Четвъртък,

Как да гласуваме с машините? Инструкции (ВИДЕО)

От: СТАНДАРТ -
669
Как да гласуваме с машините? Инструкции (ВИДЕО)
A
A
A

На изборите 2 в 1 можем да гласуваме само един път – на една машина и с една смарт карта. Разписките, които ще пусне устройството ще са една или две, в зависимост от това дали сме упражнили правото си на глас и за двата вида избори – за президент и за парламент.

За да гласуваме, първо трябва да активираме машината с поставянето на картата, която ще получим от секционната комисия.

Картата се поставя в отвора с чипа нагоре и напред, докато не се чуе щракване. Тя не влиза цялата, както е при банкомата, съобщи БНР.

След това се визуализира екранен надпис „Посочете в кои избори ще гласувате“. Най отгоре е опцията за гласуване две в едно, след това е изборът за президент и вицепрезидент, а накрая и за народни представители. След избиране на един от вариантите се натиска бутона с надпис „Потвърждавам“, който се намира долу вдясно.

След това излиза и втори екран за гласуване. В полето ще се визуализира първият екран на бюлетината за президент и вицепрезидент. Бюлетината се прелиства с бутон „Следваща страница“, той отново е разположен в десния ъгъл.

Под него се вижда и друг бутон с надпис „Премини към следващо гласуване“, който води към бюлетината за народни представители.

Ако три минути след стартиране на гласуването не предприемем действия по избор, ще бъдем подсетени с текст, че трябва да се натисне някой от бутоните на екрана.

Вижте видеото с инструкциите за гласуване:


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com