Йотова: Очаквах сблъсък генерал-генерал

Кандидатурата на проф. Герджиков е политическа, смята вицепрезидентът

Йотова: Очаквах сблъсък генерал-генерал | StandartNews.com

„Г-н Герджиков си става една политическа фигура, защото неговата кандидатура си е политическа, зад нея стои партия ГЕРБ. Оттук нататък ще разсъждаваме и върху тази плоскост.” Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „На фокус с Лора Крумова” по Нова тв.

Тя заяви, че е против разделението генерал-интелектуалец.

„Аз съм за човека на действието, а не за човека на кабинета”, каза Йотова. Тя обясни, че познава проф. Анастас Герджиков. Аз неведнъж съм гостувала в Софийския университет. Смятам, че се разбираме чудесно. Като опонент не го познавам, ще трябва да го чуем с първите му послания, с гледната му точка по различни теми - вътрешни и международни”, каза Йотова.

Относно отказа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се кандидатира, Йотова каза, че е разочарована.

„Очаквах този сблъсък. Четири години като че ли противопоставянето ни вървеше точно по тази линия - генерал и генерал, ако трябва да вляза във вашата стилистика и риторика, но той някак не посмя", коментира още Йотова.

„Тогата е нещо много свещено и много специално особено когато се открива академичната учебна година. Възпитаник съм на Софийския университет и помня тогава в два случая, когато ме приеха и когато ми дадоха дипломата. Тогата се смята на символ на познанието, на истината, доста грубо е да се използва за политически цели", коментира още вицепрезидентът.

Относно това, че тя и президентът Румен Радев изгубиха подкрепата на ДПС, Йотова каза, че разчита на мъдростта на техните избиратели.

„ДПС е политически фактор в България, не подценявам техните избиратели”, каза Йотова.

Няма напрежение между президентската двойка Радев-Йотова и БСП заради проекта на Кирил Петков и Асен Василев, каза още вицепрезидентът.

Няма нужда от изрично разграничаване от проекта „Промяната продължава”, смята още Йотова. „Радев е честен човек. Ако беше направил партия, щеше да излезе и да призове хората да гласуват за нея”. Обвиненията, че е разединител са опорната точка, смята още Йотова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай