Кои партии подкрепиха Радев? Изненадите!

Най-любопитен е президентският вот на Демократична България

Кои партии подкрепиха Радев? Изненадите! | StandartNews.com

Най-интересната статистика на днешния изборен ден е кои партии гласуваха за Румен Радев.

Очаквано, най-твърдата подкрепа е от БСП. 92% от социалистите са подкрепили втория мандат на Румен Радев и Илияна Йотова. Вотът показа пълна консолидация на червения електорат.

79 на сто от хората, гласували за Кирил Петков и Асен Василев, също са подкрепили Радев и Йотова. Почти 10 но сто от електората на Продължаваме промяната са дали глас за кандидата на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков. Това са млади хора, които уважават проф. Герджиков като университетски преподавател.4% от хората, подкрепили Кирил Петков, са гласувани за Лозан Панов, отчитат още социолозите.

Най-любопитен е президентският вот на Демократична България. Там има по-голям процент подкрепили Радев, отколкото Лозан Панов. 37% от хората на Христо Иванов са гласували за Радев, 36 на сто - за Лозан Панов. 14% от електората на ДБ е избрал проф. Герджиков.

Най-строен и консолидиран е бил вотът на ДПС. 90% от електората на Движението е гласувал за неговия кандидат-президент, лидера Мустафа Карадайъ. И противно на всички спекулации преди изборите, едва 6 на сто са гласували за Радев. Два пъти по-малко - 3 на сто, са подкрепили Герджиков.

Със своя 10-процентен вот българските турци ясно заявиха, че са част от обществото и то трябва да се съобразява с тях, коментираха политолозите. И допълниха: "Тяхната консолидация е ясен сигнал, че не можем да ги държим настрани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай