Кустурица - глобален хулиган и локален лъв

Емир приел да дойде в София заради купона

Кустурица - глобален хулиган и локален лъв | StandartNews.com

За да измислиш прозвището Майсторите на глобалната поразия, трябва да си завидно щур. Задача, с която Емир Кустурица се справя още в "Циганско време". Режисьорът басист и неговият "Оркестър на непушачите" ще направят всичко възможно да се озоват в зала 1 на НДК на 7 февруари от 20 часа. "Всичко е възможно, защото са абсолютно непредвидими", светски се шегува шефката на "Дегрис" Виктория Гармашевская.

Преговорите с Емир са протекли по необичаен за организаторите начин. "От мениджмънта на Кустурица направо ми казаха: "Емир е много свободолюбив човек. Избира къде да отиде по прост начин. Ако му харесва мястото, е напълно достатъчно. Казах, че тук има много свободолюбиви хора, които имат нужда, особено в момента, от емоция, която ще ги освободи от проблемите", разказа в "Преди обед" още Гармашевская.

"Оркестърът на непушачите" съществува още от ученическите години на Кустурица. Това вероятно е една от най-издръжливите школски банди - с няколко прекъсвания музикантите са заедно 25 години. Всичко тръгва от средното даскало в Сараево през 1981 година. Концепцията е ясна - пънк и балкански мелодии, с добре забодени критики срещу социализма. За няколко години

бандата става една от най-популярните

в бивша Югославия и албумите й бързо минават продажби от над 100 000 бройки. През 90-те музикантите (17 души са минали през групата) се разделят. "Оркестърът на непушачите" се трансформира в два различни бенда - "западният" е този, в който остава и Емир и който постепенно измества другия заради вече добиващия световна слава Кустурица.

Иронията с името е пълна: почти всички са пушачи и то не само на цигари. Освен това идеята им е обратната - да свирят, пеят и излъчват енергия, която е насочена най-вече срещу каквито и да били рестрикции, политически, социални, културни. Издадените им албуми са само пет, но пък концертите на живо хиляди. Обединяващият принцип на "Оркестърът" е купонът и нищо повече - Емир и останалите от бандата водят тиха война срещу шоу бизнеса и отказват да се подчинят на каквито и да било изисквания на системата.

Балканският оркестър пътува по следния начин: Кустурица - глобален хулиган и локален лъв -

лети с частния си самолет

а останалите се движат с автобус, където обикновено настава луда анархия, а алкохолът и музиката се смесват на характерния за тези географски ширини принцип.

"Всичко с графика им е много хаотично. Нямат предварителни заявки за каквото и да било. Просто след концерта казват какво искат да правят и толкова. Това едновременно ни притеснява и радва", разкрива още Гармашевская.

Кустурица нямал търпение да направи турне (София е първата спирка), за да се разсее от натоварването, с което е снимал последния си филм - "Любов и война". Там Емир за пръв път поема и главната роля, като му партнира неотразимата Моника Белучи.

Обикновено "Оркестърът на непушачите" комбинира рок с балкански хитове, циганска музика, дива пънкария и много чувство. Нещата не звучат толкова богато, колкото при маестрото на балканската музика Горан Брегович, но пък Емир и компания правят голямо шоу. Със сигурност бендът на Кустурица ще забие няколко мегахита от сандтраковете към собствените му филми. Кулминацията често е "Бубамара" от "Черна котка, бял котарак". "Основната цел и идея на бандата е да извърши взаимна терапия с публиката, да накара хората да се освободят от проблемите и да се почувстват добре", заявиха още организаторите. Част от вокалите поема самият Емир, а в този концерт с него

ще свири и синът му Стрибор

който е майстор на барабаните.

Русия, Украйна, Колумбия, Мексико и Италия - това са останалите държави, които Емир е избрал за обиколката. На Апенините са луди по него, а концертите на колегата Горан Брегович в Мексико и Колумбия често водят феновете до онзи момент, в което контактът на обувките със земята става съвсем рядък. Кустурица има мощна база от ценители и в Украйна, и Русия, където най-вероятно ще подкрепи опозиционните настроения. Синът му Стрибор пък е многостранно развит точно като баща си. Той вече има роли в "Животът е чудо" (2004), "Всичките невидими деца" (2005) и "Обещай ми" (2007). Автор е и на музиката към документалния филм "Марадона" (баща му, върл фен на аржентинеца, е режисьор). Двамата написаха и операта "Циганско време", която преди време поставиха в Париж.

От Емир очакваме няколко нови нещата. Едното е биографична книга, продължение на първата му "Смъртта е непотвърден слух", издадена от "Колибри" в България. След месеци ще гледаме и как се е разписал в лентата "Думи с боговете", чиято идея е девет топрежисьори да заснемат деветте различни части, с които да интерпретират темата. Премиерата ще е в Кан през май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай