Гагарин искал автограф от Богдана

Тогава тя е само на 17, но печели първата награда на фестивала в Сочи

Гагарин искал автограф от Богдана | StandartNews.com

Богдана Карадочева, която празнува елегантен юбилей със семейството си край морето, е трябвало да се казва Юлиана. Майка й, която се е мъчила 36 часа да я доведе на белия свят, е била почитателка на латинското име. Но баща й, Иван Карадочев, решава, че момиченцето ще бъде наречено на неговата родителка. Бъдещата звезда като малка пък искала да бъде Теолин и се кани -  стане ли певица – да шества с псевдонима Теола Кара. „Но всъщност винаги съм харесвала името си – в него има музика и характер“, споделя изключителната певица. Днес тя нито за миг не съжалява, че е триумфирала по европейските и руски сцени тъкмо с толкова звучното и българско Богдана и че дори не е и помислила за нещо „по-международно“. Кариерата й наистина е бляскава /над 600 песни и 20 албума/, независимо, че можеше да бъде световна, ако партията и Държавна сигурност не бяха стопирали огромния интерес на водещи западни продуценти към нея – от поп императорът и шеф на парижката зала „Олимпия“ Бруно Кокатрикс до „Полидор“ в Германия. Отдавна не споменава отличията си – за нея животът и изкуството имат други измерения. А докато не разказа интересни и симптоматични случки в биографичната си книга, феновете не знаеха, че самият Юрий Гагарин е искал автограф от нея на фестивала в Сочи. Тогава Богдана е само на 17. Но печели първа награда. В нейна чест първият космонавт обръща на екс огромна водна чаша с водка. 

Ето и някои фото моменти от живота на голямата певица:

Майката на Богдана мечтае дъщеря й да стане оперна певица.  Води я при вокални педагози, които са очаровани от редкия контраалт на момичето и му обещават розово класическо бъдеще. Но един ден Богдана и любимата й дружка Арпи влизат в БИАД, където Вили Казасян дирижира оркестър „Студио 5“.  Не след дълго бъдещата звезда – тогава още няма 15 – излиза с черна престилка и бяла якичка, за да изпълни френска песен в своеобразното състезание „Микрофонът е ваш“. Родителката й обаче е в ужас – защото вместо да пее в шедьоврите на Верди, ще се изявява по ресторанти. „Тогава мама беше само на 36, но направи хипертонична криза“, пише в мемоарите си Богдана.    

С Боян Иванов – най-смешният човек от най-задушевния кръг на Богдана. На младини редовно се хващат на бас, че той ще изяде 30 кюфтета и 50 крем карамела. И Бъни винаги печели. Другият му номер е да й прави кики-мики по халат, докато тя пее на сцената.  До сетния му дъх се карат за това дали в дроб сърмата се слагат пет или шест щипки джоджен.

С Васко Найденов, с когото всяко пътешествие е авантюра. „Васил влиза в хотела и първата му работа е да измие банята и да полее цветята във фоайето. Много е сладък! Чистофайник. Когато излезе на сцената, като че ли всички ангели се събират около него. Божествен певец. В същото време по детски чист и искрен, борец за правда и свобода“, споделя Богдана.       

С брат си са неразделни – учат в „Иван Денкоглу“ на „Парчевич“ – срещу малкия магазин, в който се мести баща им след развода с майка им. Карадочев всяка неделя води децата си на симфонични концерти в зала „България“.  Те брят крушките на полилеите, очаквайки традиционния обяд в Руския клуб – след като запалят свещи в „Света Неделя“ или „Света Петка“. В онази епоха Богдана страшно много държи на плитките си. Дори отказва на даде панделка от тях на падналия на колене пред нея гениален цигулар Васко Абаджиев. Когато майка я води да ги отрежат, тя оглася целия „Славейков“ с мощния си рев.   

Със Стоянка Мутафова  и Жана Стоянович. Великата комедиантка, която гони стоте, Господ здраве да й дава, е близка приятелка още с родителите на Богдана и я познава от дете. А Жана, лелята на Петър и Дими Стоянович – една от най-харизматичните актриси на Младежкия театър, до смъртта си е гуру и душеприказчик на певицата. До последно говорят с часове по телефона и се ядосват на простащината, бездуховността, вулгарността и лошотията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай