Коалиция "Заедно" застава зад българското производство

Имаме три приоритета - икономическа и правна сигурност, здравна и социална загриженост, знание и култура

Коалиция "Заедно" застава зад българското производство | StandartNews.com
  • Предлагаме средно за един цял мандат 25% вдигане на доходите през реализиране на икономическите приоритети за създаване на инвестиционна среда и насърчаване на реинвестициите
  • Имаме три приоритета - икономическа и правна сигурност, здравна и социална загриженост, знание и култура
  • Важно е да изпълниш със съдържание думите - доверие, отговорност и морал - абревиатурата ДОМ!
  • Ние сме пълноправен член на ЕС, не бива да се държим угоднически
  • Чрез бюджета ще осигурим средства за водене на искове за колективна защита на потребителите, казва Любомир Каримански в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Каримански, стигна ли Ви предизборната кампанията, за да превърнете коалиция "Заедно" в разпознаваема сила на изборите?

- Въпросът Ви вероятно е свързан с физическото отмерване на предизборната кампания. В този смисъл, никога не стига времето, за да изслушате проблемите на хората в различните населени места на България и да обсъдим заедно решенията на проблемите. Нашата страна безусловно има необходимост да извади целия си арсенал от професионалисти с богат опит в различните сектори, умения и мъдрост, както и задълбочена административна подготовка, а не повърхностно представяне на лъскава опаковка и прах в очите на хората. Това вече го видяхме! Необходимо е да обединим усилията си, така както правят мъдрите народи и да поставим проблемите на хората над политическия религиозен фанатизъм.

- Защо направихте коалиция "Заедно"? Къде се разминахте с ИТН?

- В коалиция "Заедно" влизат независими експерти, професионалисти и хора с административен опит и трите партии - "Зелените", "Социалдемократическата партия" и "СБОР".

Много пъти вече отговаряхме на въпросите за ИТН. Важно е когато предлагаш решения за добруването на България, те да зависят от теб, да си отговорен пред хората, да знаеш, че си получил тяхното доверие, но и че ще представиш отчет на база това доверие! Съществено е да поддържаш динамична, животрептяща връзка с хората, а не да ги търсиш от избори на избори и по време на парламентарния живот да не се сещаш за тях. Да изпълниш със съдържание думите - доверие, отговорност и морал, което всъщност формира абревиатурата - ДОМ!

- Обикаляхте ударно страната. Какво Ви казаха хората, какво искат от 49-ото Народно събрание?

- Видях много угрижени, апатични и отчаяни хора и е напълно разбираемо. Те искат решаване на проблемите, свързани с доходите на домакинствата, спиране на обедняването, стабилизиране на бизнеса им, подобряване на сигурността на живот, образованост и запазване на културно-историческото наследство. Всичко това намира решение в нашите три приоритета - икономическа и правна сигурност, здравна и социална загриженост, както и знание и култура. Именно чрез икономическия растеж, справянето с инфлацията, намаляване на битовата престъпност и реформа на съдебната система, може да създадем сигурност и защита на домакинствата в страната ни.

- Обедняването е най-големият проблем за българите в момента. Какви мерки предлага коалиция "Заедно"?

- Необходимо е веднага да бъде затегнат контролът в търговските вериги, доставчиците на стоки и услуги, както и производителите. 

Незабавно прекратяване на нелоялните търговски практики и гарантиране защитата на потребителите, и инвеститорите чрез промени в законодателството. Към момента ефектът от дейността на регулаторните органи не е видим. Правят нещо, а резултатът към хората е нулев. Една от законодателните мерки, които коалиция "Заедно" ще предложи е изменения и допълнения на Закона за защита на потребителите (ЗЗП), както и Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Както и мерки, които да стимулират българското производство, още повече то да бъде представено задължително в широката търговска мрежа, чрез закрила на българския производител. Ще предложим като задължителна мярка, когато се продава една стока с надпис, че е произведена в България, то етикета й да съдържа всяка една съставна част, че е произведена в България, а не да се допускат само опаковани в страната ни стоки, които се представят за български. Необходима е адекватна защита на потребителя, ето защо предлагаме -  осигуряване чрез Закона за държавния бюджет на средства за водене на искове за колективна защита и промяна на Гражданско-процесуалния кодекс.

- Одобрявате ли решението на кабинета да ограничи инфлацията чрез таван на надценките на някои основни храни?

- Не е ясно много какво точно предлага служебното правителство. Това не е изолиран процес, в който като представител на държавата може да налага решение. В пазара има и много други участници! 

При участие в управлението от наша страна, ще предложим:

* Преговори с всички търговски вериги за селекция на продукти от малката потребителска кошница, които да се продават на най-достъпна цена на база минималните доходи на домакинства и това да не е за сметка на производителите и доставчиците. За целта, след сключване на такова споразумение, са необходими проверки от страна на правителството, за да бъде гарантирана целта. Продуктите да бъдат означавани с три различни стикери: бял, зелен и червен. За целта може да се обяви т.нар. "тримесечие на антиинфлационната социална отговорност", по време на която да се предлагат именно тези достъпни за минималния доход на едно семейство цени в три категории към всеки продукт.

* В следващите шест месеца търговските обекти в зависимост от продуктовото многообразие в малката потребителска кошница, пазарния си дял и работата им с български доставчици и производители да прилагат алгоритъм, чрез който да се определи диапазон на търговската надценка на база продукт от малката потребителска кошница. 

* Промяна в ЗЗП и въвеждане императивна норма, а не препоръчителна такава, за изграждане на структури към Общинската администрация с компетенции, които имат към момента по ЗЗП. Съответните звена следва да бъдат методически и координационно подчинени на държавния контролен орган с цел уеднаквяване и оптимизиране на контролната дейност.

- Финансовото министерство стресна България с тревожен доклад, в който се говори за огромен дефицит. Какво е реалното състояние на хазната?

- Да, има определени проблеми с раздутите от 48-ото НС разходи през приети изменения и допълнения на закони. Оттам и формирането на дефицит, но това не може да се генерализира като някаква катастрофа. Важно е едно бъдещо управление да има смелостта и куража да започне бързи реформи, да предложи час по-скоро на Европейската комисия преговори, както за начина на формиране на дефицита в тригодишната макрорамка, така и за необходимостта да се преразгледат Маастрихтски критерии, на които не отговарят почти всички страни от Еврозоната в момента. Не е необходимо да се държим сервилно към ЕК. Необходимо е да помним и имаме самочувствие, че сме пълноправен член на ЕС и не е добре да се държим угоднически, загърбвайки нашите интереси!

Време да решим как да създадем среда за по-бърз темп на увеличаване на приходите и значително забавяне на разходите в държавата - само така ще може да стопяваме бюджетния дефицит. Това става чрез насърчаване на инвестициите, предприемачеството и иновациите!

- Какъв бюджет за 2023 г. подготвя финансовото министерство и какви данъци ще бъдат променени в него?

- Нямам представа какъв бюджет подготвя Министерството на финансите. Напуснах министерството на 15 февруари и до тогава нямаше подготвен бюджет. Надявам се да предложат базов бюджет с адекватен на европейските изисквания дефицит. 

- Ще се стигне ли до замразяване на доходи?

- Не, не мисля че ще се стигне до там. Напротив. От коалиция "Заедно" предлагаме средно за един цял мандат 25% вдигане на доходите през реализиране на икономическите приоритети за създаване на инвестиционна среда, насърчаване на реинвестициите, както и вътрешните форми на финансиране за фирмите - ускорената амортизация. Ще настояваме тя да е данъчно призната форма. 

- В момента вървят протести на земеделци и животновъди срещу евтиния внос. Основателни ли са и какво държавата може да направи, за да подкрепи родните фермери?

- Според нас тези протести още веднъж показват, че е скъсана връзката между държавата, земеделците и животновъдите. Липсват прозрачни действия от страна на Министерство на земеделието и Агенцията по храните относно вноса на македонски агнета в България. От страна на зърнопроизводителите, мисля че са абсолютно прави. Отново не може да ценим онова, което може да произведе българската земя и производител. Понякога, дори и цената да е по-скъпа е необходимо да защитим родното си производство, за да не изгоним и малко останалите земеделски производители от България. Ако ЕК иска да удължим Регламента за внос на стоки от селскостопански произход от Украйна, то нека да компенсира българските производители и осигури пазари за българското зърно! 

- Кога виждате реалното членство на страната ни в еврозоната?

- Когато представим пред хората подробен, разбираем и адекватен анализ от ползите за въвеждането на еврото в България, както и след изпълнение на критериите - надявам се до тогава и те самите да са актуализирани! Ние сме готови да изготвим такъв анализ! 

-  Какъв резултат очаквате от банковите трусове в САЩ и Европа. Може ли да се каже, че кризата вече е овладяна?

- Бързото увеличение на лихвените проценти на двете банки в САЩ - SV Bank и Signature Bank, завари много хора неподготвени. С повишаването на лихвения процент в SV Bank, дългосрочните рискови инвестиции са загубили стойност и реално се е получило съществен дисбаланс между краткосрочните задължения и дългосрочните инвестиции! 

Несъстоятелността на американската банка SV Bank може да нанесе сериозен удар на стартиращите фирми в Европа. Тази банка на практика е била фирма за високорисков капитал. Mногократно споменавах колко е важно да нямаме концентрация на риск, нито в активите, нито в пасивите, особено за системна банка. Диверсификацията на кредитния портфейл и на депозитите е от изключително значение за намаляване на натиска върху капитала на дадена банка.

Сега в Европа е необходимо да се следи под лупа системният риск на банките. За разлика от САЩ, където движещите сили са пазара на банкови и финансови продукти и услуги, в ЕС предлагането на тези продукти и услуги е предопределено от регулаторните сили. От съществено значение е регулаторите в европейските страни да тестват действието на всички предпазни буфери за системен, ликвиден и кредитен риск. Завръщането на инфлацията предопредели края на две десетилетия, изпълнени с изключително ниски и частично отрицателни лихвени проценти на капиталовите пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай