Карадайъ: Всеки българин в чужбина е посланик на Родината

Кандидат-президентът отговаря на въпроси на сънародници от 17 точки по света

Карадайъ: Всеки българин в чужбина е посланик на Родината | StandartNews.com

Всеки един от вас е посланик на България там, където се намира. Това каза на българите от над 17 точки по света лидерът на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ в уникален онлайн разговор. Той се проведе от белия автобус, с който Движението традиционно прави предизборната си обиколка из България.

Каква ще бъде политиката на Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова като президент и вицепрезидент към българите в чужбина? Могат ли да се разкрият повече училища за изучаване на български език зад граница? Какво ще бъде направено за признаването на трудовия стаж и здравните осигуровки на сънародниците зад граница? Това бяха само малка част от въпросите, които българите зад граница от цяла Европа и Турция задаваха по време на първата по рода си среща. Модератор на събитието под мотото „Разговор за единството на нацията“, което се излъчваше на живо във Фейсбук, бе президентът на партия АЛДЕ Илхан Кючюк.

Политиката към българите в чужбина е въпросът на въпросите, отговори Мустафа Карадайъ наЗюкре Мехмед от Брюксел.

България не може да бъде майка за гражданите, които живеят в България и мащеха за тези в чужбина. Българите в чужбина са капитал при контакта с държавите, в които са. Този капитал може да се ползва активно от българската държава, подчерта кандидат-президентът. И допълни: "Призоваваме ви, с вашия опит и потенциал, да помагате развитието на България".

Този въпрос обаче повдига темата за възстановяване на нормалността и на държавността в България, каза още Мустафа Карадайъ. И допълни, че държавните органи и институциите у нас не бива да работят за разделянето на хората. Те трябва да са в услуга на българските граждани в България и извън нея. Само така връзката на българите в чужбина с Родината няма да бъде прекъсната, категоричен бе Карадайъ.

Ще продължаваме активната комуникация, но ще съблюдаваме държавните органи и институции да водят онази политика, която ще е в услуга на българските граждани в чужбина, заяви Карадайъ.

Ще съдействат ли Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова за създаването на модерни училища на българските деца в чужбина, попитаха сънародниците ни зад граница.

Българският език поддържа принадлежността към общото, българското, родното. Той е възможност за развитие, каза Искра Михайлова. И обясни, че не са много специалистите в Европа които владеят и български език. Нека гледаме на изучаването на родния ни език не само като възможност да се поддържа връзката с Родината и семейството, но и като възможност за развитие, каза тя.

Българската държава е длъжник на българските граждани, които живеят в чужбина, тъй като не е успяла, не е пожелала или не е имала силите, българските културни центрове зад граница да станат средища за сънародниците ни. На някои места дори няма български културни институти, каза още Искра Михайлова. И заяви: "Ние с г-н Карадайъ вярваме, че президентската институция има силите и потенциала на бъде територията, на която да се постигне съгласието за подсилване на ролята на културните институти. Да се направи така, че с държавна подкрепа или с помощ от родолюбиви българи, да се изучава български език в българските културни институти, да се създават библиотеки към българските културни институти. Те трябва да станат модерни комуникационни дигитални центрове, така че всички да имат досег с българската култура, каза Михайлова. И препоръча: Защо да не е възможно от културния институт някъде в чужбина да се слуша концерт в България?

Болезненият за българите в чужбина въпрос занепризнаването на трудовия стаж и здравните осигуровки бе поставен от сънародниците ни в Турция.

Проблемът засяга милиони хора на територията на ЕС. През 2019 1,5 млн. европейски граждани са били трансгранични работници - хора, които живеят в една държава, а работят в друга. Ние, на Балканите, още не сме стигнали до този момент да живеем в България, а да работим в Гърция или в Турция и вечер да се прибираме у дома, но скоро и това ще стане. Тези хора работят, плащат осигуровки и след това се сблъскват с неясните обяснения защо осигуровките и стажът не се приемат в държавата, където завършват трудовия си път, каза Искра Михайлова. И съобщи, че по този въпрос депутатите на ДПС активно работят за съответни законодателни предложения.

Европа също работи. Вече се подготвя  общоевропейски социално-осигурителен и здравен паспорт, съобщи Искра Михайлова. Това ще бъде документ, който ще позволява признаването на трудов стаж, здравни и други осигуровки във всички европейски страни. Идеята е още по-голяма. В този паспорт да се зачитат трудовият стаж, здравни и други осигуровки, направени и в страни извън ЕС. Това ще е от помощ за българите, които работят в Турция, САЩ, Великобритания, Южна Америка, Азия, каза Михайлова. И обеща: Ние ще работим за това страната ни нито за секунда да не изостава от процеса на признаване на трудов стаж и всякакви осигуровки. Ще поканим на "Дондуков" 2 всички институции, които имат отношение към темата - Външно министерство, социалното министерство, местните власти".

Всички трябва да бъдем проактивни, а не както с Плана за възстановяване и развитие, където изостанахме, каза и Мустафа Карадайъ.

Христо Медарски от Сеговия, Испания, изтъкна проблема с трудната комуникация с консулската служба и посолството в Мадрид.

Президентската институция има пряко отношение към дипломатическите и консулски представителства, каза Мустафа Карадайъ. И допълни: "За нас те трябва да имат коренно различно поведение и отношение. Да се обърнат в услуга на българската икономика, да популяризират на културно-историческото наследство, да помагат на българските граждани на съответната територия".

Като бъдещ вицепрезидент Искра Михайлова се ангажира със създаването на специална дигитална платформа към президентската институция, на която всеки българин в чужбина да може да задава въпроси и да е сигурен, че ще получи експертен отговор, включително ако се налага и след консултация с държавните институции на страната, в която живее.

Имаме призванието като депесари и днес да правим история, както правехме преди 30 години, когато свалихме тоталитарния режим и докарахме демокрацията. За първи път имаме чисто партийна кандидатура за президент. Защото демокрацията и държавността са в криза. Искаме да покажем, че е време за нов етап от развитието на демокрацията, каза Мустафа Карадайъ.

Българи има във всяка точка на света. Голямата България е навсякъде. Нека си подадем ръка, нека сме заедно, заяви президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк. В края на разговора той показа на българите "Овалния кабинет" на ДПС - белия автобус, с който Движението традиционно провежда предизборните си кампании.  Това е нашият своеобразен офис, място, където се извършва цялата организационна дейност по време на кампанията, работната ни площадка, обясни Кючюк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай