Биеналето във Венеция стартира навръх нашия Великден

Официалното откриване на най-елитното световно събитие за модерно изкуство е на 23 април

Биеналето във Венеция стартира навръх нашия Великден | StandartNews.com

Международната гилдия на художниците, скулпторите и визуалните артисти вече е на старта за биеналето във Венеция. Официалното откриване е на 23 април – велика събота по актуалния календар в православната традиция, но залите и дворците, където ще бъдат изложбите, отварят врати още на 20 април.  

Най-старият и влиятелен форум за модерно изкуство в света е създаден през 1895.  Провежда се всяка нечетна година, но през 2021 беше отложен заради пандемията. През 2019 в събитията край лагуната участваха автори от 90 страни, посетителите бяха 593 000, а експертите - 24 000.  Общата тема в експозициите и инсталациите не е задължителна, но актуалното мото е “Млякото на мечтите” („The Milk of Dreams“).  Думите са от книга на художничката сюрреалистка Леонора Карингтън (1917–2011). Нейните истории разказват за магическа вселена, в която животът непрестанно се променя и анализира през призмата на въображението – всеки е свободен да се преобрази, за да стане различен, коментира артистичната директорка Чечилия Алемани, която е първата италианка на този пост. Според нея фокусът е върху три тематики: представянето на тела и предмети и техните метаморфози; връзката сред индивидите и технологиите; зависимостите между телата и земята.

Въпросите, които се очаква да бъдат дискутирани чрез творбите на артистите, са: „Как се трансформира представата за индивида? Какво е животът и какво отличава животните, растенията, хората и нечовеците? Какви са нашите отговорности към другите и планетата? Как би изглеждал животът без нас?“

България участва за десети път на биеналето във Венеция - след 1910, 1942, 1948, 1964, 1993, 1999, 2007, 2011, 2019.

Проектът „Ето къде си“ на Михаил Михайлов и куратора Ирина Баткова победи в конкурса, в който се състезаваха 17 екипа.  Роденият във Велико Търново визуален артист живее и работи във Виена и Париж. Макар че е завършил „Живопис”, идеите му се реализират и чрез други изразни средства. В творческата му биография са отличието “Drawing Now“ от Франция през 2018 и държавна стипендия от Австрия през 2017.

„Във всички мои работи винаги си задавам въпроса: „Кой съм аз, кои сме ние, как се отнасяме един към друг и какво определя нашето съществуване?“ За мен това е основен въпрос, свързан с човешкото поведение и как трябва да се грижим за бъдещето си. Използвам различни художествени медии - рисуване, инсталация, пърформанс и видео. Ангажирам се със собственото си „аз“ или „аз“ във връзка с моята среда, обкръжение и ситуация. Успехът, провалът и себеоткриването, стремежът към щастие, преодоляването на ограничения са повтарящи се теми в изкуството ми. Занимавам се с различни културни феномени, които влияят на човешкото поведение и поставят под въпрос обществото, което се стреми към съвършенство. При това използвам личността си като метафора за съществуването, егото и желанието към индивидуална самореализация в глобализираното общество”, разкрива Михаил Михайлов, който е представял свои работи във Виена, Берн, Париж…

Фото Ани Петрова

Сега той ще посреща публика в Спацио Рава в централната част на Венеция - в квартал „Сан Поло“ на Канал гранде в близост до моста „Риалто“. Михаил Михайлов споделя, че желанието му на творец е да конфронтира зрителя със самия себе си с това, което той не иска да вижда. Неслучайно го занимават следите, които всеки оставя след себе си.  Рисунки, инсталация и пърформанс, изработени специално за мястото, се съдържат в обем от 40 квадратни метра.  Всички модули са подчинени на контекста във въпросите: Какъв е смисълът на нашето съществуване и как архитектурата на физическото се превръща в архитектура на мисловното?

Комисарят на Венецианското биенале за България Ярослава Бубнова, директор на Националната галерия, споделя, че страната ни всеки път намира специфично пространство, тъй като няма постоянен павилион за разлика от други държави.

Припомняме, че Рада Букова и Лазар Лютаков представиха България през 2019 във Венеция заедно с куратора Вера Млечевска, а проектът им „Как живеем“ беше в палацо Джустиниан Лолин от XVII век. Тогава министерството на културата за първи път финансира участието на художници след антракт от 1964. През 1999 Недко Солаков се класира за Венеция с „Важно съобщение“, но държавата не отпуска пари за павилион. Следващото национално участие е чак през 2007 по повод приемането ни в Европейския съюз - ЮНЕСКО отпуска пространство, а финансирането идва от колекционера на българско изкуство Хуго Вютен. Кураторката Весела Ножарова и художниците Правдолюб Иванов, Иван Мудов и Стефан Николаев представят държавата ни, а Недко Солаков е поканен и включен за шести път в кураторската изложба. Инсталацията му “Discussion (Property) - 2007” (“Дискусия (собственост) - 2007”) разглежда производството на автомати “Калашников” след краха на социалистическия лагер. Тя е направена специално за биеналето - и най-вече за един от основните павилиони: Арсенале. През 2011 за участие в Биеналето от България са избрани Греди Асса, Павел Койчев, Хубен Черкелов и куратора Джордж Лукс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай