Защо Карадайъ набира скорост? 1+7 причини

Направи ДПС модерно, предлага каузи и вдъхновява младите

Защо Карадайъ набира скорост? 1+7 причини | StandartNews.com

Колкото повече пандемията настъпва, толкова повече кампанията за парламент и президент затихва. Вярно е, че за първи път политическите играчи правят трета обиколка на изборния терен, но никога досега политическа надпревара не е замръзвала по средата.  Още повече, когато времето е идеално за агитация.

Независимо, че дори социолозите слязоха от тв екрана и станаха крайно пестеливи в коментарите си, две неща правят впечатление. В разгара на кампанията състезание няма. А единственият, който качва рейтинг, е Мустафа Карадайъ.

Румен Радев търпи негативи заради кризите - икономическа, социална, политическа, пандемична. Но най-вече заради здравния хаос на Стойчо Кацаров и двойното гражданство на Кирил Петков. Проф. Анастас Герджиков топи летящия си старт с липса на послания извън критиките срещу сегашния президент. А острието на десните Лозан Панов – просто отсъства.

На този фон Мустафа Карадайъ прави впечатляваща обиколка, събирайки симпатии от цяла България.

Еуфорията в ДПС и пълната мобилизация на Движението е обяснима. За първи път в историята си ДПС има свой кандидат за президент и вицепрезидент. При това партията не се крие зад инициативен комитет, а излиза на вота с лицето си - председателя Карадайъ и най-успешния български евродепутат - Искра Михайлова.

Сигурно е, че депесарите до един ще ги подкрепят. Това се вижда както по пълните площади, така и по топлината, с която електоратът посреща своя лидер.

Днес ДПС има историческия шанс сериозно да разшири периферията си. И причините за това са 7.

1. Гарант на законността

На фона на скандала с погазената от Кирил Петков Конституция, Мустафа Карадайъ показа, че за него основният закон е над всичко. Конституцията е не просто правила. Тя е философия за успешно управление. Затова и лидерът на ДПС изгради цялата си концепция за президентската институция върху спазването на основния закон и върховенството на правото у нас. Нещо, което в момента е в дефицит.

Обикаляйки държавата, Карадайъ - политикът, който винаги се позовава на Конституцията, получава като подарък от структурите на ДПС най-различни издания на българските конституции. За да бъде техен пазител.

„Президентът е призван не само да бъде обединител на нацията. Той е гарант за спазването на Конституцията и законите в страната“, заявява във всяко населено място Карадайъ и добавя:

„По Конституция президентската институция трябва да е територията, на която партиите със своите различни идеологии и програми да постигат съгласие по националните цели и приоритети“.

2. Защитник на демокрацията

Докато останалите партии се карат за зелените сертификати и ваксините, ДПС има ясна позиция по тези въпроси и поставя на дневен ред голямата тема за състоянието на демокрацията у нас.  И върна обществената памет 30 години назад като припомни как Движението се изправи срещу танковете на тоталитарния режим, за да дойде демокрацията.

„Сега отново демокрацията е в криза, държавността е в криза. Но отстъплението на демокрацията се лекува с повече демокрация, кризата на държавността се решава не с реваншизъм, а с повече държавност“, подчертава Карадайъ.

И е категоричен, че това е урокът на д-р Ахмед Доган.

„Той сложи в едната ни ръка бюлетината, в другата националния трикольор. Затова наш дълг е да пазим демокрацията в България“, разказва на площадите в страната Мустафа Карадайъ.

Нещо повече – ДПС е единствената партия, изправила се срещу репресиите по време на последните избори, направени от служебния кабинет. В които под благовидния предлог за борба срещу купуване на гласове, хора са били принуждавани да подписват протоколи, че няма да участват в изборите.

Отговорът на движението бе категоричен - всички сигнали вече са на бюрото на европейския комисар по правосъдието, с тях ще бъдат запознати европейските министри на правосъдието, а европейска делегация вече е в България, за да следи как протича изборния ден.

3. Европейският кандидат

Среща на върха! Карадайъ при премиерите либерали (СНИМКИ)

Зачестилите негативни сигнали от Брюксел към България и забавения План за възстановяване, свалиха европейската тема от предизборната кампания на партиите. ДПС единствено говори със самочувствие за ролята и мястото си в Европейския съюз.

"Ние никога не се оправдаваме с фразата "Европа каза", защото ние сме Европа“, подчертават всеки ден Искра Михайлова и Илхан Кючюк.

Двамата, заедно с още дузина експерти на Движението, заемат ключови постове в ЕС. Михайлова бе преизбрана за втори мандат като заместник-председател на групата "Обнови Европа", а в миналия Европарламент бе два пъти избрана за шеф на комисията за регионално развитие.

Президентът на АЛДЕ е Илхан Кючюк, на младите либерали - Антоанета Асенова от ДПС, за цялата общоевропейска земеделска политика отговаря Атидже Алиева-Вели, единствената от българските евродепутати с пълноправен глас в земеделската комисия на ЕП. Мустафа Карадайъ пък си говори на ти със премиерите-либерали, както и с председателя на Европейския съвет.

4. Говори на езика на бизнеса

В ситуацията на пълна непредвидимост за бизнеса, единствено ДПС дава хоризонт. Докато останалите партии правят спорадични срещи с работодатели, за Движението тези разговори са ежедневие - на тях се обсъждат работещи решения по предложената от ДПС Програма за ускорено икономическо развитие.

В София текат срещи с индустриалците от АИКБ, с браншовите организации от хранително-вкусовата промишленост и строителната камара, а Мустафа Карадайъ провежда разговори из страната както със структуроопределящи предприятия като "Алкомет", "Клас Олио" и "Арсенал", така и със земеделски производители,  със строителни предприемачи и с представители на малкия и среден бизнес.

Нещо повече - Движението обеща на местния бизнес, че веднага след изборите започва серия от срещи в страната, за да компенсира отсъствието на държавата и липсата на информация. То ще разяснява на компаниите възможностите, които им дават европейските и национални програми, особено за малкия и средния бизнес. По тях те могат да кандидатстват с проекти за развитие на технологиите и за обучение на кадрите.

"Ние сме убедени, че малкият и средният бизнес са тези, които могат да извадят България от блатото, в което сме затънали", каза Искра Михайлова.„В помощ на бизнеса ДПС настоява за образователна реформа, с която парите да не следват ученика и студента, а качеството и заявките на бизнеса“, категоричен е Карадайъ.

5. Подкрепа за младите и за жените

Синергията между мъдростта на опита и енергията на младостта е една от емблемите на ДПС. А приемствеността - водещ принцип. Не случайно първият председател на Младежкото ДПС днес е кандидат за президент на България. И вдъхновител на младите депесари.

Затова и на 23-ия рожден на Младежкото ДПС, който бе отбелязан с конференция за бъдещето на Европа в Пловдив, младите хора заявиха, че именно ДПС е партията, която им дава шанс за развитие както в страната, така и в Европа.

„Мнозина от листите ни за 47-ия парламент са членове на Младежката организация“, изтъкна Мустафа Карадайъ.

И заяви, че всички в ДПС се гордеят с младежите, но им напомни, че участието им политиката е преди всичко отговорност.

Днес младежката организация на ДПС е най-голямата не само в България, но и в Европа. Пълнолетна по американските стандарти. Ковачница на кадри. И доказателството за това са новото поколение политици в Движението - хора с високо образование и отлична експертиза като Халил Летифов, Станислав Анастасов, Илхан Кючюк, Атидже Вели, Антоанета Асенова, Сезгин Мехмед, Севим Али.

Но освен на младите, ДПС дава път и на жените. ДПС говори за равностойното заплащане, което Вели отстоява в Европа.

6. Звучи модерно

Вярвал ли е някой от политическите анализатори през последните години, че докато стари и нови партии събират гласове с анти ДПС риторика, наричайки партията статукво, Движението ще е на мода в обществото. Мустафа Карадайъ го направи, а ДПС звучи все по-модерно и европейски.

„Днес не е модерно да се мразим, модерно е да се обединяваме“, повтаря на срещите си в страната Карадайъ.

Нещо повече - той и Искра Михайлова заявиха, че е дошъл нов етап от развитието на демокрацията. Етап, в който кандидатите за постове ще се избират не по това какво име носят, каква религия изповядват и кой е етносът им, а по това какво умеят, какви знания имат, какви са ценностите им.

Това е модерната демокрация на Америка, родена от мечтата на Мартин Лутър Кинг през 1963 г., това е демокрацията на модерна Европа която днес избира човек от пакистански произход за кмет на Лондон.

 „Различни сме. Но сме заедно“, е основното послание кандидат-президентска двойка.

7. Позитивен, с поглед към бъдещето

Когато Мустафа Карадайъ получи онзи въпрос от президента Радев, всички в политическия амбианс притихнаха в очакване на отмъщението. Но Мустафа Карадайъ ги изненада. Не заложи на него.

Реваншизмът ражда същия модел, но с много по-лош знак, заяви той.

И избра позитивния подход. Каза не на омразата, издигна като основно свое послание единството на нацията и го облече в национални обединителни каузи.

„Това, което ни обединява е бъдещето на България“, казва Карадайъ.

Затова и основната му кауза е достигането на средните европейски доходи тук и сега, не някога, „защото България не е абонирана за последните места на всички класации в ЕС“.

Той и Искра Михайлова се ангажираха със Съвет по енергетика към Президентството, който да излезе със стратегия за справяне с разрастващата се енергийна криза. Готови са да започнат болезнения разговор за демографската катастрофа. Предложиха безплатна и достъпна детска градина за всяко дете.

Обещаха българският трабагреник да се вее от всяка обществена сграда. А българското културно-историческо наследство да стане част от европейското и световното. И то да осигурява поминък, развивайки културно-историческия туризъм.

Не на последно място развиха стратегията на д-р Ахмед Доган за ключовата роля на България на Балканите.

Седмица преди края на кампанията, Мустафа Карадайъ вдигна летвата пред останалите кандидати. И ясно показа – влиза в битката за всеки глас.

Развръзката предстои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай