Български филм попада в прогнозите за "Оскар"

Кои са останалите водещи претенденти

Български филм попада в прогнозите за "Оскар" | StandartNews.com

Филмът "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев попада в прогнозите на международни кинокритици за вероятните претенденти за награда "Оскар" за международен филм. Българският кандидат за награда "Оскар" бе посочен в публикации на изданията "Холивуд рипортър" и "Скрийн интернешънъл".

Отговорният редактор за наградите на "Холивуд рипортър" Скот Файнбърг публикува списък с водещите претенденти за отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука в 11 категории въз основа на разговорите му с участници в гласуването за наградите "Оскар", с представители на киноиндустрията, анализи на маркетингови кампании, резултати от конкурси и награди преди оскарите и историята на американските филмови отличия.

Според Файнбърг засега фаворити в категорията за международен филм са "Зона на интерес" (Великобритания), "Учителската стая" (Германия), "Страсти в кухнята" (Франция), "20 дни в Мариупол" (Украйна) и "Перфектни дни" (Япония). Българската кандидатура заедно с още десет продукции също е с шансове да влезе в битката за "Оскар" според кинокритика. 

"Българският кандидат "Уроците на Блага" на Стефан Командарев е със силно фестивално потекло", пише "Скрийн интернешънъл" и припомня отличията за продукцията от Карлови Вари. "Командарев помогна на България да достигне краткия списък за "Оскар" за пръв и единствен път досега през 2010 г. с филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", а мигрантската му драма "Съдилището" бе българската кандидатура през 2016 г., припомня изданието. То също посочва като фаворити за краткия списък на претендентите кандидатите на Великобритания и Франция, като добавя също "Паднали листа" (Финландия) и кандидатите на Дания - "Обетованата земя", и на Испания - "Снежното общество".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай