След 2 X - кабинет или нови избори? Кольо Колев пред Стандарт

Политиците са на вълна "dance with me", а хората се чудят как ще оцелеят през зимата

След 2 X - кабинет или нови избори? Кольо Колев пред Стандарт | StandartNews.com
  • Политиците са на вълна "dance with me", а хората се чудят как ще оцелеят през зимата
  • Ако до урните отидат 2-2,2 милиона души, ще викаме "ура"
  • Надеждата на хората изтля, а няма политическа сила, която да я възроди
  • Не очаквам ПП и ГЕРБ да се каращисат, "Възраждане" може да е втора
  • Стефан Янев трябва да покаже ясно на коя страна е, иначе резултатът му няма да е висок
  • Битката е не за ляво или дясно, а за мир или война. Но партиите не го разбират
  • Възможно е в Народното събрание да влязат девет партии, казва социологът Кольо Колев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Докато се подготвях за интервюто, прегледах водещите новини. А те са спорове да купуваме или не от "Газпром", прогнози за потресаващи сметки през зимата и ужасени хора, които не знаят как ще оцелеят. Както и последната трагедия с двамата убити полицаи, която изкара наяве нещо, което живеещите в Югоизточна България отдавна знаят - че границата ни е разграден двор. И всичко това на фона на предстоящи избори. Не е ли огромна пропастта между политиците и хората?

- Определено, пропастта е много голяма. Дневният ред на политиците и хората като че ли драстично се разминава. Едните са на вълна "dance with me", другите се интересуват как ще се отопляват през зимата и какви сметки ще платят. Обаче им казват - няма значение, важно е демокрацията да тържествува. Хората са съгласни, че демокрацията е хубаво нещо, но трябва да се яде.

Виждаме коренно различни гледни точки. Разбира се, това не трябва особено да ни учудва. Защото се намираме във време разделно. Геополитически турбуленции, които преобръщат полюсите на света, създават нов световен ред. Нещо, което болезнено напомня началото на световна война.

- Не напомня ли сегашната ситуация 1934 г.,  когато хората са прекалено уморени от многобройните партии и постоянните им боричкания и превратът на 19 май, когато е разпуснато Народното събрание, минава без особен обществен отзвук?

- Повече напомня времето преди Първата световна война, която никой не е очаквал. Тогава са казвали - няма страшно. Започнали да се оформят лагери, говори се за ценности както сега - в името на демокрацията, против тоталитаризма, ние ще вървим на Изток, или пък на Запад. Като че ли не е ясно, че ние никъде няма да отидем, защото сме си тук и тук ще останем. Нашите съседи пак ще бъдат турците, отсреща ще бъдат грузинците и руснаците, до нас ще са сърби и гърци. И трябва да се научим да живеем тук, а не да отиваме на изток или на запад. Но всички, в това число и политическите партии, и геополитическите центрове, те бутат - ела при нашите ценности, те са истинските. Едно безумие цари на терена, което най-малкото заплашва с тежки икономически последици, а за съжаление - като че ли все повече и повече заплашва със световен катаклизъм.

На този фон се разиграва битката за политиката в България. Но всички се правят, че тази битка я няма. Едните казват - ние сме леви, а другите - ние сме десни. Какво значение има? Битката в момента не е тази -  как с леви средства ще постигаме десни цели и обратното. Тя е между мира и войната. Битката е за тежките икономически последици от войната. Те вече се усещат всеки ден, а ги неглижират. Основният въпрос е за мира и войната.

- Всичко това до какво ще доведе на изборите? Има различни прогнози за избирателната активност. Повечето наблюдатели, включително и Вие, сте на мнение, че тя ще бъде много ниска. Но има и други мнения - че можем да станем свидетели на свръхактивност пак като реакция на тези процеси.

- Излезте навън и да се огледайте - къде я виждате тази свръхактивност? Да, на хората им беше омръзнало управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, искаха промяна. Първо надеждите бяха адресирани към "Има такъв народ" /ИТН/ на Слави Трифонов - веднъж, втори път. Провал. След това хората се обърнаха към "Продължаваме промяната" /ПП/. Оказа се, че нещата пак не са такива, каквито трябва. И по фундаменталния въпрос - войната, те изведнъж започнаха да демонстрират поведение на ястреби - нещо, което е абсолютно неприемливо в България. От всичко това надеждата като че ли изтля. Няма я и новата политическа сила, която да я възроди тази надежда и да каже - ето, ние сме. Затова  изборната активност ще бъде изключително ниска.

Ако стигне 2-2,2 милиона, трябва да викаме "ура". Това е около 33% от избирателите. От реалните е малко повече. Ниската избирателна активност ще даде и много ниска легитимност на самия парламент, защото той ще бъде избран от по-малко от половината избиратели. Още по-малка легитимност ще има и едно евентуално мнозинство, ако такова изобщо бъде формирано - аз лично дълбоко се съмнявам.

Едновременно с това ниската изборна активност прави възможни много любопитни движения. Прагът от 4 % ще бъде приблизително от 85 000 гласа. Това дава възможност за Мая Манолова, Стефан Янев и Слави Трифонов. Напълно възможно е да има дори 9 партии в парламента.

- До какво ще ни доведе този шарен парламент?

- Най-вероятно до невъзможност да бъде съставено управляващо мнозинство. В момента такова мнозинство е възможно преди всичко ако ГЕРБ и ПП по някакъв начин се каращисат. Но поне за тези избори не виждам възможност това да се случи. Разбира се, ще започнат дитирамби за евроатлантическата ориентация, да направим евроатлантическо мнозинство и всякакви такива неща. Но представете си за какво става дума - партията, която е дошла в името на промяната, се каращисва със статуквото заради някакви ценности. Смешно.

- Ако ГЕРБ получи първия мандат - казвате, че с ПП няма да се получи този път. А ако ПП се опитат да направят правителство?

- ПП няма да има също с кого да състави мнозинство. Тъй като основната партия, която ще бъде най-основната след тези две, ще е "Възраждане". Изключително трудно е да си представим, че "Възраждане" ще играе директно с ГЕРБ или пък с ПП. Така че най-вероятният резултат ще бъде нови избори.

- А защо се очаква "Възраждане" да дръпне толкова много гласове?

- Заради това, което се случва в света - дрънкането на оръжие, което ужасява хората, подсилването на Източния фланг на НАТО, което ужасява голяма част от българите, безумните санкции, които удрят обратно върху самия ЕС, а лидерите му вървят като слепи котета към бездната. Всичко това създава много силни антинатовски и антиевропейски настроения у хората. И те си казват - стига с тези безобразия, тикат ни към война, унищожават икономиката. И в името на какво - на някакви евроатлантически ценности, които ту ги има, ту ги няма и се видоизменят по правила, за които не е ясно точно как работят. Всичко това съвсем естествено създава и антиевропейски, и антинатовски настроения. Единствената партия, която ги е взела на въоръжение, е "Възраждане". Напълно възможно е тя да бъде дори втора политическа сила.

- А откъде ще дойдат техните гласове? Тези нагласи, за които говорите, само от левия спектър ли са?

- Не, въобще не са само у левите избиратели. Най-ясно се виждат там, обаче те са широко разпространени. Преди време Кирил Петков каза: "Аз се учудвам, че все още има 25% от българите, които подкрепят Русия". Очевидно Петков не е расъл в България, очевидно е чужденец. Не са 25, 75% са. Предишните управляващи се държаха като хора, израснали в Полша или в Балтийските страни, които не си дават сметка за изначалната русофилия на българското общество. И, естествено, ще си платят за това.

- Какво ще се случи с БСП, която пък е раздирана от вътрешни скандали?

- Още по-голям срив.

- А кой ще плати цената? Ще има ли изкупителна жертва? Корнелия Нинова няколко пъти оцеля.

- Напълно е възможно и този път да се опитат заедно с Калоян Методиев да прехвърлят цялата отговорност върху президента Радев, служебното правителство и т.н. Те едва ли си дават сметка за това, което сътвориха в партията. Корнелия Нинова непрекъснато търси нови и нови врагове, намира ги и от една голяма и сложна партия, каквато беше БСП, направи една малка, все по-свиваща се и проста партия.

- За Стефан Янев казахте, че ще влезе заради ниската избирателна активност. Но няма ли да има по-съществена роля?

- Напълно е възможно, но за целта Генералът трябва да се обяви по въпроса за мира и войната. Хубаво е за България, че е в ЕС и НАТО, но ние все пак имаме свои национални интереси и съседи, с които трябва да поддържаме нормални отношения. В крайна сметка ние трябва да работим за приключване на войната, а не за това да победи единият или другият. Но докато Янев не покаже това ясно и категорично, резултатите му няма да бъдат особено високи. Той се изстреля във висините именно по тази причина - защото обяви, че от нас се искат неща, които са недопустими за българското общество.

- В крайна сметка каква е Вашата кардинална прогноза - отново избори?

- Най-вероятно.

- Кога? Напролет?

- Не. Може би ще има избори още през февруари. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай