездие лауреати от Варна. За да се случи всичко това и за да поддържа огъня на десетки таланти, маестрото работеше тихо и неуморно. Беше като че ли неподвластен на биологическите закони, напук на икономическата криза и подценяването на културата. При това подпомаган напоследък почти само от "дясната си и единствена ръка", изпълнителния секретар Веселинка Николова. "Никога не съм си представял дори и на сън, че ще организирам конкурса 46 години и ще натрупам на гърба си 24 негови издания. Особено след като през юли 1992 г. форумът остана без държавна финансова подкрепа", споделяше патриархът на балетната феерия. Тъкмо тогава Емил Димитров учреди фондация "Международен балетен конкурс - Варна". И като истински рицар поведе борба в защита на Терпсихора, древногръцката муза на танца. Маестрото е съучредител през 1961 г. и на прочутия навремето международен конкурс в София за млади оперни певци и дори ръководи първите му седем издания, преди да се посвети изцяло на балета. Въпреки всичко, професорът трябваше да чука едва ли не от врата на врата на управници и бизнесмени, молейки и убеждавайки ги и за най-скромната финансова подкрепа - само и само отново да лумне огънят на най-голямото и най-престижно международно културно събитие, останало в България.

Господ дари властелина на конкурсите с леката смърт за хората, които обича. Щафетата на фондацията и отговорността за конкурса пое Димитър Димитров, синът на маестрото. Той организира през 2012 г. юбилейното 25-о издание, което премина под знака на заслужената дълбока почит към забележителното дело на Емил Димитров. Когато мадам Ширак, бивша първа дама на Франция, опитва да направи в Париж балетен конкурс като варненския и не успява, възкликва "Нямаме си Емил Димитров!". През юли бащата на балетната олимпиада отново ще ни гледа от небето с добрите си и винаги усмихнати очи. Ще се радва безкрайно, че конкурсът е жив, че Варна продължава да излъчва своето послание за свобода, за полет на духа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай