Проф. Петранка Троянова: Да отдалечим търговията от здравеопзването

Лекарствата за деца до 14 години да са безплатни, предлага кандидатката за народен представител от БСП

Проф. Петранка Троянова: Да отдалечим търговията от здравеопзването | StandartNews.com

Държавните и общинските болници са гръбнака на нашето здравеопазване. В момента всички те са търговски дружества. За съжаление това дава възможност да се изкривят някои принципи на медицината, превръщайки я в търговия. Ние бихме желали да отдалечим търговията от здравеопазването.

Това каза проф. д-р Петранка Троянова, кандидат за народен представител, втора в листата на „БСП за България“ за 24 МИР в София. "Една от мерките, които предлагаме и ще работим тя да се случи, е да се отмени търговския статут на университетските, областните и общинските болници", обясни кандидатът за народен представител и допълни, че промяната ще е много трудна. По думите й "БСП за България" със своя експертен потенциал, с политическия си опит и с волята си за промяна може да направи необходимите реформи.

"Затова съм част от партията и ще работя за изграждането на едно съвременно, солидарно, достъпно и равнопоставено здравеопазване", заяви тя. Кандидатът за народен представител обясни, че "БСП за България" ще настоява да се въведе личната електронна здравна карта. "Тя ще дава информация както за здравния статус на пациента, така и информация дали той е осигурен, тъй като по последни данни 14% от населението не плаща здравни вноски. Искаме и лекарствата за децата до 14-годишна възраст да са безплатни", изтъкна социалистката.

Проф. Троянова засегна и темата с липсата на персонал и медицински специалисти. "Много от тях са в пенсионна възраст, а младите заминават в чужбина. Някои специалности, като анестезиология и реанимация, микробиология, патоанатомия, педиатрия, не се харесват на младите, тъй като се тежки и трудни. Трябва да върнем достойното заплащане на лекарите и медицинския персонал. Така ще мотивираме младите хора да останат и да работят тук", каза изтъкнатият лекар.

Тя призова хората да излязат и да гласуват на 14 ноември. "БСП е единствената партия, която има 130-годишна история. Всички други се оказаха проекти, създадени за определено време, с определена цел. Като депутат ще работя за едно достъпно и модерно здравеопазване. Имам с какво да помогна за промяната, която е необходима в здравеопазването", заяви проф. д-р Петранка Троянова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай