Кинаджии гръмнаха шампанско със Стоянович

Министърът на културата като дете се сбил със сина на Татяна Лолова, разказа примата

Кинаджии гръмнаха шампанско със Стоянович | StandartNews.com

София. Гръм на шампанско даде старт на първата българо-израелска продукция, чиито снимки се завъртяха вчера в Киноцентъра в Бояна. Режисьорът Иван Ничев и домакините Дейвид Варод, Ави Лернър и Димитър Дерелиев посрещнаха Петър Стоянович.

Министърът на културата веднага попадна под чаровния обстрел на Татяна Лолова. Великата актриса с характерното си чувство за хумор наруши протокола: "Помня как веднъж се сбихте със сина ми за една люлка на морето. Надявам се, че това няма да се отрази на сегашните ви отношения. А и с майка ви, невероятната Ани Бакалова, неотдавна снимахме заедно", пошегува се примата на комедията и драмата. После призна, че вече знае няколко фрази на езика на сефарадските евреи - "Йо но се" ("Не знам") и "Беседер" ("Разбрано, ще стане"). "Напоследък все играя тъща, въпреки че в живота съм свекърва. Моят зет по сценарий е Мони Мошонов - роден в Тел Авив, чиито родители са от Сливен.

Голяма звезва в Израел. Похвалих се на мъжа ми, че сякаш познавам Мони от десетилетия. Сега ще си партнирам с друг мой любим колега - Васил Михайлов. В "След края на света" бяхме съпрузи евреи, които се карат постоянно, защото той беше пияница. Докато снимахме, непрекъснато исках да го бия и щипя, но той не се даваше. В "Пътуване към Ерусалим" пък бях арменка, майка на Елена Петрова", развихри се Лолова.

Новината е, че Митко Рачков най-после се завръща в голямото кино, където му е мястото. Анжела Недялкова от "Аве" е Шели - еврейско момиче от Кавала, което загива в концлагера Аушвиц. В нея са влюбени български юноши, най-добри приятели - Жожо и Мони. Младоците, които влизат в тяхната кожа, са избрани между повече от 3000 кандидати с тежък няколкомесечен кастинг. 15-годишният ученик Кристиян Макаров от театралното студио "Теди" към читалището "Раковски" играе Мони, а Жожо е Стефан Попов, студент в първи курс в НАТФИЗ при проф. Снежина Танковска.

"Филмът ще е последната част от своеобразната трилогия за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Бихме искали "Концерт за оцелели" да стигне до всички евреи по света, така както се се опитахме да направим със "След края на света" и "Пътуване до Ерусалим". Миналата година бяхме с Вежди Рашидов в Тел Авив, където той подписа договор за сътрудничество. След последните избори там министърката остава същата. Надявам се на отлични отношения и в бъдеще. Любовен триъгълник е в основата на сюжета. Какво друго да има, освен любов. Моите филми са обагрени от усмивка и тъга. Трябва да направим всичко възможно да не се повтарят онези трагични събития. Надявам се, че можем да живеем заедно, да сме добри един към друг - само така ще оцелеем. Оптимист съм", беше категоричен Ничев. В сценария обаче има моменти от биографията на продуцента Нисим Леви.

Всъщност действието се развива в къщата на неговия дядо. Оператор е Ади Райс, евреин от Австралия, композитор е Стефан Димитров. Снимките в България ще бъдат в София и край морето. Екстериорите и интериорите трябва да носят атмосферата на 40-те години на миналия век.

Петър Стоянович беше сдържан. "Засега няма да има промени в Закона за филмовата индустрия. Това е мнението на моя екип на този етап. Разговорите обаче продължават и всеки може да изрази мнението си. Гилдията е спокойна - преди часове имах среща с изявени творци. Няма драма в българското кино. Трябват още пари, но ще се справяме с това, с което разполагаме. Първата българско-израелска копродукция разкрива нашата култура, толерантност и религиозност. България вече е напът да направи умерен, спокоен прочит на своята история. Бих подкрепил всяка смислена продукция във всички области на изкуството и културата, защото се чувствам задължен и вътрешно мотивиран да застана зад всичко, което е добро за имиджа на България", коментира Петър Стоянович

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай