Духовната сила на църквата "Св. Св. Кирил и Методий", град Монтана

Тайнството на Северозапада Духовната сила на църквата "Св. Св. Кирил и Методий", град Монтана

Духовната сила на църквата "Св. Св. Кирил и Методий", град Монтана | StandartNews.com

Тайнството на Северозапада
Духовната сила на църквата "Св. Св. Кирил и Методий", град Монтана

Уикендът е подходящо време за приключения и пътувания. Ако искате да избягате от глъчката и динамиката на големия град, може да посетите гр. Монтана, чийто покровител е римската богиня Диана. Там със своята величествена осанка ще ви впечатли църквата "Св. Св.Кирил и Методий". Построена през далечната 1898г., тя е паметник на културата от местно значение.

За една нощ, след временното руско управление на Кутловица /сега град Монтана/, е взето решението една от джамиите да бъде преустроена за черква. Престолът е пренесен от параклиса в църковната градина, на мястото на днешния парк „Монтанезиум“. По същото време е направен и иконостасът - най-ценното нещо в църквата. Резбата, с преобладаващи флорални орнаменти, е обявена за паметник на културата. Счита се, че е изработен от Стойчо Фандъков - майстор от Самоковската художествена школа. Художник на основните икони е Христо Енчев от Копривщица - известна личност за времето си, завършил във Флоренция, работил в Цариград, представял се за италианец и подписвал се с името Негрио Антонио.

Първата голяма реконструкция на храма е направена по времето на Отец Михаил Вариклечков, който служи дълги години в църквата - от края на ХІХ до първите години на ХХ век. От началото до средата на ХХ век църквата във Фердинанд и в последствие Михайловград е поверена на отец Никола Горанов. Свещеникът посвещава целия си живот и служба, за да разшири, благоустрои и завърши изографисването на храма.

Към днешна дата храмът "Св. Св. Кирил и Методий" е една от големите църкви в България с внушителна сграда и камбанария.

В близост се намират хотелите „Веста“, с адрес ул. „Цар Самуил“ №10 и „Огоста“, бул. „Пейо Яворов“ №1, разположени в самия център на града до парк ”Монтанезиум”, пешеходната и търговската зона.

До църквата "Св.Св. Кирил и Методий", в парк Попската градина, се намира Откритата археологическа експозиция (Лапидариум), която е част от Историческия музей в Монтана и е открита през 2001г. В нея са представени много артефакти, свидетелстващи за почитта към древните богове - Диана, Аполон, Хигия и други. Част от експонатите са свързани с римски императори, управници и други висшестоящи лица, властвали и управлявали някога в провинция Долна Мизия и региона. Друга част от Историческия музей е Музейният обект Михайлова къща. Открит през 1955г. като къща- музей "Христо Михайлов", това е най-старият запазен паметник в архитектурно-строително отношение на територията на гр. Монтана. В къщата е подредена етнографската експозиция "В света на баба и дядо", която представя градския и селски бит от края на ХIХ и началото на ХХ век. Запазен е и кът на патрона.

В северозападната част на града, на хълма „Калето“, величествено се извисява крепостта Кастра ад Монтанезиум. Хълмът е обект на множество археологически проучвания, които разкриват ценна информация за историята на Монтана. Местността е избрана като подходящо място за живот от древните хора заради плодородните почви и възможността за защита. Днес крепостта е отчасти реставрирана. Съвременният град Монтана се намира в долината, като по този начин оставя възможност хълм Калето да бъде запазен незастроен като своеобразен паметник на древната история.

Заслужава си да отделите един уикенд и да посетите Монтана, за да се докоснете до част от богатата духовна атмосфера и историческо наследство, скрити в този регион.

Ако искате да научите повече за материалното и нематериалното религиозно наследство на трансграничния регион България – Румъния, посетете нашия сайт:

www.holysites.me

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай