Понеделник,

Кирил Петков: Ще водя листата в един от софийските райони

От: Стандарт -
732
Кирил Петков: Ще водя листата в един от софийските райони
A
A
A

“Прегледахме много казуси покрай проблема с гражданството. Намерихме един случай от Южна Осетия, когато Русия дава едностранно паспорти на грузински граждани. С идеята да повлияе кои граждани влизат при тях в политиката.”

Това заяви единият от лидерите на партия “Продължаваме промяната” и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков по повод казуса с канадското си гражданство в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"За нас стана още по-очевадно, че всяка държава трябва да държи на собствения си суверенитет, като сама решава в кой момент един гражданин се е отказал или не се е отказал (от чуждо гражданство, бел. ред.), не трябва да се разчита на чужди бележки", коментира Петков.

“Дадох абсолютно всички документи на Конституционния съд. Важно е да ме изслушат и конституират. Трябва да поканим международни експерти, но ще се доверя напълно на препоръките на КС”, каза още той.Бившият министър е категоричен, че неговите разпоредби не могат да бъдат отменени, дори да се окаже, че е бил назначен от президента Румен Радев в нарушение на конституцията:

“Съжалявам, че някои хора от ББР ще бъдат разочаровани, че актовете, които съм подписвал, са нелегитимни, и биха искали да се върнат.”Със сигурност не сме партия на президента, нито сме продължение на "Демократична България". Ние сме продължение и съмишленици на това, което правихме последните четири месеца. Една нова изгряваща партия в центъра, която има дългосрочна задача да смени коловозите на България", обясни Петков.

"Диалогични сме, разбираме, че ще бъдем част от една бъдеща коалиция, вярваме, че ще бъдем с водещото място - наистина аз вярвам, че този резултат от 30% не е имагинерен, последните проучвания, които виждаме ние - са 20% като подкрепа с голям темп на растеж. Най-важното за нас е да имаме 121 депутати от съмишленици, не е казано само от нас", допълни Петков.Той коментира, че за 4 месеца са спрели огромни средства на едни хора, които от години са свикнали да използват държавните пари за своя бизнес."Знам, че за 4 месеца те ни издържаха, но сега за 4 години ги е много страх. Ще има невероятни нападки, защото те не могат да си позволят едни независими хора като нас да имат възможността да повлияят посоката на държавата и тези 8 млрд., които ние знаем, че се усвояват не по най-прозрачния начин, да бъдат спрени", каза още Петков.

Ако "Продължаваме промяната" са в контрол на бъдещото правителство, той гарантира, че нито 1 лев няма да бъде похарчен по непрозрачен начин. Това е основна мисия на партията."Всички политици обещават светло бъдеще, ние обаче в последните четири месеца показахме, че реално можем да действаме. И хората, които си говорят с нас, казаха: колкото повече ви атакуват, и колкото по-страшни изглеждат атаките, толкова сме по-сигурни, че вие сте истински и наистина сте засегнали истински интереси", коментира Кирил Петков.

“Листите са ни невероятни. В тях са хора, които имат добър живот извън политиката, затова са независими. Ще водя в един от софийските райони”, разкри бившият министър и добави, че водачите на листи ще бъдат обявени в понеделник или във вторник.То добави, че първоначално тези хора отказвали да се включат в "тази мръсна игра политиката, това, което ги връща, е нашата лична мотивация".


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com