Осман Ислямов, кандидат-депутат от ГЕРБ: Време е за лидери

Кризите се преодолявт с експерти, липсва ми щабът в борбата с Ковид

Осман Ислямов, кандидат-депутат от ГЕРБ: Време е за лидери | StandartNews.com

- Г-н Ислямов, кандидат за депутат сте от ПП ГЕРБ, какво според вас трябва да е приоритет на новия парламент?

- На първо място очаквам да се състави правителство. Това не е лесна задача, видяхме два неуспешни опита. Най-важното в момента е да имаме редовно правителство. Преди да говорим за приоритети, програми на партии, на кандидати, смятам, че трябва да говорим за нуждата от това да имаме редовно правителство. Без редовно правителство се измества фокусът от приоритетите. Като слушам хората, с които се срещам в предизборната кампания, всеки говори за цялостната картина, която в момента плаши хората. Сега е времето за лидери, за хора които са доказали, че могат да управляват криза и именно затова съм част от ПП ГЕРБ, защото знам, че неведнъж се е стигало до кризи и точно е ГЕРБ е партията, която успява да намери правилната формула. Кризите могат да се преодоляват само с експерти, както здравната, така и икономическата. За политическата е ясно, какво е необходимо – работещ парламент и редовно правителство. По отношение на здравната криза, много ми липсва едно от нещата, които ми харесаха от правителството Борисов 3 и това е щабът. Там имаше високо ниво на експертност – хора, които са наясно с проблемите и с решенията. Виждаше се, че решенията се вземат от голям кръг професионалисти с дискусия. Днес има нужда от лидер, който да поеме политическата отговорност и след това да се прехвърли на експертите.

- Вие сте представител на младежката организация на ГЕРБ и сте IT специалист. Какво трябва да се направи за дигитализацията на управлението у нас?-

- Аз съм на 28 г., но имам повече от 8 години опит в IT сферата и съм бил част от различни международни компании. Вярвам, че дигитализацията, електронното уравление могат да ни помогнат за много от проблемите, които имаме в България. Дигитализацията е важна задача, но първо трябва да се справим с Ковид. Ние, действително минахме на по-бързи обороти заради пандемията. Но, аз се запознах в здравната сфера, как стоят нещата с  електронната рецепта, електронният регистър. Откакто нямаме редовно правителство всичко е в застой. Не го казвам за да атакувам служебното правителство, а защото има забавяне заради това. Ковид показа, колко трябва да сме дигитализирани в бъдеще. Видях, как образователната система се преобразува и бях впечатлен. Надявам се, че това ще се случи със здравната система и с много други, просто трябва да се направи крачка, да се започне от някъде, но трябва да има и желание в бъдещото правителство. Смятам, че ако бъда избран, мога да съм полезен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай