Професия: Джедай

Професия: Джедай | StandartNews.com

Трейлърът на седмия епизод на "Междузвездни войни" постави тотален рекорд по гледаемост в историята: близо 50 милиона души видяха двуминутното клипче само за една седмица от официалната му промоция в youtube. Със сигурност няма по-велика сага от джедайската: нито поредицата на терминатора, нито Рамбо, нито пришълците или пък матрицата, могат да се сравнят с вселената, която Джордж Лукас създаде. Ето кои са най-интересните факти и цифри от историята, които радват феновете си вече повече от 30 години.

Дишането на Дарт Вейдър е запис на звуковия инженер Бен Бърт, който постига ефекта с АПАРАТ ЗА ГМУРКАНЕ, в чийто регулатор е поставен микрофон.

Диалектът на джавас е смесица между забързано произнасяне на езиците зулу и суахили.

В герба на малкия тунизийски град Матама е написано: "Тук са снимани "Междузвездни войни".

Първият хонорар на Харисън Форд е бил по-малък от онова, което е получавал като дърводелец. Хан Соло получил 10 000 долара за "Нова надежда".

Корабът "Хилядолетният сокол" е поставен в пълен размер за "Империята отвръща на удара" в хангар за хидросамолети в Пембрук, Уелс. Тежи 23 тона, диаметърът му е 9 метра.

Очите на Йода са МОДЕЛИРАНИ ПО ОЧИТЕ НА АЛБЕРТ АЙНЩАЙН.

Основният писател и философ, от който Лукас черпи идеите си за силата е Карлос Кастанеда.

Ръмженето на Чубака се получава с любезната помощ на едно 4-МЕСЕЧНО БЕБЕ с жълтокафява козина, към чийто глас са прибавени звуци от морж и язовец.

Бойната сцена с откритите десантни кораби на клонингите в края на епизод 2 е намигване към "Апокалипсис сега", който Джордж Лукас е щял да режисира, но е отстъпил на приятеля си Франсис Форд Копола. Името на героя на Харисън Форд в "Апокалипсис сега" така и не се споменава, но на металната му плочка (тези, които войниците носят като медальони), пише G. Lucas.

Сцени от обучението на Люк от Йода в епизод 5 са заснети около басейна на Лукас в неговата къща.

R2-D2 и C-3PO са единствените герои от сагата, които присъстват и в 6-те епизода и се изпълняват от едни и същи актьори - Кени Бейкър и Антъни Даниелс.

Телефонният номер, който дава информация за излизането по екраните на филма "Империята отвръща на удара", съвсем за кратко време след обявяването на продължението регистрира 130 000 позвънявания.

В "Невидима заплаха" Йода има ТРИ пръста. Същевременно в "Империята отвръща на удара", "Завръщането на джедаите" и "Отмъщението на Ситите" най-старият майстор на меча има ЧЕТИРИ.

Актьорът Алек Гинес, който играе Оби Уан Кеноби в старите филми успял да се договори да получи 2 % от бокс офиса като хонорар. Никой не подозирал каква огромна сума ще му донесе този процент - почти 100 милиона долара.

Всеки от филмите до момента е излизал на екран седмица след рождения ден на Джордж Лукас - 14 май.

Диско версия на мелодията от "Междузвездни войни" става хит през 1977 година и дори оглавява няколко музикални класации тогава.

Чубака е инспириран от кучето на Джордж Лукас - Индиана.

Преди 2 години "Дисни" купиха "Лукас Филмс" за 4 млрд. долара.

Епизод IV ("Нова надежда") взема музика от "Триумфът на волята", легендарният нацистки филм на Лени Рифенщал.

Единствено "Хари Потър" и "Джеймс Бонд" са поредици, които са изкарали повече пари от космическата сага - те имат близо 5 млрд. долара общ бокс офис от всичките филми.

Шестте филма биват номинирани за общо 22 награди на Американската филмова академия и спечелват общо 7.

"Далечната галактика" е спирална галактика, с дължина 120 000 светлинни години. В нея има приблизително 400 милиарда звезди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай