Двореца събра творби за Апостола

Картината на Марин Устагенов "Създаване на таен революционен комитет в Софийско" не е показвана досега

Двореца събра творби за Апостола | StandartNews.com

Над 80 художествени произведения и 40 документа, свързани с образа, живота и делото на Васил Левски, могат да се видят от утре до 20 март в Националната галерия - Двореца. Сградата е вдигната върху територията, на която се е намирал турският конак, където е осъден Апостола.

Под логото "Левски - символ и епоха" са представени творби на различни поколения художници. Най-възрастният от тях, Марин Устагенов, е роден през 1872 г. в Русе. Неговото живописно платно "Създаване на таен революционен комитет в Софийско" е първо по рода си по темата и никога досега не е излагано пред зрителите. Сред живописните, графични и скулптурни портретни и многофигурни композиции основно внимание е отделено на темата "Сцени от народния живот". В този раздел са включени малко познати и непоказвани до този момент творби от колекцията на Националната галерия. Акцент на изложбата е портретът на академик Дечко Узунов "Огърлица на безсмъртието" (1973).

Своеобразен контрапункт на старите живописци е творчеството на съвременни художници - професора в Художествената академия Пламен Вълчев, Росен Райчев, който живее в САЩ, познатия в европейските културни среди Васил Горанов. Най-младият, пловдивчанинът Лазар Митев, е само на 20. В документалната част пък има уникални материали и фотографии на Апостола и негови съратници.

Изложбата е съпътствана и от театър. Миниатюрата на режисьора Асен Шопов "Разпитът на Васил Левски пред извънредната следствена комисия в София" може да се види на 6, 7, 13 и 14 февруари от 11 часа. Веселин Плачков е в ролята на Левски, участват още Васил Михайлов, Борис Луканов, Богдан Глишев и Иван Несторов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай