Божидар Божанов: Няма реформа, която да не разчита на технологиите

Предлагаме мерки, с които гражданите ще спрат да бъдат куриери на администрацията

Божидар Божанов: Няма реформа, която да не разчита на технологиите | StandartNews.com
  • Предлагаме мерки, с които гражданите ще спрат да бъдат куриери на администрацията
  • Стари зависимости и стара корупция спъват промените в страната
  • Видеонаблюдението на изборите е една допълнителна мярка за повишаване на доверието
  • България, в която искам да живея и да отгледам децата си, е тази, в която човек се чувства спокоен
  • Нашата цел е позитивно правителство, което тихичко да си върши работата, каза Божидар Божанов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

Божидар Божанов е първият министър на електронното управление в България. Той беше член на правителството, което управлява от декември 2021 г. до август 2022 г. Член е и на Изпълнителния съвет на "Да, България!". За осем месеца той успя да постави политиката за електронно управление и модернизация на най-високо държавно ниво. Ръководеното от него министерство подготви законови изменения, с които да направи електронното управление работещо и достъпно за гражданите, повиши нивото на киберсигурност в държавната администрация и въведе антикорупционна прозрачност. Съвместно с други министри от кабинета подготви законодателни изменения за намаляване на административната тежест и подпомогна редица институции да започнат дигитализация на вътрешни процеси и услуги. Божидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, oсновател на компания за киберсигурност. Завършил Голдсмитс колидж, част от лондонския университет.

Божидар Божанов е кандидат в листата на коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" в 23 МИР в София. Преференция 109.

 

- Г-н Божанов живеем в спирала от избори - 5 пъти за 2 години. Какво според Вас спъва промените в страната?

- Промените се спъват от политическото боричкане, което пропуска националния интерес - виждате и в тази кампания как основната задача на нашите опоненти е да кажат колко сме лоши ние, а не какво ще бъде бъдещето на страната. Спъват ги стари зависимости, стара корупция, която има своето наследство и в днешния ден. Спъва ги и прокуратурата, която пази тези зависимости.

- Имате принос в написването на програмата на "Продължаваме промяната - Демократична България", какъв е той?

- Моят принос е основно в частта за ефективно управление и за електронно управление. Там сме разписали редица мерки за дигитализация, за това гражданите да спрат да бъдат куриери на администрацията, да намалим бюрокрацията, държавата да стане по-прозрачна, да публикува все повече и повече данни за това как функционира. Целта е както да улесним гражданите и бизнеса, така и да намалим корупционния риск.

Електронното управление, като инструмент за модернизация на страната, е наш основен приоритет. Почти няма реформа, която да не разчита на технологиите и затова продължавам с максимална мотивация работата по тази задача.

- Смятате ли че Обединението ще успее да сформира правителство и какви трябва да са неговите първи задачи?

- Целта на обединението е да получи първия мандат и да сформира правителство. Задачите на това правителство са доста ясни. По-силна интеграция в ядрото на Европейския съюз, включително Шенген, реализиране на Плана за възстановяване, така че да стигне до хората; модернизация на армията и съдебната реформа, която е същност пред скоби тя е необходимото условие всичко останало да се случи както трябва. Нашата цел е да предложим позитивно правителство, което тихичко да си върши работата, защото служебният кабинет няма хоризонта, подкрепата, а в някои случаи и визията, за да свърши тези задачи.

- Фалира ли държавата? Това е въпросът, който взриви публичното пространство по средата на кампанията. 

- Дори министърът на финансите в крайна сметка потвърди това, че държавата не фалира. Това, което виждаме от закъсняващите данни на Министерство на финансите е, че може би има проблем със събираемостта. ДДС-то за януари е под ДДС-то за миналата година, което е проблем. Според НАП проблем към март месец няма, но това подчертава проблема, че данните не са достъпни в реално време и може да се спекулира. По време на нашия мандат ние направихме доста стъпки към публикуване на доста данни свързани с бюджета, например с всяка една транзакция, за която държавата плаща към даден частен субект. За съжаление служебният кабинет спря тази практика, но нашето редовно правителство ще я възстанови. Ще публикуваме и данни за приходната част в реално време, а не с месец закъснение.

- Гражданите продължават да са куриери на администрацията? Какво слага прът в колата на дигитализацията?

- Гражданите продължават да са куриери на администрацията, защото администрацията намира оправдания и обяснения да продължава да иска удостоверения, бележки, свидетелства и всякакви други хартийки. Това, което ние сме подготвили е едно изменение в закона, което не просто го забранява, а приравнява служебното събиране по електронен път с това да донесем бележката на мястото. Т.е. всеки път когато трябва да носим бележка администрацията ще може и ще трябва да я събере по служебен път. От там нататък всичко ще зависи от волята на изпълнителната власт да приложи този закон.

- Камерите ще превърнат ли изборите в един мега "Биг Брадър". Машините по вашите думи са превърнати в принтери, но защо според Вас трябва да се гласува с машини?

- Видеонаблюдението на изборите е една допълнителна мярка за повишаване на доверието. То в никакъв случай няма да стане "Биг Брадър", в никакъв случай няма да рискува тайната на вота, тъй като се включва след края на изборния ден. Целта му е да служи като механизъм за превенция на потенциални изборни манипулации. Когато членовете на секционната комисия знаят, че има видеозапис е много по-малко вероятно да направят съзнателно някакви нередности. Искам още веднъж да подчертая, че камерите няма да бъдат включени по време на изборния ден, а след него, за да не се използват те като инструмент за сплашване и натиск.

Първо, данните от машинното гласуване се записват на флашките и могат да бъдат сравнени с преброеното в секциите. Второ, не може да има невалидна машинна бюлетина. Притесненията, които имат хората е, че секционната комисия тенденциозно определя една или друга бюлетина като недействителна, а когато имаме разпечатка от машината тя не може да бъде обявена за недействителна, тъй не използваме химикал, не излизаме от квадратче, никой не може да драсне по нея, така че по тези две причини все пак е по-добре, за да бъде отчетен нашият глас да използваме машината в изборния ден.

Ако хората дадат пак на хартиената коалиция мнозинство, най-вероятно пълното премахване на машините ще бъде следващата им стъпка. Броенето на хартиените бюлетини ще удължи приключването на изборния ден. Хубавото е, че това ще става пред камера, за да видят хората хаоса, който създадоха ГЕРБ, ДПС и БСП с промените в Изборния кодекс.

- Вицепремиерът Демерджиев спомена, че има данни, че контролирането и купуването на гласове се случва в момента свободно? 

- От наша страна взимаме всички мерки, за да има честни избори. Целта на платформата Ти броиш е да събере във всяка секция достатъчно членове на Секционната избирателна комисия и наблюдатели, така че да не се използва като възможност за подмяна на вота това, че на един човек може да му се наложи да излезе от помещението, както знаем, че се е случвало.

Дори в някои секции да няма видео излъчване, ще има видеозапис. Превантивната функция ще бъде налице.

Самото купуване на гласовете обаче става преди изборния ден и там трябва МВР да положи всички усилия, за да ограничи тези порочни практики.

- Какво очаквате от изборния ден?

- Очакваме, както често се случва, в нашата част на политическия спектър допълнително мобилизация на избирателите, по-убедителна победа, отколкото са предвиждали социолозите и в крайна сметка предпоставки за стабилно управление.

- Каква е вашата България? България, в която искате да живеете и да отгледате децата си?

- България, в която искам да живея и да отгледам децата си, е тази, в която човек се чувства спокоен. Човек се чувства спокоен за собствената си перспектива, за своите родители, за своите деца, че ще има за тях качествено образование, че ще има качествено, достъпно и навременно здравеопазване, че домът му, че собствеността му, че бизнесът му са защитени от правоохранителните органи и че държавата не го натоварва с излишна бюрокрация, административна тежест или данъчна тежест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай