Алексиеви не припадат от кръв

Алексиеви не припадат от кръв  | StandartNews.com

Александър и Стоян Алексиеви са най-важната част от каста на новия български сериал "Откраднат живот". Поредицата вече се върти в ефира на Нова. А двамата актьори за първи път си партнират в съвместния проект, играейки лекари. Любо Нейков и Евтим Милошев, които продуцират сериала, умишлено търсели кръвни роднини за актьорския състав.

Завръзката в "Откраднат живот" започва на 31 декември 1982 година. След много опити и дълго очакване, Евгения Генадиева (Мария Каварджикова) ражда сина си. Малкият наследник на съпруга й - доктор Генадиев (Стоян Алексиев), е с тежка сърдечна малформация - фатална за много от случаите. По същото време се ражда и друго бебе - здраво момченце, чиято майка умира непосредствено след раждането. Доктор Генадиев погазва Хипократовата клетва и разменя бебетата. Действието се премества в съвремието. Главни герои са двама млади хирурзи - Александър Василев (Александър Алексиев) и Калин Генадиев, изигран от Димо Алексиев. Димо обаче не е свързан с фамилията на Стоян и Александър - той се прочу с ролите си във Варненския театър.

В сериала Алекс влиза в ролята на коремен хирург. В характера му се преплитат арогантност, чувство за хумор с хладен тон и всеотдайност. Интересен е фактът, че младият актьор става свидетел на катастрофа, когато пристига в София за снимките на новата тв продукция. Това сякаш го подготвя за бъдещата му роля.

Сашо Алексиев завършва престижния "Adelphi University" в Ню Йорк. След дипломирането си през 2011 година бележи невероятни успехи в кариерата си. Заселва се във Великобритания и има редица роли в Лондонския театър. Пътят му стига и до Холивуд. Особено важен за развитието му е героят му в "Джак Райън: Теория на хаоса" на режисьора Кенет Брана. В лентата, в която играе бодигард, той си партнира с холивудските звезди Кевин Костнър и Кийра Найтли. Срещите си с големите актьори определено го вдъхновяват както в работата, така и в живота. Преди големия си успех бъдещият актьор работи като чистач, мияч, барман, сервитьор. На преден план обаче винаги е било актьорството. Не страда от звездомания, а в професията си е изключително стриктен. Сред ролите му се вписват тези на хомосексуален мъж, изнасилвач и убиец. Най-важно му е да има химия между него и героя му. Иначе отказва да изиграе образ, независимо от предложения му хонорар. От голямо значение е и целият екип на продукцията. Дали всички ще работят за голям блокбъстър или за арт филм - важното е да са единомислещи. Затова е много доволен от екипа на "Откраднат живот" и ги определя като професионалисти. Баща му Стоян обяснява, че на снимачната площадка синът му има особен стил на работа, който вдъхновява колегите му. От Алексиев-старши е научил, че всичко, с което се захване, трябва да се прави с настроение. Младият талант от години живее в Лондон с приятелката си Яна Титова и малката им дъщеричка. А сега е в София специално заради "Откраднат живот".
Стоян Алексиев има десетки роли в киното и театъра. В "Откраднат живот" играе д-р Генадиев - доказан акушер-гинеколог, за когото даряването на живот е лична и професионална мисия.

През 1975 година Алексиев завършва актьорско майсторство в тогава наричания ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на професор Елка Михайлова. Играе на сцените в Шумен, Варна, Пловдив, Народния театър, както и Театър 199. А сред най-известните му роли - твърде много, за да бъдат изброени - са тези във "Вишнева градина", "Полет на кукувиче гнездо", "Да се провреш под дъгата".

В киното пък блести в "Пътят към Коста дел Маресме", "Вчера", "Време разделно". Алексиев вече е спрял да се зарича, че ще си почине за година-две от театъра или киното. Винаги идва предложение, на което не може да откаже. Никога не е мечтал за определени роли - те сами идват при него. Бил е директор на Варненския театър, но определя поста си като тегоба, а не престиж и чест. Въпреки това е доволен, че е направил това място по-привлекателно за публиката, и то само за три години. Най-голямата гордост остават трите му деца - всичките хора на изкуството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай