Ивайло Вълчев разкри сценария за България. Компромисите

Парите от енергетиката отидоха за социални плащания, МРРБ изобщо не заработи, казва Ивайло Вълчев, водач на листата на ИТН в Бургас и Стара Загора

Ивайло Вълчев разкри сценария за България. Компромисите | StandartNews.com
  • Офицери за свръзка в министерстваха, свеждаха решения на Кирил Петков и Асен Василев
  • Имаше паралелни разговори на премиера Петков във външната политика
  • ИТН няма да участва в правителство, създадено с мандата на ГЕРБ или ДПС
  • Искаме да отворим диалога за полупрезидентска република
  • Парите от енергетиката отидоха за социални плащания, МРРБ изобщо не заработи, казва Ивайло Вълчев, водач на листата на ИТН в Бургас и Стара Загора в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

- Г-н Вълчев, ИТН стигна до властта. Какви са плюсовете и минусите от участието на партията в управлението на страната?

- Стигна до властта е твърде силно казано. Защото участието на ИТН във властта бе до голяма степен номинално и представително. Доколкото съм запознат с процесите в Министерски съвет и на коалиционните съвети, това се дължи на факта, че мандатоносителите от "Продължаваме промяната" имаха желанието, независимо от коя партия хора оглавяват дадено министерство, то да бъде под техен контрол. И да има едва ли не дублиращи управленски структури, които да се подчиняват на министър-председателя и на финансовия министър, а не на обявените министри.

- Казвате дублиращи структури. Този опити за контрол и влияние през съветниците ли се случваха или са били разкривани нови управленски звена?

- Нови звена - не. Още по-неудобната и по-неприятна част е, че става въпрос за хора, които в армията биха нарекли офицери за свръзка...

- Нещо като ЗКПЧ-тата по време на комунизма - заместник-командири по политическата част?

- По-лошо. ЗКПЧ-то бе някаква официално заемана позиция. А тук става въпрос за хора, които не са на позиции в тези министерства, но трябва да свеждат решения. Даже не да ги свеждат, а да ги реализират през главата на министъра и съответните ръководни апарати. Иначе ние сме наясно, че всяко влизаме във властта, дори самото участие в Народното събрание, в очите на избирателя носи негатив. И това, което можем да направим сега, е при срещите си с хората да им обясняваме какво се е случило в действителност.

- ИТН пое възможно най-тежките ресори в кабинета "Петков" - регионално развитие, енергетика, външна политика, и понесе съответно най-големи негативи. Как се отрази това на партията?

- Точно в тези три ресора се случваха нещата, за които говоря. Във външната политика всички видяха и разбраха, че са били водени паралелни разговори лично от министър-председателя без да бъде ангажиран външният министър, без да е взето мнението на останалите партньори. Даже са вършени неща в разрез с позицията на партньорите. Средствата от министерството на енергетиката отидоха за социални плащания. Пак не по желание на енергийния министър. МРРБ пък според мен изобщо не успя да започне да работи, тъй като бяха отказани средствата и ведомството бе поставено едва ли не на особен контрол. Лично за мен като човек, който гледа новините отстрани, бе странно защо има желание за такъв контрол. Той не бе приложен спрямо всички министерства, а избирателно и конкретно само върху министерствата, оглавявани от представители на ИТН. Тези министерства не бяха оставени да работят.

- Към днешна дата като партия съжалявате ли за участието си във властта?

- Няма как да съжаляваме за научени уроци. Няма как да съжаляваме за това, че сме видели истинското лице на хората, с които сме смятали, че можем да работим. Можем да съжаляваме само за това, че нещо е можело да бъде свършено, но не е направено. И това съжаление би трябвало да го има у всеки един, който през тези месеци е бил част от законодателната или изпълнителната власт.

- Нещата, които изброихте дотук ли са основните причини за разрива с "Продължаваме промяната" или има и още?

- Основните причини са това - нарушено коалиционно споразумение, липса на чиста и ясна комуникация. Ние може и да сме наивни и млади като политическа партия, но продължаваме да държим на морала. Не можем да приемем двуличието. Не можем да приемем пред избирателите да се говори едно, а после в залите да се върши друго. Не искам да давам примери с партия, които от своята партийна гледна точка е против всякакви военни конфликти и въоръжаване, а в същото време председателят на тази партия като министър продава оръжие с обяснението: аз го продавам на едно място, пък то отива другаде. Ние не можем да разделим морала си на части - от 10 до 12 ще разсъждаваме като партийни членове, от 12 до 14 - като министри, от 14 до 16 - като много добри коалиционни партньори, които ще казват дайте да свършим някаква работа на тъмно. Точно на това не се научихме и няма да се научим.

- Но въпреки всичко ИТН отново вижда като свои партньори в следващото Народно събрание и в евентуално ново управление и ПП, и ДБ, и БСП. Защо?

- Продължавам да твърдя, че ние сме идейно близки с "Продължаваме промяната" и с "Демократична България". И за мен едно от най-жалките неща е, че беше похабена адски много енергия в това тези формации скрито или явно да вадят оръжие и да воюват една срещу друга вместо да заедно да направят това, за което бяха влезли в Народното събрание. В един момент всички сякаш забравиха, че целта е да се довърши започнатото. Изведнъж се  оказа, че едва ли не "Има такъв народ" е най-голямата спънка.

Сега ние имаме нашите непреодолими червени линии. Заявили сме, че ИТН няма да участва в правителство, създадено с мандата на ГЕРБ или ДПС. Не виждаме причини, поради които да не можем да работим с формации като ПП и ДБ, стига това да бъде основано на точни задачи с ясен срок, да се работи принципно и ако има някакъв план и разбирателство, целите да се спазват. А не едно нещо да бъде красиво на хартия пред хората, а след това да се търсят някакви други уговорки.

- ИТН вече каза, че не приема участие на Кирил Петков и Асен Василев в правителство. Остава ли тази ваша позиция?

- След всичко което се случи двамата господа не би трябвало да бъдат в изпълнителната власт. Но ние не сме като тях да нареждаме на другите как да водят партийния си живот, кога да уволняват и пенсионират лидерите си, кого да махнат. Затова смятаме, че двамата господа не би трябвало да имат ангажименти към изпълнителната власт, но в партията си да правят каквото искат.

Полезно за всички ще бъде в изпълнителната власт са вляза хора, които ще наистина ще работят.

- Голямото предизвикателство пред новия парламент е ще успее ли да излъчи правителство. Каква е вашата прогноза?

- Избягвам да правя прогнози. Не са ясни изборните резултати. Но гледам социологическите анкети кои ще бъдат на първите две места. Промъква се притеснението, че въпреки многократно заявените позиции на  нетърпимост и непримиримост, ГЕРБ и ПП биха могли под някаква формула, да съставят правителство. Отсега казваме, че за нас това ще бъде абсолютно безпринципно. Но аз лично очаквам изненади на изборите.

- Социолозите са доста скептични в резултатите, които дават на ИТН. В каква кондиция е партията за изборите?

- Нормална, добра. Хората са в настроение. Както каза и Слави Трифонов - слуховете за нашата смърт са силно преувеличени. Понесохме неочаквани удари - и от партньорите, и отвътре, от самата партия. Но в момента най-хубавото е, че в структурите на ИТН са само хора, които доказаха, че са в тях заради идеята, която роди тази партия. Не търсят облаги и собствена реализация. По-добре един цирей да се пукне и да изтече, отколкото да трови кръвта. Реалисти сме. Знаем какво ни се е случило, знаем какво ни предстои. И вършим нещата така, както смятаме за редно.

- Кандидатирате се отново от Бургас. Защо, при положение, че на миналите избори влязохте в парламента и отстъпихте мястото си?

- Тогава бе взето решение, че при по-малката парламентарна група от предишната е по-добре в нея да има повече профилни специалисти, повече експерти, които да работят в съответните комисии. Затова ние отстъпихме нашите места по вътрешнопартийно решение. За съжаление това Народно събрание бе поредното, което не успя да работи с пълна сила. Експертите не успяха да разгърнат целия си потенциал. Разбира се, като всеки човек с морал, проведох разговори с хората в Бургас как ще бъде прието новото ми кандидатиране. Срещнах подкрепа и разбиране.

- Защо ИТН поиска референдум за провеждането на президентска или полупрезидентска република?

- Беше крайно време да бъде повдигнат въпросът, да бъде отворен разговорът за смята на системата, по която функционира българската република. Никой не поставя под питане формата на управление. Очевидно е република и демокрацията в нея е водещата сила. Но опитът на други доста по-напреднали страни показва, че една полупрезидентска форма на управление, или както я наричат президентско-парламентарна, би била доста по-успешна. Още повече, че това виждане е съществувало още по време на Кръглата маса в началото на 90-те.

- Като сценарист какъв сценарий за България виждате след последното развитие на войната в Украйна, обявената от Путин частична мобилизация и изострянето на ядреното напрежение между Русия и САЩ?

- България не е единственият герой в този сценарий от много тежко съчетание на глобални проблеми. Сценарият ми е главните герои, които ще се качат на сцената в България, да осъзнават критичността на ситуацията и да мислят първо как да решат вътрешните проблеми, които външните насаждат в нашия икономически и социален живот. След това да направят така, че мирът, независимостта и териториалната цялост на страната ни да не бъдат поставяни на обсъждане. Ще трябват хора, които много да мислят и много да си говорят един с друг. Мина времето, в което на един човек ще падне възможността или отговорността да взема сам решения за бъдещето на страната. Трябва да има много, много голям диалог с компромиси. И най-важното - каквото и да се случва в България, навън, пред света, страната ни да говори на един език, а не да излъчва различни послания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай