Ертен Анисова: Младите са най-важната инвестиция на ДПС

Държавата е в дълг към младите хора и младите семейства

Ертен Анисова: Младите са най-важната инвестиция на ДПС | StandartNews.com
  • Страната ни има нужда от подготвени, знаещи и можещи хора, а не от случайни минувачи в политиката
  • Държавата е в дълг към младите хора и младите семейства
  • Младите няма да напускат страната, ако има растеж, инвестиции, образование и здравеопазване по европейски модели
  • "Промяната" се оказа подмяна
  • Движението залага на младостта и опита в листите си за новия парламент, води страната към сигурност и стабилност, казва Ертен Анисова, водач на листите на ДПС в Добрич и в 24 МИР София в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Анисова, защо млад експерт като Вас със солидно образование избира да се занимава с политика вместо да гради кариера в правото, икономиката или дипломацията?

- За мен доброто образование е базово за развитието на всяка една кариера, не само в политиката. Аз съм правоспособен юрист и политолог. Имам магистърски степени по "Право" и "Международни икономически отношения" от Великотърновския университет "Св. св Кирил и Методий" и бакалавърска степен по "Политология"  от Софийски университет "Св. Климент Охридски". А що се отнася решението ми да се занимавам с политика, мисля, че съвсем осъзнато съм избрала този път още в най-ранна младежка възраст, следвайки примера на хората от моето обкръжение, които винаги са били политически ангажирани с каузата на ДПС. Не случайно и първото ми образование е именно "Политология". Постепенно извървях целия път на политически активист стъпка по стъпка - от лепенето на плакати, работа в младежките структури на Движението, обиколки и срещи на терен. Работила съм като експерт в парламентарната група на ДПС и в Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание. Член съм на Централния оперативен съвет на Младежко ДПС с ресор "Екология". Била съм кандидат за евродепутат от листата на ДПС на изборите за Европейски парламент през 2019 г. Участвала съм и в последните три парламентарни вота като кандидат за народен представител от ДПС в 8-ми МИР Добрич, а в последните избори и от 25 МИР София, а сега оглавявам и листата на 24 МИР София.

Наясно съм, че пасивното отношение на наблюдател на процесите в обществото с нищо не допринася за промяната на това общество към по-добро. Лесно е да критикуваш отстрани, но е въпрос на лична отговорност и кураж да пробваш да промениш нещата, с които не си съгласен. Най-малкото остава удовлетворението, че си опитал. Страната ни има нужда от подготвени, знаещи и можещи хора, а не от случайни минувачи в политиката, които нямат друго занимание.

- ДПС е еталон за синергията между три поколения политици. Кои са Вашите учители в политиката и кои са най-ценните съвети, които сте получавала?

- Няма как да пропусна почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, който е доказан защитник на демократичните и либерални ценности в България. Огромна е неговата заслуга за опазването на етническия мир в страната. Настоящият председател на ДПС Мустафа Карадайъ също е нагледен пример за това как се прави националноотговорна политика в подкрепа на хората. В парламентарната група на ДПС винаги е имало хора от различни поколения с впечатляваща експертиза, от които може да се почерпят опит и знания. В исторически план има много политици, които вдъхновяват с живота и делата си, посветени на велики каузи, сред тях и немалко велики жени. Сещам се за една от тях - Маргарет Тачър и за един от безценните й съвети: "Погрижете се за мислите си, защото те ще се превърнат в действия. Наблюдавайте действията си, защото те ще се превърнат в навици. Погрижете се за навиците си, защото те ще оформят вашия характер. Погрижете се за вашия характер, защото той ще направи вашата съдба".

- ДПС винаги е залагало на младите. Дойде ли време за новото поколение политици, за смяната на т.нар. "елит"?

- В ДПС текат непрекъснати процеси на обновяване. Младите винаги са били в центъра на вниманието, неслучайно младежката организация на Движението е най-голямата в страната. Това, на което залагаме обаче, е приемствеността между поколенията. Учим се от опита на по-възрастните от нас, от грешките им също. Мисля, че успешно съчетаваме енергията, хъса, амбицията на младите с мъдростта, опита и знанията на утвърдените политици в ДПС. И в това според мен е формулата на успеха.

- Листите на ДПС са пълни с млади, високообразовани хора, които имат възможност за реализация в цяла Европа. Какво кара младите в ДПС да се връщат в България и да искат да работят за нейното развитие?

- За ДПС е важно да инвестира във високообразовани млади хора, които успешно да се реализират на ключови позиции в държавата. Много от тези млади хора биха могли да изберат друг път на развитие, далече от България, но съзнателният избор на мнозинството е да остане в страната ни и да работи за това, тя да се превърне в едно по-добро място за живеене. Нашият слоган на евроизборите през 2019 г., когато и аз бях кандидат за евродепутат от листите на ДПС бе "Залагаме на младите" и това не бе случайно. В ДПС фокусът наистина е обърнат към младите, инвестира се в тяхното образование, обръща се внимание на нуждите им, развиват се политики в тяхна подкрепа и в защита на техните права, свободи и достоен начин на живот.

- Как оценявате политиката на държавата към младите хора - достатъчно стимули ли има за младите семейства?

- Очевидно е, че държавата е в дълг към младите хора и младите семейства. Стимулите за тях са изключително недостатъчни и фрагментирани. Бегъл пример в тази посока е, че в последния парламент се прие решение за връщане на част от данъка върху доходите, който да даде глътка въздух на родителите във времената на кризи, в които се намираме. Най-тревожното обаче е, че в страната ни се раждат все по-малко деца. Последните десетина години демографската криза у нас придоби размерите на демографска катастрофа. България е на първо място по отрицателен прираст на населението в целия ЕС - с 5.2%, втори най-нисък коефициент на раждаемост след Румъния - малко над  9% и най-висока смъртност в целия ЕС - 15,5%. Под въпрос е оцеляването на нацията и държавата ни. Затова са нужни спешни мерки, изготвяне на дългосрочна стратегия по демографската политика, чиито акценти трябва да са върху здравеопазването, образованието, социалната политика и доходите. Отпадане на таксите за държавните детски градини и ясли, което първо бе предложено от ДПС, е факт и това е добра стъпка в подпомагането на младите семейства. Друг пример в тази посока е подкрепеното от ДПС увеличение на размера на обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството.

- Каква подкрепа за младите хора предвижда програмата на ДПС?

- Демографската криза и бягството на младите в чужбина могат да бъдат спрени не само с финансови стимули за раждаемост и административни мерки, а с растеж, инвестиции, образование, здравеопазване по европейски модели. Образованието, обучението и ученето през целия живот са във фокуса на вниманието ни, когато говорим за подкрепа на младите хора. В тази връзка от ДПС имаме разработени мерки в подкрепа на младежката заетост, за активна подкрепа за търсене на работа, обучение, квалификация и преквалификация, за подобряване на качеството, достъпността и приобщаващия характер на образователната система в контекста на ученето през целия живот. Залагаме и на изграждане на нова и модернизация на съществуващата образователна инфраструктура, в това число строителство на нови детски ясли и детски градини и дигитализация на образователния процес. В нашата програма залагаме на стратегия за подкрепа на децата, която включва образованието им от детската градина до завършване на университета, осигуряване на условия за оставането им в България, където да създадат семейства и да организират живота си като пълноценни граждани на Родината ни.

- Защо младите хора не припознаха Кирил Петков и Асен Василев като промяната?

- Едно е да претендираш да си носител на промяната, друго е да покажеш реални действия в тази посока. За съжаление обещаваната от правителството на Кирил Петков и Асен Василев промяна се оказа подмяна, а те самите - случайни минувачи в политиката, както успешно ги определи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Последният редовен кабинет не само не изпълни дадените заявки за излизане от кризите, а напротив - задълбочи тези кризи, превърна се в мощен извор на нестабилност и разруши държавността в страната. Затова и младите не припознаха в това управление истинската промяна, която се оказа лъскава опаковка без съдържание.

- На всяка предизборна среща лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изтъква необходимостта от влизането на ДПС в управлението. Защо Движението трябва да бъде в централната власт?

- Практиката досега сочи, че когато ДПС е било извън властта, страната ни е затъвала в политическа нестабилност, безпринципни управленски коалиции, политически, икономически и здравни кризи. Точно такава е ситуацията и в момента, когато освен с последиците от пандемията, трябва да се справяме с кризи, които са резултат от недалновидната политика на партии, разчитащи на разделителни линии в българското общество, на противопоставяне и използване на езика на омразата. Резултатът от това е ясен - разделение на обществото и упадък на държавността. От създаването си до сега, със своята политическа дейност ДПС винаги е било определящ фактор на сигурност и стабилност в обществото и държавата. Ние смятаме, че страната няма време за губене в политически раздори и спешно трябва да се намери консенсус за излизане от кризите. Затова е важно да бъде съставено ценностно, идейно хомогенно мнозинство на евроатлантическа основа, което да излъчи кабинет с ясна антикризисна програма.

- Водач сте на листите на ДПС в Добрич и 24 МИР в София. Кои са основните проблеми в житницата на България за решаването на които ще работите?

- Добруджа е особено скъпа на сърцето ми, защото това е родният ми край. Там съм родена и израснала. Иска ми се този регион да получи своето заслужено място на картата на България като културна и туристическа дестинация. Земеделието и туризмът са основните отрасли, които са структуроопределящи за развитието на региона. Там трябва да насочим усилията си, за да привлечем инвестиции и да подпомогнем регионалните политики и местното самоуправление. Иначе не е тайна, че открай време добруджанци се оплакват от занемарена пътна инфраструктура, лоши транспортни връзки с другите региони, проблеми с водоснабдяването в селските райони, младежка миграция и повишена безработица - все неща, които за съжаление важат за повечето населени места в България.

- Какво е необходимо на София, за да се превърне в модерен европейски център?

- Столицата се развива като най-големия стопански и културен център у нас. Там са съсредоточени всички най-важни учреждения и услуги в страната, а това е съпътствано неминуемо и с много проблеми. София има уникалното предимство да е в полите на Витоша, което трябва да се използва максимално в различни направления. Необходима е гъвкава и модерна администрация, обърната с лице към хората и бизнеса. Преодоляването на проблемите със замърсяването на въздуха изисква оптимален и уютен, екологично чист градски транспорт, който спазва точно разписанието си и който да намали нуждата от придвижване с лични автомобили. Всички тези характеристики могат да съчетаят с дигитални приложения, които осигуряват бърза достъпност и оптимален маршрут до административни, исторически и природни обекти. Това по същество е прилагането на концепцията за умни и интелигентни градове, в какъвто ще превърнем и София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай