Френската филмова академия призна Кейт Бланшет

Актрисата е избрана за носител на "Почетен Сезар" на 2022-а

Френската филмова академия призна Кейт Бланшет | StandartNews.com

Кейт Бланшет е избрана за носител на "Почетен Сезар" на 2022 г. и ще получи наградата в Париж на 25 февруари в рамките на 47-ата церемония по връчване на наградите "Сезар".

52-годишната актриса ще получи наградата за цялостно творчество от Френската филмова академия.

В изявлението на Академията се казва: "Световноизвестната австралийска актриса и продуцент, двукратна носителка на "Оскар" Кейт Бланшет ще получи в петък, 25 февруари 2022 г., на сцената на "Олимпия" "Почетен Сезар" в рамките на 47-ата церемония "Сезар". Съосновател и директор на продуцентската компания "Dirty Films", заедно с партньорите си Андрю Ъптън и Коко Франсини, Кейт Бланшет е многостранен артист, работещ в киното, телевизията, театъра".

От дебюта си като актриса кариерата ѝ е белязана от номинации и награди, сред които "Златен глобус" за най-добра актриса в драма през 1999 г. за превъплъщението ѝ в образа на кралица Елизабет във филма на Шекхар Капур; "Оскар" за най-добра поддържаща роля през 2005 г. за превъплъщението ѝ в образа на Катрин Хепбърн във филма на Мартин Скорсезе "Авиаторът"; Купа "Волпи" на филмовия фестивал във Венеция през 2007 г. за дръзкото си превъплъщение в певеца Боб Дилън в "Не съм там" на Тод Хейнс; "Оскар" за най-добра актриса през 2014 г. за ролята си в "Син жасмин" на Уди Алън; Награда "Стенли Кубрик" за високи постижения в киното през 2018 г.

"Кейт Бланшет изумява публиката с всяка своите появи, независимо дали като кралица на елфите, омагьосваща в трилогиите "Властелинът на пръстените" и "Хобит" на Питър Джаксън, като богиня в "Тор: Рагнарок" на Тайка Уайтити или нещастна в любовта в "Странният случай с Бенджамин Бътън" на Дейвид Финчър или пък "Карол" на Тод Хейнс", продължава изявлението.

Извън снимачната площадка Кейт Бланшет също участва активно, по-специално в борбата за правата на жените; посланик на добра воля на ВКБООН, агенцията на ООН за бежанците, през 2018 г. получи Кристалната награда на Световния икономически форум в Давос за своята работа и отдаденост.

"С огромно възхищение ще я приветстваме на сцената на "Олимпия", за да ѝ връчим "Почетен Сезар" за тази абсолютно забележителна кариера и личност. Ще се видим на 25 февруари", пишат организаторите, предава БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай