Райчев с гореща прогноза за изборите, посочи нов фактор

"Струвами се, че на 3 април ще се образува политическа обстановка, при която ще имаме възможност да излезем".

Райчев с гореща прогноза за изборите, посочи нов фактор | StandartNews.com

Интуицията ми е, че ГЕРБ ще спечелят изборите, коментира социологът Андрей Райчев за Euronews Bulgaria. Той прогнозира много близък резултат между първите две формации – ГЕРБ от една страна и обединението на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ от друга, като изборната победа ще донесе най-вече психологическо предимство.

„Ще имаме много близка ситуация, но с нов фактор – много сериозен натиск от Запада и САЩ за стабилизация на България и причината не е някаква особена загриженост към нашия живот, а с оглед войната в Украйна, където нещата се влошават“, посочи социологът. По думите му България трябва да излезе режима на вечни избори.

"Струвами се, че на 3 април ще се образува политическа обстановка, при която ще имаме възможност да излезем", прогнозира Райчев. Той смята, че електоралната подкрепа за „Възраждане“ не е нараснала значително, БСП е под 10%, а новата формация „Левицата“ има шанс да прескочи бариерата от 4% за влизане в парламента.

"За България е важно да има стабилно правителство и е важно политическите партии да изработят необходимата формула за това. Който остане втори ще трябва да подкрепя първия“, отбеляза Райчев. Социологът се спря и на коментарите на президента Радев за войната в Украйна, като призна, че това буди сериозно недоволство в САЩ, а от друга страна уточни, че войната на изток ще става все по-решаващ фактор за вътрешната политика у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай