Възраждане държи ключа за новия кабинет. Мандатите

Ще успеят ли партиите на промяната да съставят правителство

Възраждане държи ключа за новия кабинет. Мандатите | StandartNews.com

Възраждане държи ключа за новия кабинет. От влизането на партията на д-р Костадин Костадинов в 47-ия парламент зависи колко стабилно ще е мнозинството на партиите на промяната и ще могат ли да направят правителство. Това показва анализът на данните, предоставени минути след края на изборния ден от социолозите на "Алфа Рисърч" и Галъп.

"Алфа Рисърч" не дава място на Възраждане в парламента. Ако патриотичната партия остане извън Народното събрание, дори ГЕРБ да е първа сила, мандатите на партиите на промяната са 111 с опция да растат. При тази конфигурация "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев ще има най-малко 64 депутати, ИТН - 26, а Демократична България - 21. Шансът да успеят да направят 121 депутати е голям.

Галъп обаче дава 4,29 на Възраждане и място в Народното събрание, което променя пъзела, въпреки че според социолозите от екипа на Андрей Райчев "Продължаваме промяната" вече са първа сила. Според Галъп при 7-партиен парламент с участието на Възраждане ПП ще имат 66 депутати, ИТН - 21, а ДБ - 18. Така общият им сбор е 105 народни представители, което прави шансът бе за кабинет на промяната нищожен без участието без друга политическа сила.

Ето разпределението на депутатите, както го дават двете социологически агенции:

АЛФА РИСЪРЧ:

ГЕРБ - 65

Продължаваме промяната - 64

БСП - 36

ДПС - 28

ИТН - 26

ДБ - 21

Галъп Интернешънъл:

Продължаваме промяната - 66

ГЕРБ - 61

БСП - 37

ДПС - 26

ИТН - 21

ДБ - 18

Възраждане - 11

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай