"Четвърта власт"

Стартът на сериала вдигна рейтинга на БНТ, вестникарската гилдия се чуди

"Четвърта власт"  | StandartNews.com

Дълго рекламираният тв сериал "Четвърта власт" завъртя първите си два епизода по БНТ1 в неделната вечер. Журналистическата гилдия очакваше с интерес старта - професионалните поредици отдавна са на мода по света. Коментарите във форумите в понеделник бяха от "опитвах се да ми стане интересно" до "не можах да го изгледам до края". Стоян Радев, единият режисьор, отдавна уточни, че всяка прилика с реални лица и действия е случайна и неволна. "Събитията в България през последните месеци доказаха, че публиката има нужда от сериал като "Четвърта власт". Започвайки снимките през декември 2012 г., ние сякаш предчувствахме какво ще стане." В 12-те епизода на първия сезон зрителите ще проследят репортерско разследване, в което главните герои са политици и журналисти, а гледната точка е тази на вестника "Четвърта власт". Като централни фигури, замесени в порочните схеми, са вицепремиерът и министър на енергетиката (Самуел Финци), шефът на бюрото за национална сигурност (Христо Шопов), чиято жена (Александра Василева) е пиарка, дърпаща конците на нова политическа формация, министърът на финансите (Владимир Карамазов). Владо Пенев е футболният бос Оги Боклука, който продава мачове. Михаил Билалов е главният редактор, а Снежина Петрова - негова съпруга и издател. Атанас Атанасов е разследващ журналист, който не само пише в "Четвърта власт", но и има публицистично тв предаване "Защо?". Деян Донков е ексцентричен репортер, Деси Моралес му е колежка, готова да спи с всеки министър за информация. Мила Парушева е блогърка, която иска да помага на хората, но с малко късмет я назначават за репортер.

От видяното дотук може да се каже, че "Четвърта власт" е политически трилър с елементи на журналистика, а не обратното. Който е измислил сюжета, надали е бил за дълго във вестникарска редакция. Диалозите са доста литературни, на места досадни. Колежката Веселина Седларска писа във Фейсбук: "Ако колегите си говореха по този начин, нямаше да им остане време да издават вестник." Петьо Цеков споделя: "Гледах. В интерес на истината очаквах да е по-зле. Като изключим пълната недостоверност на редакционния бит, преекспонирането на някои от сюжетните линии и убийственото театралничене на 2/3 от тези декламатори, останалото става." Елена Кодинова е крайна: "Не, вече наистина се ядосах. Тъпият сериал е създаден от хора, които не са били никога на пресконференция, не са написали една дописка през живота си, да не говорим за анализ, коментар или разследване." Валери Найденов коментира: "Сериалът прави една велика грешка - не започва със секс или поне с някаква любовна история. Това може да спаси всеки некадърен сюжет, както и дървените диалози. Още повече, че в живота си го има колкото щеш, не е нужно да се преувеличава творчески." Екатерина Костова е оптимист: "Надявам се по някое време да стане въпрос и за съществената част от журналистиката, такава каквато всъщност е тази професия."

Сериалът има амбицията, че разглежда теми, което не са третирани досега в тв киното ни - сблъсък между власт, медии и тайни служби. Това дава големи шансове, но изисква дълбоко познаване, за да не звучи измислено от екрана. От БНТ съобщиха, че рейтингът на медията от 20.45 до 22.30 ч, когато вървяха първите два епизода, е 4.3%. Данните са сравними с тези от първия сезон на най-популярния досега сериал "Под прикритие". Те показват, че и двата филма привличат интереса на активната зрителска аудитория от 25-54 години.

За сравнение - в същия часови пояс в неделната вечер bTV е постигнал 8.9% рейтинг, а Нова е 3.7%. Сериалът постига един от най-високите рейтинги за обществената телевизия и я поставя на второ място в челната тройка с основните й конкуренти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай