Радев и Герджиков в горещ спор за Русия

Двамата са на различни мнения чий е Крим

Радев и Герджиков в горещ спор за Русия | StandartNews.com

Темата за отношенията с Русия и анексирането на Крим предизвика разногласия между двамата кандидат-президенти на предстоящия балотаж Румен Радев и Анастас Герджиков.

"Не можем да търпим отношения, при които подобно на Беларус, ни считат за наполовина руска територия", коментира Анастас Герджиков. Според него Крим е украинска територия, независимо "какъв флаг се вее там". Той се обърна към Радев с въпрос чий е Крим, на което сегашният държавен глава отговори: "В момента е руски, на кого да е". Според Радев сегашна Русия "не може да ни е модел за развитие", защото това е страна с различни мащаби, и специфики. "Но Русия не може да ни бъде и враг, най-малкото, защото в паметта на българите те виждат Русия като освободител на българския народ", заяви Румен Радев.

Герджиков от своя страна изтъкна, че уважава руската култура и е прочел половината Достоевски в оригинал още в 12-и клас. Той обаче разкритикува Москва за проблемите с правата на човека. "Човешките права не са просто самоцел, свободата е най-важна и трябва да я опазим, защото това са европейските ценности", посочи Герджиков. "Напълно съм съгласен, но преди да хукнем да спасяваме демокрацията в други страни, да погледем проблемите на българската демокрация, която е от много години е на командно дишане. Там трябва да са насочени нашите усилия", коментира в отговор Радев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай