Понеделник,

Мария Кюри оживява в биографичен роман

От: Агенция Стандарт -
806
Мария Кюри оживява в биографичен роман
A
A
A

Романизирана биография за една от най-известните жени в света четем в поредицата "Бунтарки" /„Емас“/, в която вълнуват историите на още две забележителни дами - Мария Монтесори и Сара Бернар. „Мадам Кюри и силата да мечтаеш“ на Зузана Леонард е за първата носителка на Нобелова награда, единствената дама, удостоенa два пъти с Нобелова награда, единственият учен, удостояван с Нобелова награда за постижения в две различни науки. Първата жена преподавателка в Сорбоната. Провъзгласена за най-значителната жена в историята на Франция. Полякинята Мария Склодовска, по мъж Кюри.

Маня, възпитавана в строгата католическа вяра на полските шляхтичи в XIX век, е само на десет години, когато се отказва от Бога, защото е позволил сестричката ѝ, а после и майка ѝ да умрат. Отгледано и възпитано заедно със своите три сестри и един брат от баща си, момиченцето се интересува от математически задачи и от законите на природата и мечтае. Мечтае един ден да стане учен, да експериментира и да открива, да докаже на света, че момичетата са равни на момчетата, че те също могат да учат и да станат лекарки, конструкторки, физички, а не само добри домакини. Но в родната Полша това е невъзможно - в университетите на поробената от Русия страна не допускат жени, а за следване в чужбина не може да се мисли, защото старият самотен баща на четири деца е останал без средства.

Ала за мечтите на Маня разочарованието не е преграда – завършвайки гимназия, 16-годишното момиче сключва „договор“ с по-голямата си сестра Бронислава да работи и да я издържа, докато следва в Париж, а после Броня да ѝ върне „услугата“. И бъдещата велика физичка става гувернантка и домашна учителка в богато семейство, където среща любовта, но и поредното разочарование в живота си.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com