Неделя,

Русофилството като преживяване и смисъл

От: Николай Малинов -
292
Русофилството като преживяване и смисъл
A
A
A

Много често по време на предизборната кампания, включително и в снощната „Панорама" по БНТ, водещите задават следния въпрос:

„Как русофилите съчетават любовта към друга държава с отстояването на българските интереси?"

Водещи и събеседници разглеждат като естествено да поставят русофилството на една плоскост с други „филства", например „туркофилство", „американофилство", „гарманофилство"...

Вероятно дължим обяснение на широката публика.

Русофилството е особена народностна нагласа и да се сравнява то с друго „филство" е  неразбираемо и неадекватно.

Русофилството е разбиране за общ цивилизационен път. Това е благодарност за етническо и национално оцеляване. Това е убеденост в обща историческа съдба. Има ли друг народ, на който казваме „братя"? Има ли друга страна, на която казваме „сестра"?

Русофилството не е обич към конкретни държавни  институции, нито тяхна идентификация с конкретни интереси. Русофилството е фундаментално усещане за близост на друг народ. Русофилството е преживяване на свобода, на съхранена идентичност.

Смисълът на русофилството не е служене, обслужване или подчинение. Смисълът на русофилството е подкрепа, утвърждаване, а в политически план борба за съхраняване на цивилизационно единство и перспективи, без които за нас, русофилите, България ще бъде ощетена и без верен компас.

За нас патриотизмът не само, че не противоречи на русофилството. Русофилството е съществена част  от нашия патриотизъм. Нашето разбиране за добруване на България е свързано с българската идентичност, със съхраняване на българската история, с православието, с кирилицата, със славянството, с Русия.

Ако преценяваме русофилството от гледната точка на конкретно поведение, кога русофилството не е било патриотизъм в действие? Когато опълченците на Шипка са били русофили, били ли са патриоти? Когато България се включва в борбата с фашизма, русофилите били ли са патриоти? Когато днес сме за „Мирно небе" и против геополитическата конфронтация, когато сме русофили не сме ли патриоти?

Ето затова ние обичаме Русия – защото безкрайно обичаме България, защото без руския народ българският не може да оцелее в турболенциите на съвременния разкъсван от противоречия свят. Русия е силата от която се нуждае славяно-българщината.

Ще го кажем дори по-категорично – днешният патриотизъм не е възможен без русофилство. Такова е нашето разбиране.


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички