Вторник,

Мутафчиев с призив към премиера, посочи проблема на Атанасов

От: Агенция Стандарт -
2060
Мутафчиев с призив към премиера, посочи проблема на Атанасов
A
A
A

"Имахме две срещи с министър Атанасов. Първата беше опознавателна, на втората поискахме обещанията да се спазват - културата да бъде приоритет и да достигне 1% от бюджета. Оказахме се излъгани - средносрочната прогноза предвижда бюджетът да падне от 0,6 до 0,4% до 2024 г. - драстично намаляване на парите за култура. Искаме премиерът и вицепремиерите да обяснят кое налага намаляването му". Това заяви за "Офанзива" Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите.

По думите му министърът има един голям проблем, затова трябва да го разберем, а не да го корим. "Когато е станал министър е разбрал, че има много власт. Тогава е намислил страховити промени, но в един момент се оказва, че не може да направи нищо без съгласуване. Властта не комуникира с нас", посочи той. И допълни, че "Шум зад кулисите" е спектакълът, който описва най-добре сегашната ситуация. "Нечуваемостта е голям проблем. Имахме идея за соларни батерии, които да захранват с топлина залите, а министър Лорер сметна, че не е интересна", разкри Мутафчиев. 

Според него оценъчните карти се попълват в залата, в която се провежда конкурс за директор на театър. "Най-вероятно има проблеми в конкурса, базирани на правилника за провеждането му", предположи актьорът.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички