Карадайъ: Образованието трябва да бъде обърнато към икономиката

Сега университетите произвеждат безработни висшисти, каза лидерът на ДПС на среща с бизнеса в Асеновград

Карадайъ: Образованието трябва да бъде обърнато към икономиката | StandartNews.com

Стратегията за образованието трябва да бъде обърната към българската икономика.

Това заяви лидерът на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ на среща с бизнеса в Асеновград. В нея участваха още Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент, Халил Летифов, зам.-председател на ДПС, Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ, евродепутатът Атидже Алиева-Вели и водачът на листата на Движението за Пловдив област Рамадан Аталай.

Куп въпроси поставиха представителите на бизнеса. Сред тях се откроиха най-болезненият за компаниите проблем - липсата на качествено подготвена работна ръка. Бюрокрацията мъчи бизнеса, особено малките фирми. Съгласувателните процедури отнемат месеци, някои такси стигат над 500 лв., няма електронно правителство, заявиха бизнесмените. И алармираха, че не повече от 3% от услугите са електронни. Бизнесът поиска и ревизия на регистрационните режими. Те спъват дейността им, още повече, че самите държавни органи не спазват законовите срокове за проверка, особено при отваряне на обекти.

Най-много от липсата на работна ръка страда производството, казаха представителите на бизнеса. И алармираха: "Държавата не ни помага, ние сами се справяме с всичко".

За да има бизнесът кадрите, които са му необходими, е нужно дългосрочното решение, промяна в стратегията за образование. Не може средствата да следват ученика и студента и да си мислим, че подготвяме работна ръка за бизнеса в България. Напротив - при сегашната система училищата и университетите произвеждат висшисти за бюрата по трупа. Безработни висшисти, каза Мустафа Карадайъ. И заяви, че парите в образованието трябва да следват качеството и нуждата на бизнеса от кадри.

Над 3 милиона евро потънаха в електронното правителство, а резултатът е нула, заяви и Искра Михайлова. Тя подчерта, че в момента България изостава критично с вземането на решения, с приемането на национални стратегии и планове, които да й помогнат да се придвижи напред. Затова трябва да си подредим държавата - от президентството, през парламента и правителството, до всички институции, каза Михайлова.

Тя посочи, че първата година от новия програмен период е вече пропусната, а програмите предвиждат именно подкрепа на проекти за малките предприятия, за технологии и за обучение на кадри. Но не са написани още, посочи Михайлова. И подчерта, че България има нужда от абсолютно експертно по съдържание правителство, които да реши проблемите.

Ние като партия ще положим всички усилия, за да компенсираме липсата на информация за бизнеса. Започваме да правим срещи в страната, за да ви дадем най-последната информация, какво се случва в Европа, какви възможности за подкрепа има, включително от ЕС, особено за малките фирми, каза Михайлова.И категорично заяви: "Ние сме убедени, че малкият и средният бизнес е този, който може да извади България от блатото, в което сме затънали".

Дигитализация е основен приоритет на ДПС. Тя ще сложи край на бюрокрацията, заяви Халил Летифов. За да го реализираме обаче трябва да имаме силна парламентарна група, допълни той. И припомни, че в при актуализацията на бюджета в 46-ото НС именно ДПС с експертизата си издейства помощи не само за пенсионерите, но и за бизнеса.

По време на срещата стана ясно, че в област Пловдив полицейските власти също са привиквали хора, за да ги карат да подписват протоколи, че няма да се занимават с изборна дейност. Наблюдатели от ОССЕ са в България по наша покана, каза Илхан Кючюк и увери, че всички случаи ще бъдат представени на вниманието им. 197 конкретни сигнала вече са на бюрото на европейския комисар по правосъдие.

За 30 години ДПС израсна, имаме квалифицирани хора, които могат да управляват държавата, заяви Рамадан Аталай. Той постави въпроса за липсата на лидери във световен план, което посочи като една от причините за енергийната криза в момента. Невземането на решения за развитието на енергията доведе до шока с цените, каза Аталай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай