Ангели летят в цирк "Балкански"

Амбър /вляво/ и балетът очакват с нетърпение 9 април, когато в зона Б-5 започват спектаклите на цирк "Балкански"

Ангели летят в цирк "Балкански" | StandartNews.com

Тройно салто на трапец е коронният номер на увеселението

Куп екстремни номера ще зарадват ценителите на цирковото изкуство на 9 април, когато цирк "Балкански" ще представи новата си програма за пръв път в София, а после и из страната. Мястото, където ще бъде разпънато шапитото, е на ъгъла на булевард "Генерал Скобелев" и улица "Партений Нишавски" в Зона Б-5. Тази година акцентът на шоуто е върху балета и въздушните номера. Затова и шоуто ще носи името "Летящите ангели".

Балетът "Юнайтед дансър", предвождан от канадската хореографка Амбър Ейтс, ще бъде сред гвоздеите в новата програма на цирка. Момичетата са за първи път в България.

За спектакъла идва и италианската група "Волвер". Те пристигат в София след много успешен сезон в Съединените щати. Освен изключително силния си номер на батут, гостите ще покажат и невижданото отдавна у нас тройно салто на трапец.
От Ботуша ще бъдат докарани и петдесетте кучета на дресьора Хилко. На манежа ще видим и номер с капитан на разбит от бурята пиратски кораб. Има късмета, че на палубата са петнадесет папагала - най-добрата компания против моряшката носталгия.

Акробатката Мария Косоребрикова от Русия завършва уникалния си въздушен номер със скок в стъклена чаша с 2,5 тона вода. Ана Леон, една от най-добрите въздушни гимнастички на Германия, пък показва невероятен етюд на шалове. Валера от Украйна е шогун и изключителен жонгльор. Амазонката Юлия Теофилова балансира върху бамбук.

По традиция спектакълът няма да мине и без българин. Родната школа е представена от велофигуриста Иво Сивков.
Иво е един от малкото наши циркова артисти, останали тук, казва с болка създателят на трупата Александър Балкански. "Родните майстори на манежа са в чужбина. И това не е бойкот, а разум. Какво да търсят в София, след като работят в Париж, Берлин, Виена, САЩ, Испания, дори в Япония. В момента по света се играят над двеста добри български номера. Половината от артистите са наследници на стари циркови фамилии. За съжаление обаче няма да ги видим никога", твърди академикът. И добавя: "Дори синовете ми ме питат - докога циркът ще работи без печалба. Всяка година приключваме на ръба. И въпреки това не мога да си позволя да правя икономия за сметка на качеството на програмата. Тази година тя ще струва 1900 евро на ден, което прави 1,8 млн. лева на сезон".

Балкански твърди, че за двадесетте дни военните са му поискали шест хиляди лева наем за терена в "Младост". След много усилия намалили на 2000. В Израел, където трупата е гостувала на два пъти, пространството, върху което се гради циркът, се дава безвъзмездно. Обяснението е, че се ползва за културна дейност.

"Заради високите наеми, разходите за транспорт и строителство на шапитото, вече се налага спектаклите да се провеждат в зали. Така се спестява издръжката на 24 камиона, а това прави половин милион лева на сезон. Циркът ще стане театър", казва още Балкански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай