Гледаме "Левиатан" на София филм фест

Гледаме "Левиатан" на София филм фест | StandartNews.com

"София филм фест" ще завърти "Левиатан" на Андрей Звягинцев - лентата, която до тук обра всички елитни награди за кино, а сега очаква и "Оскар" за чуждоезична продукция. След златния глобус, приза за най-добър сценарий в Кан, за номер едно в Лондон и Мюнхен, мегахитът ще стигне и до българската публика. В Русия обаче тълкуват полюсно авторската интерпретация на историята на библейския Йов, защото е разказана чрез съвременен сюжет в бившия Съветския съюз. На всичкото отгоре режисьорът използва препратка към политическия анализ на знаменития английски философ Томас Хобс.

Николай (Алексей Серебряков) и жена му Лилия (Елена Лядова) живеят в северен град край Баренцово море. Той се труди в автосервиза си, докато кметът не се наканва да събори къщата на семейството. Когато става ясно, че чиновникът ще конфискува имуществото на Серебрякови, Коля моли за помощ стар приятел, адвокат в Москва. Юристът идва, за да попадне в челен сблъсък с местните бюрократи и православната църква. Съвсем очаквано всичко излиза извън контрол.

"Сценарият беше много повлиян от пейзажа. Всичко тръгна от битката на обикновен занаятчия срещу мощна промишлена компания и администрацията на Америка. Порази ме отчаяния бунт на самотния малък човек, на когото властта пречи да живее", споделя Звягинцев. В началото той мисли да снима в Щатите, но после решава действието да се развива в Русия. Така с чиста съвест подхранва социалната драма с типичния национален лиризъм. А когато екипът открива перфектния терен край Баренцово море, историята се превръща в истински епос. И тогава се заформя идеята за ненаситния Левиатан.

"В есето си "Левиатан" Хобс пише, че във всеки от нас дреме чудовище. И ако няма висша инстанция, която да регулира обществото, се стига до война между индивидите. Тази инстанция е държавата, но в замяна на удобството и сигурността, които носи, човекът се отчуждава от свободата си. Тогава самата държава се превръща в чудовище, което поглъща душата. Да се откажеш от свободата, означава да продадеш душата си на дявола. Старателно изграденият съюз между човека и държавата от доста време е тема на живота в Русия", коментира Звягинцев.

В Кан, където беше и световната премиера на филма, критиката оцени като изключително съчетанието между сюжета на Звягинцев и Олег Негин, величествените пейзажи, заснети от талантливия оператор Михаил Кричман и вдъхновената игра на Алексей Серебряков, Владимир Вдовиченко и Елена Лядова.

"Бяхме разтърсени не само от мащабната картина, но и от проблемите, които тя поставя", казва британският кинопродуцент Джеръми Томас, шеф на журито на лондонския кинофестивал.

"Левиатан" е четвъртият голям успех за Андрей Звягинцев. Още с кинодебюта си "Завръщане" (2003) печели "Златен лъв" във Венеция, номинация за "Златен глобус" и десетки международни награди. "Изгнание" (2007) получи признание в Кан, а "Елена" (2011) беше спечели специална награда в секцията "Особен поглед".

Красотата на света и образите, както и несравнимите метафори правят творчеството на Звягинцев разпознаваемо. Човешките и политически драми в неговите ленти не винаги са реалистичните, но отвеждат във вселена от видения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай