Гледаме Рамбо на София филм фест

Хитове на класици са в афиша на издание № 25

Гледаме Рамбо на София филм фест | StandartNews.com

В афиша на София филм фест са някои от хитовете на големите класици в седмото изкуство. „Животът на Брайън според Монти Пайтън“ на Тери Джоунс е емблематична творба, превърнала се в канон. Като във всяко грандиозно произведение от жанра, „Монти Пайтън” не само нападат и хулят обекта на сатирата си - фанатизма и лицемерието на институционализираната религия и политика - по неповторимия си начин, но предлагат и алтернатива: бъди индивидуалност, мисли със собствената си глава, не се оставяй другите да те водят. Лентата е представена със специално видео от изключителния актьор и сценарист Майкъл Пейлин. Още един легендарен член на „Монти Пайтън“ ще участва активно в празника 25-и София филм фест - Тери Гилиъм получава наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум и изнася мастер клас, модериран от водещия британски кинокритик Дерек Малкълм – на 13 март събитието е  предавано директно в социалните мрежи и на сайтовете на фестивала и ФИПРЕССИ. 

Майсторът-разказвач Фолкер Шльондорф е на екрана с дигитално възстановено копие на „Тенекиеният барабан“. Малкият Оскар получава своя дълго чакан подарък – тенекиен барабан и взема решение, което променя следващите 18 години от живота му. Виждайки двуличното поведение на своето немско-полско семейство, Оскар решава да спре да расте – дните отминават, а Оскар остава недокоснат от времето. Вечно със своя барабан, той безмилостно го бие винаги когато нещо го ядоса. „Въпреки мъглата“ на Горан Паскалевич е за световния проблем с емиграцията - според Интерпол над десет хиляди непълнолетни бежанци без родителска грижа скитат из пътищата на Европа. Половината от тях се намират в Италия. Разказът запознава публиката с Мохамед - момче, което намира подслон при семейство, загубило детето си. Новите му родители започват да се сблъскват със съпротива както от околните, така и от страна на собствените си роднини, които не приемат решението им да задържат момчето. Това е история от настоящето в нашия свят, който все повече потъва в ксенофобската мъгла.

Хю Хъдсън и „Огнените колесници“ е емблематичен разказ за истинската история на Ерик Лидъл и Харълд Ейбрахамс, които надмогват личните си проблеми и се надпреварват за златен олимпийски медал през 1924 г. съответно за Великобритания и Шотландия. Дълбоко религиозният Лидъл застава на старта, въпреки че той се пада в неделя, а евреинът Ейбрахамс трябва да се изправи срещу антисемитизма. Прожекциите са посветени на паметта на актьора и голям приятел на България Бен Крос.

„Рамбо: Първа кръв“ на Тед Кочев със Силвестър Сталоун се сдобива с култов статус в последните 40 години. Джон Дж. Рамбо е бивш войник от Специалните части на САЩ, преследван от спомена за събитията във Виетнам. Когато идва във Вашингтон, за да види свой приятел, между него и местен шериф назрява сериозен конфликт.  Рамбо попада в затвора, успява да избяга от там, но в гонитбата с представителите на закона трябва да се намеси един полковник, командващ офицер на Рамбо, за да спаси и него, и управлението на шерифа, преди нещата да са излезли извън контрол.

В „Алис в градовете“ на Вим Вендерс немски журналист изпада в творческа криза и решава да се завърне в Германия; докато се опитва да резервира полет, се запознава с германка и нейната деветгодишна дъщеря, които също търсят самолетни билети. Покрай общите грижи тримата стават приятели и майката моли писателят за услуга - временно да се грижи за Алис. Скоро става ясно, че двамата ще трябва да прекарат заедно по-дълго време, отколкото са очаквали, обикаляйки Европа в търсене на бабата на Алис. „Грешка в диагнозата“ на Роман Балаян е за опитния хирург Алекс, който прави фал в лечението на седемгодишния си кръщелник. След смъртта на момчето, покрусеният доктор подава оставка. Събитията се развиват по удивителен начин и се превръщат в зашеметяваща история за това как една грешна диагноза може да усложни и поквари живота, но и да донесе блаженство от просветлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай