Костадин Костадинов: Премахване на ДДС за храни, лекарства и книги

В бюджета за 2022 г. ще се борим за подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми, казва председателят на Възраждане д-р Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Премахване на ДДС за храни, лекарства и книги | StandartNews.com

 

  • Хората ни гласуваха доверие заради последователните позиции и ясните политики
  • За балотажа - непоискана подкрепа не се дава
  • Никой не контролира социолозите. Те са рекламни агенции на партиите
  • Ще работим за премахване на институцията главен прокурор
  • Искаме запазване на българския лев и недопускане на замяната му с евро
  • В бюджета за 2022 г. ще се борим за подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми, казва председателят на Възраждане д-р Костадин Костадинов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Д-р Костадинов, Възраждане е голямата изненада на парламентарните избори - нова партия в Народното събрание. Каква е оценката Ви за представянето на партията?

- Мисля, че е изненада за тези, които дълго време игнорираха Възраждане, знаейки реалния ни процент на одобрение сред българските избиратели. Стана ясно още в изборната нощ, че за пореден път социолозите направиха опит да манипулират изборните резултати чрез техните прогнози. Това се случва за трети път в рамките на една година по време на предизборна кампания и тук ще поставя въпроса: Кой контролира социолозите?  Имаме Съвет за електронни медии (СЕМ), който може да контролира медиите, но нямаме подобна институция, която да контролира социологическите агенции. Социолозите правят най-различни изказвания и често се оказа, че всъщност те не са проучватели на общественото мнение, а рекламни агенти на партиите, които им заплащат проучванията и в чиято полза те оказват влияние. За нас резултатът ни не беше изненада. Дори мислим, че резултатът ни трябваше да бъде много по-висок. В личните контакти, които имахме по време на кампанията се уверихме колко е голяма подкрепата за Възраждане. Цялата антикампания, която беше насочена срещу Възраждане, както и непрекъснатото и системно манипулиране на социологическите данни, които бяха показвани през цялото време, като например това че Възраждане има 3 %, а ние взехме почти 5 %, не повлия на избирателите и те подкрепиха нашите идеи и последователните ни позиции с вота си.Мисля, че оттук насетне няма да говорим за изненади, защото ролята на Възраждане е да управлява България.

- С какво Възраждане спечели вота на избирателите?

- С последователни позиции и ясни политики. Нашите думи винаги са подкрепени от нашите дела. Това се забелязва от избирателите и това е причината нашите избиратели непрекъснато да нарастват.

- Обявихте като първа цел на Възраждане в новия парламент възстановяване на нормалността в държавата и връщането на доверието на гражданите в институциите. Как ще стане това?

- На първо място е необходимо да бъдат премахнати всички ограничителни мерки в страната - да бъдат отменени зеленият сертификат, принудителната ваксинация и задължителното носене на маски. Връщането на доверието в институциите ще се случи тогава, когато институциите започнат да работят първо за интересите на гражданите, а не за интересите на партиите.На второ място институциите трябва да започнат да отговарят на всички запитвания и сигнали от страна на гражданите, което към настоящия момент не можем да кажем, че се случва на 100 %.На трето, но не на последно място, за да се възстанови доверието в институциите, е необходимо гражданите да видят, че начело на държавата са застанали хора, които спазват законите. Защото, ако законът не важи за управляващите, а важи за управляваните, това не е закон, а облечена в законова форма, норма на произвол.

- Другата голяма цел на партията е мерки срещу демографската криза и в частност държавна помощ за двойките с репродуктивни проблеми. Какви законови промени ще предложите?

- На първо място ще предложим до края на годината програма за демографска регенерация на България, която ще поискаме да бъде обсъдена и приета в 47-то Народно събрание. Необходими са мерки за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Тук аз мога да говоря и от собствено име, защото второто ми дете е заченато ин витро и съм наясно от първо лице през какво преминава една двойка, която жадува да има дете. Минал съм по този път и знам какво изпитват хората, които искат да имат деца, но не могат. Държавата трябва да направи всичко необходимо, за да се гарантира безпроблемно финансиране за всяка двойка, която пожелае да получи шанс да има дете. За тази цел смятаме, че трябва да се отпуснат допълнителни средства в бюджета.Нашите финансови експерти ще направят необходимите разчети, които ще предложим при обсъждането на бюджета за 2022 г., за да може всяка двойка, която иска, да получи финансиране в рамките на месец, а не както е в момента в рамките на 6-9 месеца. Това финансиране да бъде максимално освободено от бюрократични формалности. България има нужда от деца. Има близо 200 000 двойки в България, които отчаяно искат да имат дете, а българската държава и българските управляващи не им помагат по никакъв начин. Това е нещо, което трябва да се промени и ние от Възраждане ще работим за него.

- Какви са другите цели на Възраждане в 47-ото НС?

- Другите приоритети на Възраждане са ясни. Ние многократно сме ги представяли. Възраждане ще работи за промяна в съдебната реформа, премахване на институцията главен прокурор, запазване на българския лев и недопускане на замяната му с евро. Ако е необходимо ще поискаме свикването на национален референдум по този въпрос. Промяна в закона за образованието, с която да се премахне делегираният бюджет на българските училища и да се въведе мандатност на директорите. Премахване на търговския статут на болниците и превръщането им в лечебни заведения, а не в търговски фирми.

- Кои комисии Възраждане иска да оглави и защо?

- Това не зависи само и единствено от нас, тъй като механизмът за взимане на решения в Народното събрание е свързан с волята и желанието на всички останали политически субекти в парламента. За нас всички комисии са важни. Няма комисия в парламента, която можем да счетем за маловажна. Парламентът е място, където се създават законите и няма маловажни закони и маловажни комисии, така че ние ще се борим да имаме своето достойно представителство във всяка една от комисиите в 47-то Народно събрание. Ако питате мен в лично качество, все пак имайки предвид, че съм по професия учител, а и съм работил като директор  на музей в продължение на 4 години, лично за мен комисиите, които са важни са комисиите по образование, култура и българи в чужбина.

- Поставихте условие за участието на Възраждане в разговорите за управлението - преди това да паднат всички мерки  и ограничения, свързани с коронавируса. Защо?

- Защото искаме да водим нормален живот, защото тези ограничителни мерки имат разрушителен ефект върху българската икономика и психичното здраве на хората. Същевременно нямат никакъв ефект върху разпространението на Ковид 19. Очевидно е, че тази болест ще продължи да съществува, очевидно е, че ще живеем с нея, очевидно е, че всички ще преболедуваме грипа. За съжаление при някои (0,3 % от обществото според статистиката) това боледуване ще завърши с летален край.

- Ще подкрепите ли правителство на Кирил Петков и Асен Василев?

- Няма как да подкрепим правителство, което все още не е казало какво иска да направи. Нали първо трябва да видим какви точно са му целите и вижданията за управлението на България. Ако се окаже, че имаме съвпадения, ако се окаже че Кирил Петков и Асен Василев мислят като нас, ако мислят, че трябва да има нормализация на живота, ако кажат също като нас, че не бива да се правят отстъпки със Северна Македония и да се предава българския национален интерес, ако кажат същото като нас, че не желаят да има чужди военни бази в България, ако кажат също като нас, че не желаят да има чуждо вмешателство в системата на българското образование чрез чужди фондации и още много други неща, не виждам абсолютно никакъв проблем да ги подкрепим.  

- Как гледате на участието на БСП и Демократична България във властта?

- Те са участвали във властта и преди. Както се казва резултатите са видими, така че не вярвам, че ще има нещо, с което биха могли да ни изненадат.

- Ще настоявате ли за промяна на данъците в следващия бюджет?

- Да, категорично ще настояваме за отпадане на данък добавена стойност за лекарствата, за книгите и за храните от малката потребителска кошница. Смятаме, че трябва да започнем политика за постепенно изравняване, ако не на доходите то на покупателната способност на българските граждани. Ако доходите не могат да се увеличат веднага, то покупателната способност може да се увеличи доста бързо с един простичък административен акт - като просто се намалиДДС-то. В момента доходите на пенсионерите, които съставляват 1/3 от българското общество, се разпределят в две направления: разходи за живот и плащане на храни и лекарства. Ето защо ние ще работим за увеличаване на покупателната способност на пенсионерите между 10% - 20%.

- Каква е оценката Ви за президентските избори, в които лично участвахте?

- Смятам че имаше богат избор - 23 кандидати. Имаше хора, които сметнаха това за подигравка с българските граждани. Истината е, че колкото е по-голям изборът, толкова е по-представителна българската демокрация. В момента имаме двама кандидати, между чиито послания в хода на кампанията не се открои отчетлива разлика. Когато виждаме, че те споделят едни и същи ценности, тогава не говорим за демокрация, тогава говорим за предизвестен избор. Ако изборът ти е сведен до личности, които се различават само и единствено по имената и по биографиите си, но иначе споделят едни и същи виждания и програмите им са еднакви, тогава на практика някой ти е отнел избора. И това ни връща във времето на тоталитаризма.

- Ще призовете ли електората на Възраждане да участва в балотажа и в подкрепа на кой от двамата кандидати - Румен Радев или Анастас Герджиков?

- Както много пъти съм казал непоискана подкрепа не се дава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай