Събота,

Почина голям руски актьор, любимец и на българската публика

От: Рачо Рачев -
1660
Почина голям руски актьор, любимец и на българската публика
A
A
A

Актьорът Леонид Куравльов почина на 85-годишна възраст след тежко боледуване, предаде ТАСС, като цитира съобщение на Съюза на кинематографите.

Той е бил настанен в московска болница с пнемномия в началото на месеца, разказа синът му Василий. Преди седмица актьорът е изписан и приет в друго лечебно заведение за рехабилитация.

В дългогодишната си кариера Куравльов се превъплъщава в над 200 роли. Сред най-известните му филми са "Златният телец" (1968), "Иван Василиевич сменя професията си" (1973), "Афония" (1975) и много други, допълва БТА.

У нас е популярен с много филми, включително в ролята на нацисткия офицер Айсман в радващия се на огромна популярност многосериен телевизионен филм на Татяна Лиознова "Седемнадесет мига от пролетта".

Леонид Вячеславович Куравльов е роден на 8 октомври 1936 г. в Москва.

В ранното си детство той остава без баща, а през 1941 г. след лъжливо обвинение майка му е изпратена в Сибир, където преживява заедно с Леонид няколко трудни години. Завършил училище през 1953, Леонид Куравльов се опитва да постъпи във ВГИК, но не успява от първия път. През 1955 все пак взима успешно изпитите и и започва да учи актьорско майсторство.

В киното актьорът дебютира още като студент - получава ролята на матроса Камушкин във филма на Михаил Швейцер "Мичман Панин". Пак като студент се снима и в дипломната работа на Василий Шукшин "Из Лебяжьего сообщают". Василий Шукшин става режисьорът, който всъщност открива за зрителите Леонид Куравльов. Наистина, това става малко по-късно - през 1964 година. А през 1960 г. Леонид завършва ВГИК и е приет в театралното студио на киноактьора.

От този момент той започва да се снима много в киното - както в главни, така и в епизодични роли. През 1961 заедно с Шукшин се снимат в знаменитата мелодрама "Когда деревья были большими", където в главната роля блестящо играе Юрий Никулин. И така до 1964 - годината, станала преломна в кариерата на Куравльов.

През 1964 излизат наведнъж два филма на Василий Шукшин, и двата с участието на Леонид - "Живет такой парень" и "Ваш сын и брат". Филмът "Живет такой парень" определено е най-слънчевото и жизнерадостно произведение на Шукшин, а Леонид Куравльов играе главния герой Паша Колоколников.

При Михаил Швейцер артистът блести в екранизацията на "Златният телец", където пресъздава яркия образ на Шура Балаганов. Интересна е също и ролята на Хома Брут, изиграна от Куравльов във филма "Вий" на режисьора Константин Ершов, по разказа на Н. Гогол.

В началото на 70-те години актьорът, освен в "Седемнадесет мига от пролетта", играе във филмите на двама от най-изтъкнатите съветски майстори на комедията - Леонид Гайдай и Георгий Данелия.

Първият го кани за ролята на крадеца Жорж Милославски в комедията "Иван Василиевич сменя професията си", а Данелия го снима като шлосера-санитарен техник Афоня Борщев в "Афоня".

И двата филма имат гигантски успех сред зрителите и Леонид Куравльов става един от най-популярните съветски актьори. Сред останалите му роли - а Куравльов се е снимал в над 150 филма - можем да споменем още "Начало" на Глеб Панфилов, "Не може да бъде!" на Леонид Гайдай, "Мястото на срещата не се променя" на Станислав Говорухин, "Ние, долуподписаните" на Татяна Лиознова, "Търсете жената" на Алла Сурикова, "Барышня-крестьянка" на Алексей Сахаров, "Ширли-мырли" на Владимир Меншов.

Участва и в сериалите "Бригада", "Европейский конвой" и "Сыщики". През всички тези години Леонид Куравльов практически изобщо не е спирал да работи активно.

Пише разкази и чете много, затова се нарича "книжен червей", а в края на 90-те той води популярна телевизионна програма "Светът на книгите с Леонид Куравльов", където говори за нови издания.

През 2012 г. е награден с IV клас орден "За заслуги пред отечеството".


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com