Филмов маратон с изумителни кадри в Банско

Филмов маратон с изумителни кадри в Банско | StandartNews.com

За поредна година община Банско и Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм" ще представят „Банско филм фест". 100 филма с изумителни кадри ще се завъртят в курортния град от сряда до неделя, те са снимани в различни кътчета на света - Австралия, Австрия, Аржентина, Армения, Великобритания, Германия, Гърция, Еквадор, Испания, Италия, Казахстан, Канада, Киргизстан, Македония, Мексико, Непал, Оман, Пакистан, Полша, Русия, САЩ, Словакия, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Швеция, Казахстан, Еквадор, Армения, Македония, България. По този начин най-големият и единствен фестивал на тази тематика в България ще предложи на родните и чуждестранните зрители спиращи дъха ленти за планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове. Съпътстващата филмова програма включва още презентации и работилници, водени от изтъкнати специалисти и кинематографи. Организаторите са вмъкнали и десет изложби, които ще красят фоайетата на фестивалния център. Всички прожекции на филми и презентации ще се състоят в голямата зала на читалище "Никола Вапцаров", както и в кинозалата на Посетителски информационен център - Банско.

Зрителите ще имат шанса да се запознаят и с най-големите достижения на българските алпинисти, пещерняци, пътешественици и търсачи на приключения през последната година. Акцент в почти денонощната програма ще бъде българската премиера на филма "Пъкълът на спускачите", създаден от австрийците Гералд Салмина и Том Дауер. Този единствен по рода си киноепос ще може да бъде гледан единствено на " Банско филм фест".

В курорта за пореден път ще се събере световния елит на приключенците. Ще има срещи и презентации от самия Жан Троайе - един от най-знаменитите алпинисти на нашето време, с поляка Себастиан Кава – осъществил полет над Хималаите с безмоторен самолет; с Нуно Гомеш от Република Южна Африка – носител на редица рекорди по гмуркане. Под егидата на фестивала традиционно се организира и "Банско филм фест Kids" - програма, създадена специално за деца и младежи. Тя включва в себе си изложби, семинари и workshop-ове, „Академия" в истинска пещера, рубриката "Памет - незабравимите български пътешественици", както отбелязване на годишнини от важни събития в българския алпинизъм. Тази година за пръв път ще бъде връчен и приза на "Банско филм фест" за цялостен принос в развитието на алпинизма. В рубриката "Посоки" ще бъдат представени Австрия и Полша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай