Любовник на Даяна: Би Би Си я манипулира

Хаснат Кхан коментира прочутото интервю от 1995-а

Любовник на Даяна: Би Би Си я манипулира | StandartNews.com

Бившият любовник на Даяна, Хаснат Кхан, коментира прочутото интервю на принцесата, дадено за Би Би Си през 1995-а. Той обвини журналиста Мартин Башир, че е манипулирал Даяна по време на разговора в предаването "Панорама".

"Едно от най-привлекателните качества на Даяна бе нейната уязвимост. Това я правеше още по-мила в очите на хората. Мартин използва тази уязвимост и я експлоатира", споделя 62-годишният кардиолог пред "Дейли Мейл", предаде "Лейдизоун". Неговата връзка с Даяна започва през 1995-а и приключва няколко месеца преди смъртта й на 31 август 1997-а.

"Мартин Башир бе много убедителен пред Даяна, защото ползваше авторитета на Би Би Си. Въпреки благочестивия си вид обаче той й напълни главата с глупости. След предварителния разговор с него Даяна повярва, че принц Чарлз има връзка с детегледачката на синовете й. Освен това стана параноична и постоянно се притесняваше, че телефонните й разговори се записват", обяснява Кхан, който много рядко коментира връзката си с принцесата.

Кардиологът е присъствал на тази предварителна среща, състояла се в един пъб и веднага след нея е посъветвал Даяна да бъде внимателна с журналиста. "Още в самото начало Мартин започна с лични въпроси – защо с Даяна не се оженим, кога ще е сватбата и др.п. Това не ми хареса и предупредих Даяна да внимава. Разбира се, не съм наивник и знам, че тя искаше да даде подобно интервю, но ако Башир не бе толкова настоятелен, можеше и да не се стигне до разговора в "Панорама".

Появата на Даяна пред Би Би Си през ноември 1995-а е историческа не само защото членовете на кралското семейство дават интервюта изключително рядко, а и заради шокиращото признание на принцесата, че в брака й с принц Чарлз е "малко пренаселено" и всъщност са били "трима", визирайки дългогодишната приятелка на принца Камила Паркър Боулс. Даяна и Чарлз са разделени от 1992-а, но именно интервюто пред Би Би Си принуждава кралица Елизабет да поиска от двойката официален развод, който става факт през 1996-а.

През октомври 2020-а от "Сънди Таймс" разкриха, че Мартин Башир от "Панорама" е използвал фалшиви документи, за да убеди Даяна за интервюто. Чрез документите той е заблудил брат й, че един от най-приближените й служители изнася информация за семейството. Така е получил съгласието на принцесата за разговор. Скоро след това интервюто коментира и Роза Монктън, за чиито близки отношения с Даяна никой няма съмнения – принцесата е кръстница на дъщеря й. Роза заяви пред "Дейли мейл", че Даяна е била "употребена по подсъден начин" от Би Би Си, като интервюто има известен принос за преждевременната й смърт.

"Интервюто промени живота й. Бъкингам взе прибързано решение да се разведат с принц Чарлз, а другата голяма грешка бе, че отнеха кралската й титла. Ако я беше запазила, едва ли на 31 август 1997-а щеше да бъде в колата на пиян шофьор, назначен от Мохамед Ал Файед, собственикът на хотел "Риц" в Париж", продължава Монктън.

Именно със сина на Мохамед – Доди Ал Файед, Даяна прекарва последния си ден. След вечерята в хотела, двамата загиват в катастрофа, за която се обвиняват и преследвалите ги с мотори папараци. Би Би Си изпрати извинения на брата на Даяна, че Башир му е показал фалшиви документи. Вътрешно разследване на медийната корпорация показва, че фалшивите документи нямат пряка връзка с казаното от принцесата, но те ще проведат допълнителни проучвания. Башир, авторът на интервюто, сложило край на брака на Даяна и Чарлз, е с разклатено здраве и не може да бъде разпитан, но от Би Би Си обещават да разговарят с него при първа възможност.

"Даяна не ми каза предварително за интервюто, защото знаеше, че ще я спра. След това тя съжаляваше, че е говорила най-вече „заради страданията, които причиних на моите момчета", споделя близката приятелка на принцесата Монктън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай