ЦИК показа жълт картон на Кирил Петков. Ами сега?

Голяма заплаха пред лидера на "Продължаваме промяната"

ЦИК показа жълт картон на Кирил Петков. Ами сега? | StandartNews.com

Жълт картон на Кирил Петков показа ЦИК.Когато листите на партиите и коалициите, регистрирани в районните комисии, бъдат проверени от Централната избирателна комисия, ще стане ясно дали лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков има двойно гражданство. Това съобщи на пресконференция говорителят на ЦИК Росица Матева.

"Когато в резултат от проверката се установи, че има и друго, освен българско гражданство, биват заличени такива кандидати от листите. Но дали Кирил Петков има и друго гражданство, освен българско, ще установим тогава, когато бъде регистрирана листата и извършим проверка", обясни Матева.

Броят на секциите в чужбина за изборите на 14 ноември вероятно ще бъде между 750 и 800, съобщи другият говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Рекорден брой - над 600 са разкритите секции, в които на предходни избори са гласували повече от 100 избиратели. Заявления за гласуване зад граница се подават до 19 октомври.

Сега най-много са заявленията от Великобритания и Турция. Там се очаква секциите да са над 100, в Испания и САЩ да са по около 54, в Германия поради наложените ограничения ще са 40. Дали обаче служебно разкритите секции в Гърция, в които през юли гласуваха българските летовници, ще ги има и сега, ще се преценява допълнително, обясни Цветозар Томов, като даде пример с Никити, където през юли са гласували 1400 българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай