Боил Банов се разсърди на Георги Любенов

Министърът на културата не пожела да каже имената на хората от комисията с наградите

Боил Банов се разсърди на Георги Любенов | StandartNews.com

Боил Банов не пожела да назове в ефира на БНТ имената на хората в комисията, която определя паричните награди на звездите от поп и рок гилдията от така наречения списък „Златният Орфей“. Министърът на културата се разсърди на Георги Любенов, когато водещият го запита защо не иска да уточни кой е казал „да“ за над 60 свои колеги и „не“, примерно, за Христо Кидиков, на когото Банов вече се е извинил по телефона и обещал корекция.

Банов припомни единствено, че диригентът Пламен Джуров е шеф на въпросната комисия. Любенов провокативно запита „Ще потвърдите ли, че в комисията са Графа, Мария Илиева, Любо Киров?“, а Банов логично се наостри и отговори възмутено „Как може така да противопоставяте хората?!“. Светослав и Благовест Аргирови се включиха по телефона, за да обяснят на Банов, че критерият „Златният Орфей“ не е единственият, по който се оценяват звездите от съсловието.    

Списъкът „Златният Орфей” с пенсиите на звездите от българската естрада ще бъде допълнен, съобщи Банов. Той остро коментира разразилия се спор около премиите, които не са пожизнени, а ще се дават три години.

Опитваш да правиш нещо съвестно, нещо което хората са чакали с години, а започва една махленска разпра. Няма как да се нарече комуникационен проблем това, да наградиш най-добрите български творци.  При положение, че казвам мигновено, че ще решим веднага проблема, ще допълним списъците, ще седнем и говорим. Ще намерим и друга форма.Фактите показват, че това са най-обичаните хора в страната. Не търсете под вола теле, каза Банов.

Той покани утре на среща братя Аргирови, които се включиха по време на разговора му с Георги Любенов, за да кажат, че има и други известни изпълнители, които не са участвали в "Златния Орфей", но също заслужават премии. Сред тях са Росица Кирилова, Милена Славова, както и самите те. На разговора в министерството Банов и Аргирови ще обсъдят заедно как всички заслужили музиканти, а не само 65-имата от списъка "Златния Орфей", да получат парични награди.

  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай